Barion Pixel 8 hatékony módszer a megfázás megelőzésére – Coloré

8 hatékony módszer a megfázás megelőzésére

2022. 12. 03.

Bár a megfázás a legtöbb esetben nem különösebben veszélyes, kellemetlen tünetekkel jár. Akad azonban néhány módszer, ami segít, hogy egészséges maradj.

A megfázás megelőzése a mostani nedves, nyálkás, hideg időben nem tűnik egyszerű feladatnak. Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzával, és a koronavírus sem tűnt el teljesen. Illetve ott van még a közönséges megfázás, ami a torok és az orr, más néven a felső légutak vírusos fertőződése. Sokféle vírus okozhat megfázást, ami orrfolyással, torokfájással, köhögéssel, ízületi- és fejfájással, tüsszögéssel és enyhe lázzal járhat, valamint kimerültséggel.

Az igazi megfázás általában ártalmatlan, kellemetlen, de súlyos gondokat nem okoz. Mégis a megjobb, amit tehetünk, ha mindent megteszünk azért, hogy ne is betegedjünk le. Ezért összeszedtünk néhány tuti tippet a megfázás megelőzésére.

Töltsd fel a D-vitamin készleted

Szinte biztos, hallottad már, hogy a kevés napsütés miatt télen különösen szüksége van a testüknek a D-vitamin pótlására. A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik nem visznek be a szervezetükbe elegendő D-vitamint, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek felső légúti fertőzésben. Kimutatták, hogy napi 400 NE (nemzetközi egységnyi) D-vitamin pótlása megelőzheti a megfázást. Vannak, akik még ennél is több D-vitamint ajánlanak, amit csupán étkezés által szinte lehetetlen bevinni a szervezetünkbe. Olyan ételekben találgató meg egyébként, mint a lazac, a marhahús, a tojássárgája, a dúsított tej, a narancslé, a sajt és a gomba, de valószínűleg étrendkiegészítőre is szükséged lesz.

Megfázás megelőzés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tartsd távol a kezed a szemedtől, szádtól, orrodtól

Még ha nem is veszed észre, valószínűleg sokat érinted meg az arcod. Egy 2008-as tanulmány kimutatta, hogy a résztvevők óránként átlagosan tizenhatszor érintették meg az arcukat. A megfázás és influenza szezonban ez nagyon nem jó. Ha kapcsolatba kerülsz egy vírussal – egy másik személyen vagy fertőzött felületen keresztül –, így az könnyedén bejuthat a szervezetedbe.

Hatékonyan moss kezet

A covid ideje alatt elterjedtek a mosdókban azok a táblácskák, amik azt mutatják, hogyan kell kezet mosni. Ezeket érdemes komolyan venni, ugyanis a legtöbb kórokozót a kezeinkkel szedjük össze nap mint nap. Ezeket nem látjuk, nem érezzük, ezért sokszor hihetjük azt, hogy elég tiszta a kezünk, pedig valójában nem. A megfázás megelőzésére mindig használj szappant és legalább 20 másodpercig dörzsöld a bőröd.

Fertőtlenítsd a telefont

Nem is gondolnád, hogy mennyi baktériumtól hemzseg a telefonod. Mindenhová magunkkal cipeljük, még a mosdóba is. Rengeteg helyre letesszük egy nap alatt. Az Arizonai Egyetem 2012-es tanulmánya megállapította, hogy a mobiltelefonok tízszer annyi baktériumot hordozhatnak, mint a WC-ülőkék.

Aludj sokat

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a rossz alvás veszélyeztetheti az immunrendszer működését. Ez nemcsak fogékonyabbá tehet a betegségekre, hanem ronthatja a tüneteket is, ha végül megbetegszel. Ügyelj arra, hogy minden nap ugyanabban az időben feküdj le és kelj fel, még hétvégén is.

Kerüld a stresszt

Könnyű mondani, igaz? Pedig amikor stresszes vagy, a szervezetedet olyan hormonoknak teszed ki, amelyek elősegítik a fokozott gyulladást. A kutatások összefüggésbe hozták a stresszt az immunrendszer gyengülésével.

A cink segíthet a megfázás megelőzésében és a gyorsabb gyógyulásban

A cink csökkentheti a vírusok szaporodását. Ráadásul úgy tűnik, hogy a bevitele (jellemzően cinkpasztillák vagy cink-glükonát orrspray formájában) csökkenti a tünetek időtartamát és súlyosságát közvetlenül a megjelenésük után. A probléma csak az, hogy a megfelelő adagban nem igazán tudnak megegyezni a tudósok. Egyesek szerint a 75 milligrammnál nagyobb napi adagok segítenek, mások szerint elég a cinkben gazdag étrend kialakítása. A hús, a tofu, az osztriga és a lencse mind nagyszerű forrásai ennek az ásványi anyagnak.

Megfázás megelőzés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Erősíts probiotikumokkal

Az elmúlt néhány évtizedben számos kutatás foglalkozott azzal, hogy a probiotikumok valóban javítják a szervezet immunválaszát. Így például jobban fel tud készülni a megfázás megelőzésére is.

Ez nyilván nem jelenti azt, hogy ha joghurtot eszel, soha nem fogsz megfázni. De a probiotikumok rendszeres szedése csökkentheti a megbetegedés esélyét, valamint enyhíti a tünetek súlyosságát és lerövidíti azok időtartamát.

Forrás: Prevention, Mayo Clinic, Physician one urgent care

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix