Barion Pixel Télen is ügyeljünk az intim hidratálásra (x) – Coloré

Télen is ügyeljünk az intim hidratálásra (x)

2023. 01. 02.

A hüvelyszárazság a női élet őszének-telének egyik legzavaróbb, bár mások számára láthatatlan tünete, amely ugyanolyan kellemetlen, mint a hámló, viszkető, száraz arcbőr vagy a fagyos széltől kicserepesedett ajkak. Mutatjuk, mit tehetünk ellene.

Ezek a száraz bőr egészségi kockázatai

Ilyenkor, januárban legszívesebben ki sem tennénk a lábunkat a fűtött szobából. Nem véletlenül: a hűvös időben több dolog is megviseli a szervezetünket, különösen a bőrünket. 8 Celsius-fok alatt összehúzódnak az erek, ami miatt csökken a bőr védekezőképessége, és sokkal könnyebben kiszárad. A lakások száraz, alacsony páratartalmú levegője hasonlóan megviseli a bőrünket. A kiszáradt bőr sérülékenyebb: az apró sérülések behatolási kapuként működnek, utat nyitva a külvilágból érkező kórokozóknak.

Emiatt alakul ki a változókori hüvelyszárazság

Behatolási kapu a hüvelyhámunkon is keletkezhet, ugyanis ez a nem annyira szem előtt lévő szövetünk is kiszáradhat. A változókori hormonális átalakulások – egészen pontosan a csökkenő ösztrogénszint – miatt a hüvelyhám veszít nedvességtartalmából, ami miatt a szövetek sorvadásnak indulhatnak. Ez a jelenség a mindennapokban is kellemetlen, húzódó, feszítő, viszkető érzéssel jár, arról nem is beszélve, mennyire meg tudja keseríteni a legédesebbnek szánt perceket a hálószobában, ráadásul a hüvelyi fertőzések esélyét is megnöveli.

Hormonpótlás, síkosító – melyik segít?

Az mindannyiunk számára világos, hogy alaposabban kell ápolnunk a bőrünket a hideg évszakban, hogy elkerüljük annak kiszáradását. Ugyanígy, bár nincsen szem előtt, a hüvelyhámunk hidratálására is gondolnunk kell bizonyos életszakaszokban. Mivel ez utóbbit nem a hideg vagy a levegő alacsony páratartalma, hanem a hormonszintcsökkenés okozza, így hormonkezeléssel enyhíthetők a panaszok. Sokan mégsem ezt, hanem a síkosítókat választják, amelyek időszakosan visszacsempészhetik az örömöt a hálószobába, tartós hámregenerálásra azonban nem alkalmasak.

Cikatridina Doboz
Cikatridina – Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária

Hosszú távú enyhülés a gyógynövények erejével

A kiszáradt hüvelyhám tartós és hormonmentes regenerálására helyi hatású, gyógynövényes hidratáló készítményt is találunk a patikák polcain. A Cikatridina hüvelykúp több, ápoló-hámregeneráló hatásáról ismert gyógynövény kivonata mellett hialuronsavat tartalmaz, amely az egyik legjobb vízmegkötő képességű molekula.

A Cikatridina hüvelykúpban található hialuronsav segíti a szöveti regenerációt, támogatja a meggyengült szövetek megerősödését. Kúraszerűen naponta, de szükség esetén fenntartó kezelésként, heti néhány alkalommal használva tartós hatás érhető el, illetve tartható fent. Utóbbi a közérzet javítása mellett azért is fontos, mert segít megelőzni egyes intim fertőzéseket. A kiszáradt hüvelyhám ugyanis sérülékenyebb, így kevésbé ellenálló az egyes, gyulladást kiváltó kórokozókkal szemben.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Remifemin.hu