Barion Pixel Anyu! Készülj fel a nyárra: ezek a legszuperebb fényvédő módszerek csecsemők számára! – Coloré

Anyu! Készülj fel a nyárra: ezek a legszuperebb fényvédő módszerek csecsemők számára!

2024. 06. 19.

Megfelelő fényvédő használata nélkül senkinek sem érdemes a szabad ég alatt tartózkodnia. A kisbabákra még inkább oda kell figyelnünk ugyanis extra érzékeny bőrüket pillanatok alatt megégeti a napfény. Mutatjuk, hogy hogyan kell óvni a babák bőrét a nyári napfény elől.

Fényvédő krém használata mindenki számára kötelező a nyári hónapokban, de szigorúbban véve tulajdonképpen egész évben fontos lenne a bőrünket fokozottan óvni a napfénytől.

Két féle ember létezik, az aki imádja a nyári hőséget és órákig képes feküdni a napon, hogy tökéletes barna színben tündököljön, és az, aki ki sem akarja tenni a lábát a lakásból ha 25 Celsius fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A helyzet pedig csak tovább bonyolódik, amikor megérkezik a várva várt kisbabánk és fogalmunk sincs, hogy az ő érzékeny puha bőrét hogyan óvjuk meg a káros napsugaraktól. Vannak, akik ki sem merik vinni a babájukat, ám a friss levegőn való sétát nem szabad kihagyni a néhány hónapos csöppségeknél sem.

A legtöbb édesanya számára hatalmas fejtörést okoznak a nyári hónapok, de aggodalomra semmi ok, hiszen számos szuper megoldás született az elmúlt években annak érdekében, hogy a baba bőrét is megóvhassuk az UVA és UVB sugaraktól.

fényvédő babáknak
kép forrása: Getty Images

Fényvédő minden formában

Fontos leszögezni, hogy nagy kánikulában semmiképpen sem érdemes kivinni a babákat, könnyen hőgutát kaphatnak, de emellett az extrém erős napfényt még nem ismeri a picik szeme ezért kellemetlen és kimondottan káros lehet nekik az erős napfény. Nagyobb, már totyogós babáknál akár a babanapszemüveg is remek és egyben szupercuki megoldás lehet az erős fény ellen. Egy éves kor alatti csecsemőket érdemes csak délelőtt 11 óra előtt vagy 16 óra sőt extrém meleg esetén 18 óra után sétálni vinni, így elkerülhető de mindenesetre nagy mértékben csökkenthető a napszúrás és napégés kockázata is.

Egy éves kor alatt strandra sem érdemes vinni az újszülötteket, mi több az első nyáron talán az sem baj ha kihagyjuk a nagy családi nyaralást, ám ha mégis elmennénk valahova mindenképpen közeli helyszínt válasszuk, és szerezzünk be egy olyan UV szűrős sártat, amiben árnyékot és hűvöst tudunk a bébinek biztosítani. Az UV szűrős sátor, kalap és kendő használata azért is nagyon fontos, mert a három hónapnál fiatalabb kisbabák bőre még annyira érzékeny, hogy a legtöbb fényvédő krém még nem alkalmazható.

fényvédő babáknak
kép forrása: Getty Images

Egyes márkák már gyártanak egészen néhány hetes újszülötteken is használható fényvédő krémet, de az a legbiztonságosabb, ha csak negyed éves, bőrgyógyászok ajánlása szerint hat hónapos kor után kenjük efféle anyagokkal a csecsemő bőrét. Ha a bébi már nagyobb, mindenképpen hipoallergén és lehetőleg biológiai terméket válasszunk ugyanis a biológiai fényvédők természetes növényi összetevőkből készültek, mint például a sárgarépa, aminek a fogasztása nem csak a gyorsabb barnulást eredményezi, de fényvédő hatású is. (Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy kis répa rágcsálása megóvna minket vagy a gyermeket a káros napsugarakról.)

Fontos kérdés az is, hogy ha szabad ég alatt vagyunk, milyen időközöként kenjük be a baba bőrét? Ez minden fényvédő esetében a SPF, faktorszámtól függ. Babák esetében 3 perc x a naptej faktorszámával. Tehát ha 50 faktoros a naptej akkor 150 percet véd a fényvédő, ha ez letelik mindenképpen érdemes újra kenni.

Természetesen még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is megeshet, hogy a kicsi bőre megpirul, esetleg súlyosabban leég. Az égés mértékétől függően érdemes szakember segítségét kérni. A legtöbb esetben már a védőnő is remek segítség lehet, de ha a helyzet úgy kívánja akár a gyermekorvosi ügyeletre is érdemes elvinni a babát, ahol megfelelő gyulladáscsökkentőt kaphat az égett felület gyógyítására.

fényvédelem babáknak
kép forrása: Getty Images

Tehát a nyári délelőtti vagy késő délutáni sétákon mindig legyen nálunk UV fényvédős sapka, és lehetőleg minél magasabb faktorszámű fényvédő krém, amit mindenképpen kenjünk újra ha eltelt a bizonyos hatóidő. Természetesen a babakocsira erősíthető napvitorlák és napernyők is nagyon hasznosak, érdemes őket beszerezni a nyár legmelegebb napjaira.

Nagyon fontos, hogy a babakocsit soha ne takarjuk le árnyékolás gyanánt, hiszen ebben az esetben egyáltalán nem tud szellőzni a baba, és a forró levegő valamint az oxigénhiány miatt fulladésveszély is felléphet.

/csalad/baba-mama/fenyvedo-babaknak-nyar/