Barion Pixel Fényvédelem a legkisebbek számára – Coloré

Fényvédelem a legkisebbek számára

2023. 08. 24.

A fényvédelem fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni. A napi arcápolási rutin részeként segíti a bőr öregedésének késleltetését és csökkenti a bőrrák kialakulásának a kockázatát. Az újszülöttek és csecsemők bőre pedig fokozott védelmet és ápolást igényel.

A fényvédelem minden korosztály számára kiemelten fontos, a babák érzékeny bőre viszont még nagyobb odafigyelést igényel. Ám a legtöbb anyukában felmerül a kérdés, hogy mikortól lehet fényvédőt használni, és pontosan milyen típust válasszunk? Természetesen a fényvédelem legjobb formája maga a megelőzés, erős UV-sugárzás idején, általában 10 és 16 óra között nem javasolt kültéren tartózkodni a babával. Azonban megesik, hogy ez mégsem kivitelezhető és egyéb elintéznivalók és programok miatt muszáj elhagyni a hűvös lakást. Ebben az esetben csak megfelelő óvintézkedésekkel és mindenképpen kizárólag árnyékban szabad tartózkodni.

Cute Boy In A Straw Hat On The Beach
Az UV-szűrős sapka,ruha, kalap és napvitorla remek alternatíva lehet. kép forrása: Getty Images

Fényvédelem újszülöttek számára

A hat hónaposnál fiatalabb kisbabáknál elsősorban a fizikális fényvédő módszereket kell alkalmazni. Az UV-szűrős sapka,ruha, kalap és napvitorla remek alternatíva lehet, ám a babakocsi letakarása semmiképp sem ajánlott, hiszen akár fulladáshoz is vezethet. A fényvédő krémek közül csak bizonyos fajták alkalmazhatóak, sőt sokan egyáltalán nem ajánlják még a kimondottan újszülöttek számára készült fényvédő termékeket sem, ugyanis az ekkor még nagyon vékony és fejletlen bébibőr nem tudja feldolgozni a szervezetbe kerülő anyagokat.

Azonban egyes márkák kis mennyiségben biztonsággal alkalmazhatók, az SPF50 faktorszámú bébi fényvédők főleg a tavasszal és nyáron született babáknál jelentenek nagy segítséget. A cink-oxiddal vagy a titán-dioxiddal készült fényvédőket kimondottan babák bőrére fejlesztették ki, hiszen nem irritálják az érzékeny bőrt. Mindezek bio és/vagy natúrkozmetikai verziója pedig csak még inkább biztonságos.

Suncream In Face
A fényvédelem legjobb formája maga a megelőzés. kép: Getty Images

A hatodik hónap betöltése vízválasztónak számít a fényvédők használata szempontjából. Féléves kortól biztonsággal alkalmazhatók a fent említett széles spektrumú UVA- és UVB-sugárzástól védelmező krémek. Érdemes arra is odafigyelni, hogy alkohol-, illatanyag- és allergénmentes vízálló terméket válasszunk, amit indulás előtt fél órával érdemes felkenni a baba bőrére, majd másfél óránként a szabadban is megismételni.

A biztonságos krémek használata mellett természetesen ekkor sem szabad elhagyni a fizikai fényvédőket sem, az UV-szűrős kalap, sapka, ruha mellett ilyenkor már érdemes választani egy szupermenő baba napszemüveget is.

Nyitókép forrása: Getty Images

/csalad/baba-mama/fenyvedelem-a-legkisebbek-szamara/