Barion Pixel Így akadályozd meg, hogy a sapka alatt szénaboglyává váljon a frizurád – Coloré

Így akadályozd meg, hogy a sapka alatt szénaboglyává váljon a frizurád

2021. 12. 14.

Ha a szürke, ködös, nyirkos és hideg idő önmagában nem lenne elég elszomorító, sokaknak plusz fejfájást okoz, hogy a hajuk szinte önálló életre kel ilyenkor, szálló tincseiket pedig még Einstein is megirigyelné.

Szerencsére van rá mód, hogy kordában tartsuk a frizuránkat: az alábbiakban felsoroljuk, milyen trükkökre esküsznek a mesterfodrászok.

Mitől lesz a haj elektrosztatikus?

A szálló haj folyamata egyszerű fizika: a hajszálak elektrosztatikussá válnak a súrlódástól. Ez az úgynevezett ionizációs folyamat, melynek során apró pozitív töltésű elemek keletkeznek. A pozitív töltések miatt a hajszál megemelkedik, és magához vonzza a körülötte lévő szálakat. Minél szárazabb a haj, a probléma annál bosszantóbb, különösen télen. Ám ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, akkor frizuránk garantáltan sapkabiztos lesz.

Válasszunk professzionális, hidratáló hajápolócsaládot

A haj hidratálása a legegyszerűbb módja annak, hogy hatékonyan felvegyük a harcot a hideg idő okozta problémákkal, így az elektrosztatikusságal is. Deycke Heidorn mesterfodrász szerint amennyiben megfelelő termékeket használunk, a fejbőr egyensúlya helyreáll, ennek következtében a haj hidratált és rugalmas lesz. És hogy milyen az ideális hajápoló? Olyan, ami egyedülálló összetétele miatt képes a haj kémiai, hő, valamint nem kímélő kezelés okozta károsodását megszüntetni, emellett szulfát- és ftalátmentes. Samponban azt keressük, ami helyreállítja a sérült kötéseket a hajszálakon belül, kiküszöböli a kreppesedést és a szálló hajat, illetve csökkenti a hajszálak töredezését. Míg balzsamban azt, ami egységesíti a sérült kötéseket a hajszálakon belül, fényt ad a hajnak és erősíti a hajszálakat.

Sose feledkezzünk meg a balzsamról

A sampon tisztít, a balzsam pedig ápol. Előbbi negatív töltésű felületaktív anyagok, vagyis anionos tenzidekkel szabadít meg minket a hajszálainkra rakódott kosztól, utóbbinál pedig pozitív töltésű, úgynevezett kationos tenzidek végzik el a munkát. A hajunk negatív töltésű, ami különösen igaz a sérült részekre, ez pedig „odavonzza” a balzsam felületaktív anyagait, amik egy vékony réteget képeznek. Noha balzsammal nem lehet egy komolyabban károsodott hajnál elérni az eredeti, egészséges állapotot, de azért valamelyest lehet javítani a helyzeten, például sokkal fényesebb és könnyebben fésülhetővé teszi a frizurát. Ehhez persze folyamatosan, és nem kúraszerűen kell használni.

Alkalmanként használjunk kondicionáló hajpakolást is

Ha különösen száraz a hajunk, hetente egyszer célszerű beiktatni egy mélyen hidratáló hajpakolást is, ami segít hidratálni és meggyógyítani a fejbőrt. Amennyiben szívesen kipróbálnánk egy házilag készült változatot, az avokádó kiváló alapanyagot biztosít ehhez.

Elizabeth Trattner integratív egészségügyi szakember szerint a fejbőr egészsége a kulcsa annak, hogy a haj úgy nőhessen, akár egy szép virág a földből. Hozzáteszi: az avokádó egészséges zsírjainak és vitaminjainak köszönhetően a fejbőr pont olyan termékeny lesz, mint a föld, amibe növényt ültetjük. Az avokádóban található természetes olajok ápolják és hidratálják a száraz fejbőrt, de a hajszálakba is új életet lehelnek. Éppen ezért, ha hajpakolást készítünk belőle, azt a fejbőrtől a hajszálak végéig kenjünk fel.

Hozzávalók:
1 ½ avokádó
2 evőkanál jó minőségű olívaolaj
2 evőkanál méz
½ citrom leve

Az összetevőket keverjük alaposan össze, majd egyenletesen vigyük fela hajra és a fejbőrre. Helyezzünk a fejünkre egy zuhanysapkát, és várjunk negyvenöt percet. Végezetül mossuk meg samponnal és használjunk balzsamot!

A kevesebb több

A gyakori hajmosás nem kíméli a szálakat, tehát nem a sampon lehet az egyetlen bűnös, ha egyre gyakrabban tapasztalunk zsírosodást, korpásodást, esetleg elvékonyodott, töredező, szálló hajszálakat. A túltisztítás nem tesz jót a bőrfelületnek, legyen szó gyakori arcmosásról, fürdőzésről, vagy hajmosásról. A fejbőr ugyanis egyfajta láthatatlan védőpajzzsal rendelkezik, amit hidrolipid rétegnek neveznek. Ez főként vízből és faggyúból áll, és a legfőbb funkciója a bőr vízmegtartó képességének erősítése, valamint a sérülékeny felszín védelme a külső behatásoktól és a baktériumoktól.

Fiatal No Hajmosas
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A túlzásba vitt mosakodás eredményeképp a hidrolipid réteg meggyengül, ezáltal a fejbőr ellenálló képessége is jelentősen csökken. Érzékenyebbé válik a kemikáliákkal és az irritáló anyagokkal szemben, valamint veszít hidratáltságából és kiszárad. A száraz fejbőrön könnyebben megtapadhatnak a baktériumok, és a hámló bőrlemezkék miatt romlik a bőrszövet keringése, így a hajhagymák tápanyag- és oxigénellátása lelassulhat.

A túlingerelt fejbőrön száraz korpa, ekcéma is kialakulhat, és a fokozott hajhullás sem kizárt. A szakértők szerint, nem muszáj minden mosáskor besamponozni a hajat, ha gyakran szükséges a frissítés, elég csak langyos vízzel átöblíteni a tincseket. Hetente egyszer-kétszer viszont elő lehet kapni a sampont, mert a felületaktív anyagok segítségével könnyebben megszabadulhatunk a hajszálakra tapadt zsírtól, szennyeződésektől, és a hajápolók maradványaitól.

Ma már szinte mindenki tisztában van vele, hogy a szilikon nem igazán a legszerencsésebb összetevő a samponokban, bár lezárja, lesimítja a károsodott kutikulákat, ezáltal rövid távon selymessé teszi a fürtöket, de csak felületileg kezeli a hajat, vagyis nem ápolja. Egy filmréteget képez rajta, aminek jó tulajdonságai is vannak, például könnyen kifésülhetővé, fényesebbé varázsolja, valamint megvastagítja a szálakat. Hosszú távon, állandó használat mellett azonban a szilikon megtapad a haj külső rétegén, lerakódik a fejbőrön is, így a hajhagymák kevésbé tudnak szellőzni, lélegezni, ráadásul a szennyeződéseket is odavonzza a szilikonréteg.

Gyakori hajmosáshoz mindenképp érdemes kíméletes, szulfát- és szilikonmentes sampont választanunk. Általában Sodium Lauryl Sulfate, más néven SLS szerepel a samponokban, ami egy kókuszból előállított, felületaktív tisztítószer. Könnyen bőrirritációt okozhat, mert a sűrű használat során megbonthatja a bőr védőrétegét. Valamivel gyengédebb a Sodium Laureth Sulfate, amit SLES megnevezéssel tüntetnek fel az összetevők között, de mindennapos hajmosás mellett szintén irritáló hatása lehet.

A jolly joker trükk, ha kevés az időnk

A szárítógépekbe helyezhető illatosító lapok a ruhák frissességéért felelnek elsősorban, viszont akkor is hasznunkra válhatnak, ha feltöltődött a hajunk. Csupán be kell dörzsölni a szálakat a kendővel, és a töltésnek nyoma sem lesz. Ugyanezt érdemes a sapkával is megtenni mielőtt felvesszük, így csökkentve a borzos haj kialakulásának esélyeit.

Samponozzunk helyesen

Bizony, az sem mindegy, hogyan visszük fel a sampont a hajra, hosszú távon ugyanis töredezetté teheti a szálakat, ha a tincsek teljes hosszán intenzív samponozást végzünk. Elég mindössze a fejtetőt átdörzsölni, hiszen ott gyülemlik fel a felesleges faggyú nagy része, aminek eltávolítására a tisztítószer szolgál. A hajtövek mindig zsírosabbak, mint a hajvégek, ráadásul elvékonyodott fürtök esetén ez a terület lényegesen sérülékenyebb. Leöblítéskor úgyis eljut annyi sampon a végekhez, hogy maradéktalanul eltávolítsa a szennyeződéseket.

Langyos öblítővízzel máris sokat tettünk azért, hogy a hajszálak belső szerkezetének védelméért felelős kutikulák ne károsodjanak, de a sampon teljes eltávolítására éppúgy ügyelnünk kell. Ezek a kis lemezkék cserépszerűen rakódnak egymásra, ezáltal megakadályozzák a nedvesség elpárolgását a hajból. Képzeljük csak el, ha a felnyílt kutikulákra még a hajszárító meleg levegőjét is ráküldjük, milyen károkat okozhatunk a sérülékeny szálakban.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix