Barion Pixel Hogyan fürdessünk meg egy macskát? 5 tipp, amit érdemes betartani – Coloré

Hogyan fürdessünk meg egy macskát? 5 tipp, amit érdemes betartani

2022. 02. 17.

A kiscicák nagyjából két-négy hetes korukban megtanulják, hogyan mosakodjanak önállóan, egy felnőtt macska pedig ébren töltött idejének akár a felét is ezzel töltheti. Jogos a kérdés, hogy akkor miért kell mégis megfürdetni kedvencünket?

Nos, a vizes fürdő stimulálja a bőrt, és eltávolítja róla a felesleges zsírt, illetve szőrt. Ahogy lehetőséget kínál arra is, hogy megtanítsuk macskánknak, hogy még a váratlan kezelések sem ártanak neki. Hiszen a cicákat rajtunk kívül számtalanszor megérinti az állatorvos, vagy akár a rokonok, ismerősök, cicaszitterek is. A fürdő kellemes élménnyé tétele pedig segít hozzászoktatni őt a hasonló helyzetekhez.

A korábbi fürdetéssel szerzett pozitív tapasztalatok különösen akkor hasznosak, ha mondjuk gyógyszeres fürdetést kell alkalmaznunk a cicánál bizonyos bőrbetegségek (például ótvar) kezelésére, vagy ha macskánk bundája összekoszolódott valamivel, ami másképp nem eltávolítható. Arra kérdésre, miszerint hogyan fürdessünk meg egy macskát, az alábbiakban válaszolunk.

Mielőtt nekilátnánk

Amíg néhány rövid szőrű fajtának ritkán van szüksége fürdetésre, addig a hosszabb szőrű macskáknak gyakran több segítség kell tisztaságuk fenntartásában. A túl gyakori fürdetés kiszáríthatja a bőrt, ezért ne ismételjük meg négy-hat hétnél sűrűbben. A kismacskák viselik a legjobban a mosdatást, ezért ha örökbe fogadtunk egy kölyköt, érdemes mihamarabb megejteni az elsőt, feltéve, hogy a kicsi legalább négy hetes. Az idős vagy rendkívül beteg macskák azonban még átmenetileg sem alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz, náluk a fürdetés komoly stresszt okozhat, ezért ilyen esetekben kövessük az állatorvos javaslatát.

Hogyan Furdessunk Meg Egy Macskat Ovatosan
H hogyan fürdessünk meg egy macskát? Legfőképp türelemmel és kíméletesen, hogy kedvencünk pozitív élményeket társítson a mosdatáshoz (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Amire szükségünk lesz

A rutinszerű mosdatáshoz csupán néhány kellék szükséges, nevezetesen egy egyszerű, kifejezetten macskák számára felcímkézett ápoló sampon, több törölköző, egy gumiszőnyeg, egy tiszta rongy, valamint ping-pong labda vagy más figyelemelterelő játék. Az emberi (beleértve a csecsemők számára készülteket is) és a kutyasamponok túl durvák az érzékeny macskabőrnek, kiszárítják azt, és bizonyos esetekben mérgezést okozhatnak.

Hogyan fürdessünk meg egy macskát?

Még a fürdetés előtt alaposan fésüljük meg kedvencünk bundáját. Ami minket illet, viseljünk kényelmes ruhát, és számítsunk arra, hogy vizesek leszünk. A fürdőhelyiség legyen meleg és huzatmentes. Bár a fürdőkád is megteszi, de kényelmesebb lehet, ha egy derékig érő mosdókagylóban fürdetjük meg a macskát. A procedúra idejére helyezzük biztonságba a törékeny tárgyakat, illetve húzzuk félre a zuhanyfüggönyöket.

Távolítsunk el mindent (erős illatok, ijesztő tárgyak, tükrök), ami potenciálisan megijesztheti kedvencünket. Készítsük össze a sampont, a törölközőket és egy tiszta rongyot a mosdókagyló vagy a kád közelében, és engedjünk bele meleg vizet, mielőtt behozzuk a macskát helyiségbe. A macskafürdő hőmérsékletének testhőmérséklet körülinek kell lennie, vagyis elég melegnek, de semmiképp sem forrónak.

Helyezzünk egy törölközőt vagy gumiszőnyeget a kád vagy a mosogató aljára. A macskák utálják a csúszós felületeket, mivel azokon bizonytalannak érzik mozgásukat, a gumiszőnyeg segítségével azonban megkímélhetjük őket a felesleges stressztől. Ha nincs gumiszőnyeg, akkor állítsuk a macskát egy műanyag ládára, amibe megkapaszkodhat a mancsával. Ezáltal alulról és felülről is könnyebben lemoshatjuk. Csukjuk be a fürdőhelyiség ajtaját, nehogy a cica meglógjon.

Kismacskák fürdetése

Kis termetű macskák vagy kölykök fürdetéséhez legegyszerűbb, ha a konyhai dupla mosogatót használjuk, amennyiben pedig ez nem lehetséges, állítsunk néhány vödröt vagy műanyag edényt a fürdőkádba. Töltsük meg az eszközöket meleg vízzel, és lassan tegyük a kismacskát (az egyik kezünkkel támasszuk meg alulról, a másikkal pedig a mellkas alatt) az első edénybe. A macskák többsége könnyebben elfogadja ezt a módszert, mintha folyó vízzel fürdetnénk.

Hagyjuk a cicát a hátsó lábára állni, és fogjuk meg a vödör szélét, miközben alaposan benedvesítjük a bundáját. Ezután emeljük ki a macskát az egyik törölközőre, samponozzuk be, majd egy nedves és tiszta kendővel tisztítsuk meg az arcát. Helyezzük vissza a cicát az első edénybe az öblítéshez. Mossuk le a lehető legalaposabban a sampont, mielőtt kiemelnénk és megszárítanánk kedvencünket.

Sose spricceljük le a macskát

A nagy termetű, felnőtt macskák fürdetése eleve nehezebb, a folyó víz ráadásul ijesztő lehet számukra. Ehelyett praktikusabb, ha merőkanál segítségével merítjük a vizet. Ha van permetező fúvókánk a csapon, használjuk alacsony fokozaton, a lehető legközelebb tartva a bundához, hogy a cica ne lássa a permetet. Apropó permet: soha ne spricceljünk az arcába, hanem egy nedves rongy segítségével töröljük le ezt a területet. Egyik kezünket mindig tartsuk a macskán, hogy elkerüljük a szökést.

Öblítsük le a sampont a macska nyakától kezdve, lefelé haladva, és ne hagyjuk ki a farok alatti részt, valamint a pocakot se. Bugyoláljuk be a tiszta macskát egy száraz törölközőbe. A rövid szőrű macskák gyorsan száradnak, de a hosszú szőrűeknél akár két vagy több törölköző is elkelhet a víz felszívásához. Ha kedvencünk elviseli – netán szereti is – a hajszárítót, csak a legalacsonyabb hőfokozatot használjuk, és szárítás közben végig mozgassuk, hogy elkerüljük az égési sérüléseket.

Hogyan Furdessunk Meg Egy Kismacskat
Sose spricceljük le a macskát, és lehetőség szerint már kölyökként szoktassuk hozzá a fürdéshez (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Így előzzük meg az esetlegesen felmerülő problémákat

Egyes macskák valósággal élvezik a fürdetést, míg mások a legkevésbé sem. A lényeg, hogy legyünk türelmesek, és ne szidjuk őt le a művelet közben. Ha a cica szemlátomást nagyon utálja a fürdetést, próbálkozzunk hízelgéssel, kérjünk segítséget, vagy ha nagyon nem boldogulunk, akkor öblítsük le a sampont, és legközelebb próbáljuk újra. Ha a macska otthoni fürdetése túlságosan problémásnak tűnik, egy professzionális, macskák kezelésében jártas kozmetikus a legjobb választás. De sokat segíthetnek a következő tippek is:

  • Egy nappal korábban vágjuk le macska karmait, hogy megelőzzük a karmolást. Ne időzítsük közvetlenül a fürdetés elé, különben a macska ehhez társítja majd a karomvágást.
  • Lebegtessünk pingponglabdát vagy más macskajátékot a vízen, és próbáljuk meg rávenni kedvencünket, hogy kihalássza. Egy macska, aki játszik a vízzel, kevésbé fog félni tőle.
  • Ne vizezzük agyon az arcát, és ne fröcsköljük le, mert ettől csak ideges lesz.
  • A kisállat-kozmetikusok gyakran macskahámot használnak a macska rögzítéséhez, ami szabadon hagyja a kezet a macska tisztításához.

Összefoglalva

  • Vágjuk le a macska karmait a fürdetést megelőző napon, hogy elkerüljük a karmolást.
  • Közvetlenül fürdetés előtt alaposan fésüljük át a bundáját.
  • A fürdőhelyiség legyen meleg és huzatmentes.
  • Rejtsük el az ijesztő és/vagy törékeny tárgyakat.
  • Próbáljuk elterelni a macska figyelmét egy kis játékkal.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix