Barion Pixel Mi az a kismedencei rutin, és kinek van rá szüksége? – Coloré

Mi az a kismedencei rutin, és kinek van rá szüksége?

2022. 10. 04.

A kismedencei rutin minden nő életének része – kellene, hogy legyen! A rutin része lehet többek közt az étrend optimalizálása, a rendszeres testmozgás beiktatása, vitaminok és kollagén fogyasztása, az intimtorna, egyéni gyógytorna… és még sok egyéb. De vajon miért jó ez nekünk?

Nőnek lenni csak látszólag egyszerű. Valójában ezernyi feladatot, megannyi vágyat és célt, sokféle szerepet és ezernyi álmot cipelünk magunkban. Próbálunk harmóniát teremteni magunk körül, igyekszünk elég jók, szépek és varázslatosak lenni önmagunk és mások számára: jó anyák, fantasztikus szeretők, támogató partnerek, sikeres vállalkozók, elismert munkavállalók, szuper barátok – szóval tökéletesek. Még akkor is, ha tudjuk, hogy senki sem várja ezt el tőlünk, akkor is, ha tudjuk, hogy lehetetlen, és akkor is, ha közben elveszítjük önmagunkat, és később tudatos munkával, nagy energiákkal kell tennünk azért, hogy újra nőiességünkre találjunk.

A női test és lélek harmóniája

A női test tökéletesen pontos műszer. Finoman a lelkünkre hangolódik és jelez, ha bárhol megbomlik az egyensúly, megtörik a harmónia.

A magyar nyelvben az a csodálatos, hogy erről számtalan kifejezéssel tudunk vallani: előfordul, hogy ezt-azt nem tudunk megemészteni, hogy elakad a szavunk, hogy mázsás súly nyomja a vállunkat, vagy szinte beleszakadunk a terhekbe; a szívünk összetörik, az elménk megbomlik, az arcunk ég, ha kínos helyzetbe kerülünk.

kismedencei rutin
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A szavaink pontos képet adnak arról, hogyan érezzük magunkat, az pedig, ahogyan érezzük magunkat, visszahat a testünkre. Nem véletlen, hogy a süllyedéses panaszok, a nőgyógyászati megbetegedések, a visszatérő egészségügyi problémák kezelése során nem csupán a testi tünetek kezelését, hanem a lelki-mentális állapot szakemberrel történő megerősítését is javasolják a szakorvosok. Ép testben ép lélek, egészséges női lélek, egészséges nőiesség – ez a teljesség záloga.

A kismedencei régió higiéniája

A kismedencei régió egészségét és optimális ápolását ma is számos tabu övezi. Kezdjük csak azzal, hogy valójában nincsenek is szavaink az intim testrészeink megnevezésére! A punci túl gyerekes, a vulva vagy a vagina túlzottan medikális… egyszerűen nincsenek megfelelő kifejezések a női nemi szervekre ahhoz, hogy olyan természetességgel beszélhessünk a női egészségről és szexualitásról, mint mondjuk a szájhigiéniáról. Ideje hát nyílt lapokkal játszanunk és minél többet beszélnünk intim egészségünkről!

Tudtad például, hogy az egészséges, fertőzés- és gombamentes kismedencei régió nem igényel különösebb „karbantartást”, vagy speciális intimhigiéniai kencéket? Az alapos tisztálkodáshoz és az optimális intim higiénia fenntartásához nincs szükség intim mosakodókra, gélekre vagy irrigálásra! Bőven elég, ha rendszeresen mosakszunk, melyhez illatanyagmentes, testbarát szappant vagy tusfürdőt használunk.

Ezen kívül csupán arra kell figyelnünk, hogy eldobható tisztasági, inkontinencia- vagy intimbetét használata esetén 2-4 óránként, tampon használata során legfeljebb 6 óránként cseréljük az eszközt. (Amennyiben mosható verziókat vagy menstruációs kelyhet használunk, kövessük az eszköz használati leírásában megadott instrukciókat.)

Mi az a kismedencei rutin?

A kismedencei rutin minden nő életének része – kellene, hogy legyen! A medencefenék állapotától függően egy 20–60 perces gyakorlatsor biztosítja, hogy a medencefenék izmai megfelelő edzésben legyenek, ezáltal egészséges alátámasztást adjanak a testnek, a belső szerveknek és a női ivarszerveknek egyaránt.

Kiknek van szüksége egyéni kismedencei rutinra?

  • ülőmunkát végző, mozgásszegény életmódot folytató nőknek
  • túlsúllyal küzdő nőknek (és férfiaknak!)
  • várandósságot tervező nőknek
  • nőknek szülés után
  • süllyedéses panaszokkal, általános medencefenék-problémákkal küzdő hölgyeknek
  • csökkent szexuális érzékeléssel küzdő, orgazmusképtelen nőknek
  • rendszeres aktív sportot folytató nőknek
  • nőgyógyászati műtéten átesett lányoknak-asszonyoknak
  • úgy általában minden nőnek, aki egészséges testre, általános jólétre és élvezetes intim együttlétekre vágyik

Mit tartalmaz a kismedencei rutin?

A kismedencei rutin pontos lépéseinek felállításához szükség van nőgyógyász vagy urogynekológus szakorvos, esetleg kismedencei gyógytornára vonatkozó tapasztalattal rendelkező gyógytornász felkeresésére. Ezek a szakemberek alapos anamnézis felállítását követően vizsgálatokat végeznek, majd a medencefenék állapotának felmérését követően javaslatot tesznek a kismedencei rutin felállítására.

A rutin része lehet az étrend optimalizálása, a rendszeres testmozgás beiktatása, a mindset megváltoztatása, az érzelmi-lelki támogatás, vitaminok és kollagén fogyasztása, a napi saját izomerős intimtorna, Kegel-gyakorlatok vagy Kriston-torna beiktatása, elektrostimulációs kezelések, vagy akár egyéni gyógytorna-feladatsor felállítása is.

intim egészség
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Miért van szükség a kismedencei rutin kialakítására?

Ha nőként nem érezzük otthon magunkat a testünkben, érdemes elgondolkodunk azon, min kellene változtatnunk! Ha nem élvezzük a szexet, ha nem szívesen nézünk tükörbe, ha úgy érezzük, megváltoztunk, és a régi lány már nem létezik; ha gyakran fáj a hátunk vagy a derekunk; ha testünk tónustalan és mellünk, hasunk, fenekünk jól láthatóan megereszkedett; ha vizelet-, szél- vagy széklettartási panaszaink, esetleg aranyeres gondjaink vannak; ha menstruációnk rendszertelen, változó hosszúságú ciklusokkal vagy erős vérzéssel társul; ha bármely testtájon erős szőrösödést vagy éppen hajhullást tapasztalunk, esetleg idejekorán véljük felfedezni magunkon a változókor tüneteit, feltétlenül kérjük szakorvos(ok) segítségét. Egy alapos nőgyógyászati, endokrinológiai vagy akár háziorvos által végzett kontroll feltárhatja a problémák gyökerét, és elősegítheti egészségünk és egyensúlyi állapotunk helyreállítását.

A napi kismedencei rutin felállítása és heti legalább négy alkalommal való elvégzése már néhány hét alatt is segíti a medencefenék izmainak megerősítését, javítja a hüvely érzékelését és növeli a hüvelyfal tartóerejét, helyreállítja a záróizmok állapotát és mérsékli az esetlegesen fennálló kellemetlen tüneteket.

A saját izomerős edzéseket elektrostimulációs edzésekkel társítva a folyamat felgyorsítható, és az izmok ereje rövidebb idő alatt is hatékonyabban növelhető. Így alig néhány hét alatt újra bátor, bevállalós, magabiztos és erős nők lehetünk.

Alakítsd ki te is kismedencei rutinodat, és gondoskodj egészségedről egyszerű, otthon végezhető gyakorlatokkal és elektrostimulációs kezelésekkel.

A cikk szerzője: Dombai Krisztina, Intimegészség.hu

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix