Semmi! Mindegy! Mindjárt! – Gyilkos szavak a párkapcsolatban

2021. 09. 01.

A női szó- és fogalomtárban található szavakat mind értik a férfiak, de a hangsúlyozással, a hanghordozással, a mondaton belül betöltött szerepével, vagy épp önálló használatának értelmezésével bajban vannak.

A nő és férfi közötti fizikai különbségek szembetűnőek, ugyanakkor viselkedésben is mást mutatunk. Abban a kapcsolatban, ahol a felek már ismerik egymást, azt is pillanatok alatt fel tudják mérni, hogy a másik milyen hangulatban van. Ha a férfi azt látja, hogy párja kedve nem a legrózsásabb és kísérletet tesz arra, hogy kiderítse, mi történt, akkor a „Mi a baj?” kérdésre kétféle válaszadás lehetséges:

  1. valójában már vágyott a nő erre a kérdésre és ömleni kezd belőle a szó. Lehet, hogy több időbe is telik mire kiadja magából a választ és a feszültséget
  2. a válasz: Semmi!
Semmi 2 1
Forrás: Shutterstock /PuzzlePix

Ez a “semmi” azonban nem semmi! Egy gyilkos és bosszantó szó, amelyet az erősebb nem tagjai akár felfoghatják annak, ami. Ha ez ilyen egyszerű volna! Baljós érzéseket is kelthet, és ezt még a férfiak is beleérezhetik, de talán az igazi mondanivalóját csak sejtik. Jó esetben. Rosszabb esetben pedig egyszerűen fogalmuk sincs, hogy ez a “semmi” tartalmaz-e iróniát, rosszallást, sértődést vagy egészen egyszerűen tényleg nincs semmi gond. A szó jelentésével ellentétben valójában azt üzeni a hölgy a világ – de főleg a férfi felé -, hogy igazából semmi sincs rendben. Semmi! Egy szó, amit ízlelgetve mindkét nem tagja tudja, hogy van valami. De micsoda? Éppen ez adja a férfiak számára a nehézséget. Hiába jelenti ki látszólag határozottan és kategorikusan a nő, hogy nincs semmi, valójában figyelemre, meghallgatásra, szeretetre vágyik.

A látszat néha csal… és a szavak is

A női lélek rejtelmeit csak kevés férfi tudja elsőre értelmezni. A helyes önkritikával rendelkező nő is tudja magáról azt, hogy néha bonyolult, de azok a férfiak is megtapasztalják mindezt, akik hölgyek társaságában élnek és/vagy dolgoznak. Egy nő egyszerű kijelentésének sem biztos, hogy az a mondanivalója, mint a férfi szótárban található hasonlónak. Az egyes kijelentések tehát mögöttes tartalmat sejtetnek, amelyek tele lehetnek negatív vagy pozitív érzelmekkel. Mint például:

Mindegy: nem akar vitába keveredni senkivel, mert sejti, hogy azzal csak további bonyodalomra számíthatna, így inkább csak annyit mond: “Mindegy”. Természetesen egyáltalán nem így van, de igyekszik nem hergelni tovább sem magát, sem a párját, sem a helyzetet. Természetesen nem mindegy, de várja, hogy lehiggadjon, hogy a férfi átgondolja a történteket.

Mindjárt / még néhány perc: az idő mindenki számára érték. Ha egy nő készülődésbe kezd, az súlyos perceket vesz igénybe. Egy teljesen átlagos napra felkészülni is időt igénylő feladat, de ha egy eseményre készülnek… Összehangolt képet kell ugyanis mutatnia az öltözéknek a sminkkel, a frizurával, a körmökkel, a kiegészítőkkel. Színben és mintában is erősíteni kell a megjelenés báját. Éppen ezért kedves férfiak, ezeket a szavakat szorozzátok fel legalább 15-20 perccel (és még így sem biztos, hogy helyes a képlet).

Még csak szavak sem kellenek ahhoz, hogy az ember ki tudja fejezni érzelmeit. Így a tekintet, a gesztikuláció, a mimika, a testtartás vagy a kezek tartása is árulkodó lehet. A gyilkos vagy épp pillázó szemek jól mutatják, hogy milyen a hölgy kedve. Egy hangos sóhajtásban benne lehet a fájdalom kiadása, de akár a felszabadultság érzése, ugyanakkor az is, hogy mennyire nem ért egyet a nő a férfi szavával, döntésével, cselekedetével.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix