Barion Pixel Mennyi szex kell a tökéletes házassághoz? – Coloré

Mennyi szex kell a tökéletes házassághoz?

2021. 09. 09.

A legtöbb embert érdekli, hogy normális-e, átlag alatti vagy feletti-e az, ami az ő hálószobájában történik, akárcsak az, hogy mindez milyen hatással van a párkapcsolat minőségére. A probléma ott kezdődik, hogy ezeket a dolgokat nagyon nehéz számszerűsíteni.

Ami nem meglepő, ha azt vesszük, hogy a szex egy intim tevékenység, amit elég nehéz kísérlettel vagy megfigyeléssel jobban megérteni. Ezért, ha a szakemberek arra kíváncsiak, milyen rendszerességgel vannak együtt a szexualitásukkal és a párkapcsolatukkal leginkább elégedett párok, akkor a legegyszerűbb, amit tehetnek, hogy rákérdeznek: milyen gyakori náluk a szex?

Itt következik egy másik gond, nevezetesen az, hogy ezen visszajelzéseknek nem lehet száz százalékban hitelt adni, egyrészt mert eleve nehéz pontosan megbecsülni, másrészt az adott válasz attól is függ, hogy az alany számára mi számít ideális mennyiségnek: könnyen lehet, hogy válaszadáskor ennek megfelelően füllent. Mindentől függetlenül azért van arról némi adat, hogy mennyi szex is kell a boldogsághoz, és vajon milyen gyakran szexel egy átlagos pár. Több kutatás is arra jutott, hogy a párkapcsolatban élők esetében a heti és a havi egy közötti szám az átlagos.

Sok? Kevés? Pont elég?

Szexterapeuták szerint amikor valaki erre kíváncsi, akkor valószínűleg a saját párkapcsolatáról szeretne valami biztatót hallani. Vagyis, ha a szex ideális gyakoriságáról kérdez, valójában arra kíváncsi, hogy az intim együttlétek mennyisége hogyan hat majd a párkapcsolat más területeire és összességében annak tartósságára, hogy veszélybe sodorhatja-e a kapcsolatot, ha nincs elég szex és így tovább. Na, utóbbiról már vannak pontosabb adatok is.

Szex Hazassag 4
Shutterstock/Puzzlepix

Ha a vágyak eltérőek, akkor az egyik vagy másik partner számára túl sok vagy túl kevés lehet a kapcsolatot jellemző szex. Sőt, olyan is előfordulhat, hogy egyik fél sem elégedett jelenlegi helyzetükkel, mert mindketten többet szeretnének. Hogy mindez hat-e a párkapcsolatra? Biztosan. Jó hír viszont, hogy a kapcsolat egészére a szex mennyiségénél sokkal jobban hat annak minősége, ráadásul a mennyiség növelése csak egy bizonyos szintig növeli az elégedettséget, egy idő után már ellentétes hatást vált ki.

A szex mennyisége és a párkapcsolat minőségének kapcsolatáról szóló megállapítások

Az egyik legáltalánosabb megfigyelés, hogy a szex mennyiségével vagy minőségével kapcsolatos elégedettség a párkapcsolat előrehaladtával többnyire inkább csökken, mint nő – ami egyébként a szexológusok szerint teljesen rendben van.

A másik fontos megállapítás, hogy a szex gyakoriságát rengeteg tényező befolyásolja a pár életkorától kezdve a munkahelyi vagy a gyerekek körüli tennivaló mennyiségén át egészen a különféle testi vagy lelki faktorokig. Ezek mind olyan tényezők, amiket érdemes figyelembe venni, mielőtt súlyos bajt feltételezünk az otthoni szex csökkenése mögött.

Érdekesség, hogy kutatások szerint a szex mennyisége fordított arányban áll a válás valószínűségével, vagyis minél több szexről számol be egy-egy adott pár, statisztikailag annál kisebb az esélyük a válásra. Persze ez nem azt jelenti, hogy a szex önmagában megmenthet egy rossz házasságot, mindenesetre sokat nyom a latba.

Szex Hazassag 3
Shutterstock/Puzzlepix

Szintén érdekesség az a 2015-ös tanulmány, amely szerint bár a szex és az elégedettség szorosan összefügg, a kettő csak a heti egy együttlétig jár kéz a kézben együtt. Míg a nulla vagy a havi egy együttléthez képest a heti egy jelentősen növeli a párkapcsolat tagjainak elégedettségét, a heti egyhez képest a heti kettő-három vagy a napi több alkalomtól nem lesz jobb a kapcsolat.

Hasonló eredményre jutott egy másik kutatás is, amiben arra kértek 2400 párt, hogy egy ideig duplázzák meg az otthoni szex mennyiségét, és figyeljék meg, mennyire változik meg a szexuális elégedettségük. Nos, a heti egyet heti kettőre feltornászók nem számoltak be nagyobb megelégedettségről, sőt, észrevételük szerint a minőség látta kárát a mennyiségnek, nem esett jól, és pláne nem dobott a kapcsolat egészének minőségén a több szex.

Szex Hazassag 1
Shutterstock/Puzzlepix

Vagyis a fentiek alapján nagyon úgy fest, hogy a kevesebb néha több. Tény és való, hogy a jó szex nagyon fontos eleme, sőt legtöbbször jellemzője is egy jó párkapcsolatnak, ugyanakkor a szex mennyiségének emelése önmagában nem garancia a nagyobb elégedettségre.

Aki elégedetlen a párkapcsolatában lévő szex mennyiségével, ha többet szeretne, érdemes átgondolnia például azt, hogy valóban kevésnek érzi-e az együttlétek számát, esetleg egy vélt ideálhoz méri ezt a mutatót. Ha tényleg jólesne több, partnerével közösen beszéljék az ő igényeit, és persze vegyék számításba, hogy milyen változások történtek az elmúlt időszakban a párkapcsolatban, ami ezt eredményezhette. Ha a sok stressz, a rengeteg teendő vagy érzelmi konfliktus van a háttérben, először azt érdemes kezelni, és ha ezek megvannak, inkább a szex minőségének javításán célszerű dolgozni.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/csalad/parkapcsolat/mennyi-szex-kell-a-tokeletes-hazassaghoz/