Barion Pixel Félned kell, ha a xantángumi is szerepel a sampon összetevői között? – Coloré

Félned kell, ha a xantángumi is szerepel a sampon összetevői között?

2021. 11. 28.

Ha kézbe veszel egy kozmetikai terméket, alighanem számos olyan anyagot találsz az összetevők listáján, amikről még soha életedben nem hallottál.

A megnevezések ugyanakkor időnként megtévesztőek, és még ha egyik-másik hallatán rosszat is sejtesz, attól még nem biztos, hogy valóban káros adalékkal találkoztál. Az egyik ilyen a xantángumi, amit rengeteg termék tartalmaz.

Mi is az a xantángumi?

A xantángumi az élelmiszergyártásban is az egyik legnépszerűbb adalékanyag, tekintve, hogy kiváló stabilizátor, ennélfogva krémesebbé, sűrűbbé teszi az ételek és italok állagát. Tartalmazhatják például sajtok, pudingok, üdítőitalok. A xantángumi egy természetes, szójából, kukoricából, tejtermékből készült összetevő. Noha mesterségesen állítják elő, fogyasztása mégis veszélytelen.

No Sampont Tart
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az élelmiszerek mellett számos kozmetikumban, egyebek mellett arckrémben, testápolóban megtalálható, a xantángumi elsődleges célja ugyanis ebben az esetben is az, hogy a vízbázisú krémek megőrizzék sűrűségüket, ezáltal könnyebben adagolható. Nincsenek mellékhatásai, nem okoz irritációt, csupán kivételes esetekben léphet fel allergiás reakció, ha valaki súlyosan érzékeny a gabonafélékre.

Mitől számít hasznos adalékanyagnak?

A xantángumi a hajápolókban, így a samponokban, balzsamokban, hajpakolásokban is felbukkan, a gyártók többnyire ezzel sűrítik a termékeiket. Mondhatni “ragasztóként” funkcionál, mivel összetapasztja a kencék más összetevőit, ezáltal biztosítja célba jutásukat, illetve, hogy jobban kifejtsék hatásukat. A xantángumi koncentrációja termékenként változhat, kihagyni azonban nem lehet, mivel annak textúrája ettől lesz szép és egyenletes.

Napjainkban egyre több tanulmány szól a xantángumi frizurára, bőrre gyakorolt hatásáról, pedig nincs túl nagy előnye abból a szempontból, hogy a haj állapotán nem javít, tényleg csupán a hajápoló könnyű textúráját segíti. (Plusz xantángumi nélkül egyetlen értékes hatóanyag sem kerülne a hajba és a fejbőrbe.) A hámrétegnek ugyanakkor kifejezetten hasznos, mivel lezárja a felületet, ezért megtartja az értékes olajokat és a nedvességet.

A xantángumit tartalmazó kencék minden hajtípusnál működnek, de különösen a száraz vagy göndör tincsekkel rendelkezők számára ideálisak. Zsírosabb fejbőr esetén azonban növelheti az olajos bőrérzetet, ezért nem árt az óvatosság. Érdekesség, hogy a xantángumi még a legtöbb bio hajápolóban is megtalálható, ám mint ahogy már írtuk, nem kell félni tőle, mert bár önmagában talán nem hasznos, a kencék viszont sokkal simábbak, egyenletesebbek lesznek tőle, ezáltal könnyebb a használatuk, a hatóanyagok pedig garantáltan hasznosulhatnak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix