Barion Pixel 10 tipp a festett haj ápolására: így tovább kihúzhatod a következő festésig – Coloré

10 tipp a festett haj ápolására: így tovább kihúzhatod a következő festésig

2022. 02. 10.

A festett haj ápolása olyasmi, amiről szinte mindenki azt hiszi, jól csinálja, a fodrászok mégis rengeteg megtépázott hajkoronával találkoznak – pedig ez egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

Sajnos a hajfestés nem a legjobb, amit a hajunkkal tehetünk, és minél gyakrabban járunk fodrászhoz, annál nagyobb kárt teszünk benne. Mivel a festés nagyon megviseli a tincseket, így a szimpla samponozás, mint hajápolási rituálé borzasztóan kevés. Ennek fényében nem árt, ha ismerünk néhány praktikát a festett haj ápolására, melyek segítségével sokáig megőrizheti élénk színét.

Tippek a festett haj ápolására

Festés után ne kapjunk azonnal a sampon után

Ryan Pearl, New York-i sztárfodrász szerint érdemes legalább 24 órát várni a hajfestés után, mielőtt sampont használnánk, mert így a festék hatékonyabban beépülhet a szálakba. Amennyiben mégis égető vágyat érzünk a kozmetikum iránt, öblítsük le hajunkat langyos vízzel, és az ujjainkkal masszírozzuk át a fejbőrt.  „A masszírozás úgy tisztítja meg a hajat, hogy közben nem veszít a színéből” – magyarázza Pearl.

Felejtsük el a forró vizes öblítést

Egy kád forró fürdő jól hangzik egy hosszúra nyúlt nap után, a festett hajra azonban kimondottan káros. Pearl a langyos hőmérsékletű zuhanyt ajánlja, amitől a hajszín ragyogása tovább tart.

Speciális hajápoló termékeket használjunk

A legtöbb hajápolási márkának van kifejezetten festett hajra kifejlesztett samponja és balzsamja, melyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a hajszín sokáig megőrizze intenzitását. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek védik a színt, és a kopást is gátolják valamelyest, így a festék tartósabbá válik. Jellemzően ezek a kozmetikumok piros színűek minden márkán belül, de, ha meglátjuk rajta a color szót, máris jó nyomon járunk.

Mossunk ritkábban hajat

 „Sok nő minden egyes nap samponoz, ami a haj természetes védőrétegével együtt a festett színt is lemossa” – magyarázza JB Shelton, a Bosley Professional Strength Haircare oktatója. Próbáljuk meg kitolni a két hajmosás közti időt, és használjunk inkább száraz sampont, ha zsírosodást tapasztalunk a fejbőrön.

Hajmosas A Festett Haj Apolasanak Megfeleloen
Ritkábban mossunk hajat, mert így frizuránk tovább megőrzi ragyogó színét (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Mondjunk igent a hamvasító samponra

A szőkítés után a fodrászok általában visszatöltik színnel a világos hajtincseket, annak érdekében, hogy frizuránk kevésbé legyen csibesárga. Viszont hosszabb távon még így is számolni kell az elszíneződéssel, főleg, ha már a természetes hajszínben is van rezes árnyalat – a festett szőkének ez a legnagyobb hátránya, hiszen senki sem szeretné, hogy hamvas hajkoronája sárga legyen. A sárgaság leghatásosabb ellenszere a hamvasító sampon, mivel az ebben található lilás pigmentek segítenek eltávolítani a nemkívánatos elszíneződést. Hátránya, hogy száríthat, ezért, ha szeretnénk megőrizni a szőke haj puhaságát, érdemes balzsamot és hajpakolást is használni. A megfelelő hajápolók használatával sokat javíthatunk a hajszerkezet állapotán.

Csak a fejtetőn samponozzunk

Bizony, az sem mindegy, hogyan visszük fel a sampont a hajra, hosszú távon ugyanis töredezetté teheti a szálakat, ha a tincsek teljes hosszán intenzív samponozást végzünk. Elég mindössze a fejtetőt átdörzsölni, hiszen ott gyülemlik fel a felesleges faggyú nagy része, aminek eltávolítására a tisztítószer szolgál. A hajtövek mindig zsírosabbak, mint a hajvégek, ráadásul elvékonyodott fürtök esetén ez a terület lényegesen sérülékenyebb. Leöblítéskor úgyis eljut annyi sampon a végekhez, hogy maradéktalanul eltávolítsa a szennyeződéseket. Langyos öblítővízzel máris sokat tettünk azért, hogy a hajszálak belső szerkezetének védelméért felelős kutikulák ne károsodjanak, de a sampon teljes eltávolítására éppúgy ügyelnünk kell. Ezek a kis lemezkék cserépszerűen rakódnak egymásra, ezáltal megakadályozzák a nedvesség elpárolgását a hajból. Képzeljük csak el, ha a felnyílt kutikulákra még a hajszárító meleg levegőjét is ráküldjük, milyen károkat okozhatunk a sérülékeny szálakban.

A balzsamozást se hanyagoljuk el

A balzsam ugyanolyan fontos a festett haj megóvásához, mint a sampon. Hasonlóképpen, nemcsak az számít, hogy milyen terméket alkalmazunk, hanem az is, hogy hogyan használjuk.  „Festett hajra való kondicionálók használatakor ügyeljünk arra, hogy fokozatosan adagolva, egyenletesen vigyük fel a haj teljes felületére, majd alaposan öblítsük le” – mondja Christopher Pierce, a nyugat-hollywoodi Andy LeCompte Szalon fodrásza.

Hajbalzsam Hasznalata A Festett Haj Apolasa Erdekeben
A balzsam ugyanolyan fontos a festett haj megóvásához, mint a sampon (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Védjük a festett hajat a naptól

Hamarosan ismét beköszönt a jó idő, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a napsugarak rávilágítanak a hajunkra, és kiszívják annak a színét. Ez akár úgy is lehetséges, ha a buszon keresztül élvezzük a jó idővel járó melegséget, tehát érdemes kalapot vagy kendőt használni annak érdekében, hogy a napnak ne legyen lehetősége ilyesmire. Ez egyébként azért is praktikus, mert a napfény roncsolja a haj szerkezetét, vagyis így két legyet üthetünk egy csapásra.

Védjük a közvetlen hőhatástól

Használjunk hajolajat, amit hajmosás után kell alkalmazni. Válasszunk olyat, ami hővédő formulával ellátott, ugyanis a hajformázó- és szárító készülékek erőteljesen szárítják, ezzel együtt fakóvá teszik a hajat. Amint pedig már említettük, az erős napfény szintén kiszívja, világosabbá teszi a festett tincseket, ezért érdemes fényvédő terméket alkalmaznunk, ha sok időt töltünk a napon. Egy tápláló maszkot is feldobhatunk, amiből találunk minden hajtípusra és az egyes hajszínekre szánt változatokat is. Ezek pigmentekkel látják el a hajat, ápoló összetevőik révén pedig hidratálnak. Keressük a rizskivonatot és babassu olajat tartalmazókat, mert ezek különösen jók a festett hajra.

Ne időzzünk sokat az uszodában vagy a sós vízben

Sajnos a klóros víznek megvannak a maga hátrányai, többek között hatására a haj szárazzá és töredezetté válik. Richard Collins mesterfodrász szerint ehhez ráadásul már minimális érintkezés a klóros vízzel is elég, mivel a klórnak rendkívül nagy a vízelvonó hatása, így nem csoda, hogy durva tapintásúvá válnak a tincsek. Amennyiben úgy érezzük, hogy károsodott a hajunk, csakis a regeneráló, hidratáló samponok és balzsamok nyújtanak megoldást. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy – főleg a professzionális termékeknél – a készítményeket hígítani szükséges, mivel a tubusok túl nagy koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat. Így tehát előfordulhat, hogy a nagy igyekezet ellenére csak még jobban károsítjuk frizuránkat. A szakember szerint a festett hajúaknak az úszás utáni színvédelem is ugyanolyan fontos, mint a hidratálás, hiszen a klór szárító hatása miatt az elvileg élénk árnyalatokat is fakóvá és mattá teszi, így semmiképp se hagyjuk ki ezt a lépést sem.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzlepix