Barion Pixel Immunrendszer erősítő praktikák, ha a te gyermeked is gyakran hiányzik az oviból – Coloré

Immunrendszer erősítő praktikák, ha a te gyermeked is gyakran hiányzik az oviból

2022. 11. 25.

Az immunrendszer erősítése és fitten tartása egész évben nagyon fontos, ám az őszi és téli hónapokban méginkább oda kell erre figyelni. Mivel ilyenkor a legtöbb kisgyerek megfázással, influenzával küszködik, megmutatjuk, hogy mivel teheted erősebbé gyermeked védekezőképességét.

Immunrendszer erősítő praktikákra az ősz beálltával nagyobb szükség van, mint az év bármely szakaszában. Ilyenkor a legtöbb óvodás és kisiskolás gyermeket nevelő szülő komoly kihívással néz szembe, ugyanis a kicsik, amint bekerülnek a közösségbe, szinte már a második héten orrfolyással, köhögéssel, esetleg lázzal térnek haza. Ilyenkor esélyes, hogy a család többi tagja is elkapja a betegséget – mire az egyik gyerek vagy az anyuka meggyógyul, addig az apuka produkálja ugyanazon tüneteket, így több hétbe is beletelik mire az egész család átvészeli az oviból hozott bacilusok, vírusok kellemetlen következményeit.

Ez gyakran egy végeláthatatlan körforgássá alakul át, és egy oviban, iskolában töltött hetet akár három hét otthonmaradás követ. Éppen emiatt egyes szülők már gyógyult állapotban sem viszik közösségbe a gyereküket, hogy minél tovább megőrizhessék a család egészségét.

immunrendszer
A gyerekek, amint bekerülnek a közösségbe szinte már a második héten egy kis orrfolyással, köhögéssel esetleg lázzal térnek haza. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Immunrendszer erősítő praktikák a gyermekek egészségéért

Az immunrendszer erősítő és támogató készítmények fogyasztása ugyan nagyon fontos, de oda kell figyelni arra is, hogy ne csak tabletta formában kapható vitaminokkal óvjuk a gyermekünk immunrendszerét. Ráadásul megesik, hogy a kicsik nem is hajlandóak lenyelni a méretes kapszulákat. Ezért a megfelelő étrendkiegészítő kiválasztása nagyon fontos. Mára egyre több gyógyszermárka gyárt olyan gumivitamint, ami legalább olyan finom, mint egy gumicukor, így a gyerekek önként és boldogan, édesség  gyanánt fogyasztják. Ám a vegyes, vitamindús étrendet természetesen semmi sem múlhatja felül.

Tagadhatatlan, hogy a legtöbb gyerek kedvenc étele nem nyers zöldségekből és gyümölcsökből áll, ezért a szülői kreativitás elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy csemeténk jókedvűen falatozza a vitamindús uzsonnát.

Smoothie-k

A gyerekek imádják a színes italokat, szerencsére számtalan olyan gyümölcs és zöldség kapható, amivel szuperizgalmas italokat készíthetünk nekik. A klasszikus banán, alma smoothie-t könnyedén feldobhatjuk például egy kis céklával vagy piros gyümölcsökkel, hogy végül egy színes varázsitalt nyerjünk a turmixgépből. Azok, akik igazán merészek, kék vagy zöld spirulinaporral csodaszép színes gyümölcslevet készíthetnek, aminek ráadásul magas a vitamin-, az antioxidáns- és a rosttartalma is. Ha csemeténk naponta egy ilyen csodaitalt elfogyaszt, biztosak lehetünk benne, hogy fedezi az aznapi vitaminszükségletét.

immunrendszer
A gyerekek imádják a színes italokat, szerencsére számtalan olyan gyümölcs és zöldség kapható amivel szuperizgalmas italokkal rukkolhatunk elő. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vicces falatok a tányéron

Vannak gyerekek, akik nem hajlandóak gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Ilyenkor a csillagokat is leígérhetjük nekik az égről, akkor sem fogják még csak megkóstolni sem azokat. De melyik gyerek ne akarna megenni egy mosolyjó arcot a zabkása vagy a tejbegríz tetejéről, vagy egy házikó, esetleg kismackó formájú zöldségrajzot a szendvicse mellől? Egy ilyen apró praktikával akár örökre megszerettethetjük a gyermekünkkel a nyers zöldségeket és gyümölcsöket.

Több mozgás, kevesebb cukor és nassolnivaló

Az immunrendszer erősítése érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelő időt töltsön gyermekünk a szabadban. Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik sokat játszanak a szabadlevegőn – és ugyan mértékkel de hidegebb hónapokban is kedvelik a kinti szabadidős tevékenységeket -, azok ritkábban lesznek betegek. Az ellenállóképesség nem csak a védekezésen múlik, hanem azon is, hogy az immunrendszer és a szervezet mennyire edzett egyes kórokozókkal szemben. Ősszel is érdemes nagy sétákat beiktatni, és amíg lehet, ki kell használni a napsütéses hétvégéket, hiszen egy-egy nagyobb túra az egész család számára remek időtöltés lehet.

Ezzel együtt a klasszikus nassolnivalók helyett részesítsük előnyben a zöldségchipseket, az aszalt gyümölcsöket, teljes kiörlésű gabonából készült müzliket és az olajos magvakat. A cukros üdítők helyett pedig érdemes egy finom mézes teát választani.

immunrendszer
A klasszikus nassolni valók helyett részesítsük előnyben a zöldségchipseket, az aszalt gyümölcsöket, teljeskiörlésű gabonából készült müzliket és a magvakat. / kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Vannak nagyon beteges gyerekek, akikre valóban igazak a fent leírtak és egy hónapból gyakran csak egy hetet töltenek a társaik között, ám vannak akik, csak néha-néha egyet köhintenek, és csak nagyon ritkán betegszenek meg. Mi okozhatja ezt a hatalmas különbséget?

Kimutatott tény, hogy azoknak, akik koraszülöttként gyenge, fejletlen védekezőképességgel jöttek a világra, a császármetszéssel született babák – akik nem találkoztak a születés során a hüvelyi baktériumflórákkal -, illetve azoknak akik, csak kevés ideig kaptak anyatejet, gyengébb az immunrendszerük. Így számukra kiemelten fontos az immunrendszer állandó támogatása.

Egyes kutatások szerint pedig még az sem mindegy, hogy az édesanya immunrendszere milyen állapotban van, hiszen a kicsik egészen hét éves korukig össze vannak kapcsolva az anyukájukkal. Így, ha az anyának gyenge az immunrendszere, lehetséges, hogy a gyermeké is az lesz. Mi több, az sem tesz jót a gyerek immunrendszerének, ha a szülők túlságosan féltik és steril környezetben nevelik.

Nyitókép: Shutterstock / Puzzlepix