Barion Pixel 7 tipp az intim egészséged megőrzéséért, télen is – Coloré

7 tipp az intim egészséged megőrzéséért, télen is

2022. 11. 26.

Tudni szeretnéd, mire ügyelj, ha elkerülnéd a lázas megbetegedéssel, csípő-sürgető vizeléssel és derékfájdalommal járó megbetegedéseket? Kíváncsi vagy rá, hogyan őrizheted meg intim egészségedet télen is? Van 7 tippünk, ami segíthet!

A felfázás, a megfázás, a gyulladásos megbetegedések és más kellemetlen tünetek számos nő életét keserítik meg újra és újra. A téli időszak amúgy is a betegségek szezonja, az idei „tizennyolc fokos szezon” pedig várhatóan még több kellemetlen meglepetést tartogat.

7 tipp az intim egészségért

1. Mozogj télen is!

Kinek van kedve a hidegben futni, edzeni menni vagy bármilyen más aktivitást végezni? Csakhogy az őszi-téli időszak ünnepei miatt ezekben a hónapokban jellemzően eleve többet eszünk és kevesebbet mozgunk, ezért nőhet a testsúlyunk, izmaink pedig veszíthetnek erejükből. Megspékelve mindezt az irodai vagy home office munkával együtt járó ülő tevékenységgel és mozgásszegény életmóddal, a medenceövi vérkeringés javításának szükségessége szinte magától értetődik. Legyen a megoldás jóga, gyógytorna, futás vagy pilates, egy kis mozgás neked is kell! (Figyelem! Fennálló medencefenék-gyengeség, süllyedéses vagy vizeletvesztési panaszok esetén a mozgásforma kiválasztásában érdemes szakember – nőgyógyász, gyógytornász, edző – tanácsait kérni!)

2. Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

A napi két liter cukor-, szénsav- és koffeinmentes folyadék elfogyasztása éppúgy kötelező télen, mint nyáron. Ezzel a mennyiséggel biztosíthatjuk, hogy szerveink folyamatosan hidratáltak legyenek, illetve, hogy a rendszeres vizelés tisztítsa a húgyutakat és kimossa a bacikat. Ha felfázás tüneteit észleled magadon, első lépésként növeld másfélszeresére a folyadékfogyasztásodat és némi szerencsével kevéske nyűggel is megúszhatod a problémás időszakokat. (Ha ég, ha fáj, ha csíp, ha piros, ha nem bírod tovább: irány az orvos! Friss vizeletmintát, ha teheted, vigyél magaddal, így gyorsabban a végére érsz majd a hajcihőnek!)

intim egészség
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

3. Nem lehet elégszer mondani: öltözz rétegesen!

 A vékony kabátok, cuki csizmák és édes minik menők ugyan, de a betegség még mindig nem játék. Ha kihagynád a köhögős, derékfájásos szenvedést, öltözz te is rétegesen. Viselj pamutbugyit, derékmelegítőt, harisnyát és több réteg felsőruházatot is, ha szükséges. A lényeg, hogy érezd jól magad a bőrödben, és őrizd meg az intim egészséged.

4. Készülj fel az irodai kihívásokra!

Nálatok is 18 fokot mutat a hőmérő? A háborgás nem sokat segít, a proaktív fellépés viszont annál hatékonyabb lehet. Vigyél magaddal plédet és párnát az irodába és használd őket a legkisebb szégyenérzet nélkül. Ha szívesen hordod, vihetsz magaddal papucsot és vastag zsenília zoknit is, hiszen ezek tovább növelik a hőérzetedet. Ugyanezen okból érdemes beszerezned néhány melegfényű gyertyát, finom teát és egy marokba illő bögrét, hogy mindig legyen, ami átmelegít.

intim higiénia
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

5. Az intim higiéniai télen is fontos

Nincs kedved zuhanyozni a késő esti film után? Kicsit kevesebbet törődsz magaddal, hiszen úgysem látja senki, mi a helyzet odalent? HAHÓ! Az intim higiénia és a rendszeres tisztálkodás érted és nem másokért van, így télen is legyen mindig minden tökéletesen tiszta, száraz és higiénikus. (Különösen igaz ez úgy, hogy ha túl sok ruhát veszel fel, az intim tájéki izzadás következtében megnő a baktériumok és gombák elszaporodásának veszélye.)

6. Vedd komolyan a kezeléseket!

Előfordul, hogy mindent megteszel, mégis megvan a baj. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ne tétovázz és keress fel egy szakembert. A megfázásos és nőgyógyászati tünetek kezelésére kapott krémet, antibiotikumot vagy más étrendkiegészítőt pedig alkalmazd a betegtájékoztatóban leírtak szerint és a megjelölt ideig. Ha csak egy fél doboz antibiotikumot szedsz be, ha kihagysz egy-egy lépést, te magad járulsz hozzá ahhoz, hogy legközelebb még komolyabb problémák lépjenek fel.

7. Az intimtorna, intim edzés télen is kötelező

Ami azt illeti, szeretünk csalni, nem igaz? Ma inkább nem csinálom, holnap inkább forraltborozunk a barátnőkkel, holnapután túl fáradt vagyok… és hirtelen azt veszed észre, hogy hetek óta nem végezted el az elektrostimulációs kezelésedet, vagy kihagytad a napi gyógytornát. Azzal persze nincs baj, ha egyszer-egyszer ellógod az otthoni edzést, de ne felejtsd: az egészségesen tónusos, feszes és erős medencefenék érted van, neked segít teljes életet élni. Ne spórolj magadon, maradj egészséges télen is!

Szerző: Dombai Krisztina, Initmegészség.hu

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix