Miért fogy a macska? Halálos betegséget is jelezhet a hirtelen súlyvesztés

2022. 01. 25.

Miért fogy a macska? Amennyiben nincs speciális diétán, akkor ez minden bizonnyal egy mögöttes egészségügyi probléma jele.

Sok cicatulajdonos emellett úgy gondolja, hogy a fogyás normális az idősebb macskáknál, de ez nem így van. Ezért fontos, hogy megtegyük a megfelelő lépéseket, ha indokolatlan fogyást észlelünk kedvencünknél.

Honnan tudhatjuk, hogy sovány a macska?

Való igaz, nehéz megmondani, hogy miért fogy a macska, vagy, hogy az állat valóban fogy-e, különösen ha ez fokozatosan történik. A sűrűbb szőrzetű, vagy enyhén túlsúlyos macskáknál pedig még bonyolultabb megállapítani, hogy mikor következett be a fogyás. Ám szerencsére van rá mód, hogy az állatorvos felkeresése előtt otthon mérjük fel cicánk állapotát.

Mindenekelőtt felülről vessünk egy pillantást kedvencünkre: ideális testsúly esetén a derékrészen feltűnő, de nem extrém bőrredőnek kell lennie. Ezután húzzuk végig kezünket a macska oldalán. A bordáknak tapinthatónak kell lenniük, rajtuk vékony zsírréteggel. Ha viszont a bordák nagyon feltűnőek és kiállóak, akkor a cica valószínűleg alultáplált.

Miért fogy a macska?

Számos esetben azért veszít súlyából, mert nem eszik eleget. Bizonyos betegségek azonban a megfelelő táplálékbevitel ellenére is súlycsökkenést okoznak. Az alábbi macskabetegségek csendben gyilkolnak, amennyiben túl későn fedezik fel őket – már csak azért is, mert nem mindig járnak együtt jellegzetes tünetekkel.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis) viszonylag gyakori betegség, amely leggyakrabban az idősebb macskákat érinti. A hyperthyreosisban szenvedő négylábúak pajzsmirigye megnagyobbodik, ezért túl sok pajzsmirigyhormont termel. Ezt a megnagyobbodást általában egy jóindulatú daganat okozza, amely a pajzsmirigyen nő. A betegség gyakori jelei közé tartozik a fogyás, a fokozott étvágy, valamint a fokozott szomjúság és gyakori vizelés.

Egyes macskáknál hányás, hasmenés és hiperaktivitás is jelentkezhet, míg mások ilyenkor hangosak és nyugtalanul viselkednek. A hyperthyreosisban szenvedő macskák szőrzete ápolatlannak és zsírosnak tűnik. Fontos, hogy a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő cica gyógykezelését minél hamarabb elkezdjük annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges komoly szövődményeket.

Krónikus vesebetegség

A krónikus vesebetegség (vagy veseelégtelenség) az idős macskák egyik leggyakoribb betegsége. A vesék fontos hormonokat termelnek, kiszűrik a salakanyagokat a vérből, segítik a vérnyomás szabályozását és elősegítik az új vörösvérsejtek termelődését. Ha a macska veséi leállnak vagy nem működnek megfelelően, az számos egyéb problémához vezet.

A videóból megismerhetjük a macskák fogyása mögött álló leggyakoribb okokat

A fokozott szomjúság és gyakori vizelés a veseelégtelenség első jelek közé tartozik, de jellemző még az étvágytalanság, a fogyás és a levertség is. A krónikus vesebetegség nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel azonban a vesebeteg bársonytalpúak is hosszú éveket élhetnek még. (A kezeléshez a gyógyszerezésen túl hozzátartozik egy alacsony fehérjetartalmú diéta kialakítása is.)

Cukorbetegség

A cukorbetegség egy másik gyakori betegség, amely a macskákat érintheti. Ez az endokrin rendellenesség befolyásolja a hasnyálmirigy azon képességét, hogy inzulint, vagyis a vércukorszint szabályozásához szükséges hormont termeljen. A cukorbetegséget jellemzően fogyás, fokozott étvágy, szomjúság és gyakori vizelés, valamint letargia kíséri.

Általában inzulinnal és étrendváltással kezelik, de az állatorvos más gyógyszerek szedését is elrendelheti. Egyes macskák több hónapos kezelés után visszaállnak a normális állapotba. Tény viszont, hogy a cukorbetegség kezelése nem olcsó mulatság. A cicát az esetek többségében napi kétszer injekciózni kell majd, emellett az étrendjén is változtatni kell. Valamint gyakran kell vinni vércukorszint-mérésre és általános állapotvizsgálatra.

Emésztőrendszeri problémák

A gyomor-bél traktus bármely problémája befolyásolhatja a macska súlyát: bizonyos betegségek csökkenthetik az étvágyat, mások megakadályozzák a vitaminok és tápanyagok felszívódását, ami szintén fogyáshoz vezet. Az emésztőrendszert érintő betegségek közé soroljuk a bélparaziták elszaporodását, a gyulladásos bélbetegséget, a hasnyálmirigy-gyulladást, sőt, a vastagbélrákot is.

A fenti panaszok mind étvágycsökkenést, súlycsökkenést, hányást, hasmenést, letargiát és még sok mást okozhatnak. A bélparaziták elpusztítása többnyire a féregtelenítéshez hasonló kezelést takar, amíg az egyéb emésztőrendszeri gondok gyógyszeres- és más kiegészítő kezelést igényelnek.

Fogászati problémák

A szájüreget és a fogakat érintő betegségek extrém fájdalmat, étvágycsökkenést és fogyást okozhatnak. A macskák gyakori fogászati ​​problémái közé tartozik a fogágybetegség, a reszorpciós elváltozások és a fogtörések. Egyes macskáknál gyakori a szájgyulladás is, amely az állat szájának és ínyének fájdalmas gyulladását jelenti.

A szájüregi betegségekre utaló jelek közé tartozik a rossz lehelet, a nyáladzás, a szájpadlás vagy akár a szájüregi vérzés. A kezelés első lépéseként az állatorvos elaltatja a macskát, majd professzionális fogtisztítást, vizsgálatot és kezelést végez. Súlyosabb esetben szájsebészeti beavatkozásra és/vagy foghúzásra is szükség lehet.

Macska Az Allatorvosnal Mert Sokat Fogyott
Hogy miért fogy a macska? Rengeteg oka lehet, ezért ha fontos, hogy mielőbb vigyük el állatorvoshoz (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Rák

Az emberekhez hasonlóan a macskák szervezetében is szinte bárhol kialakulhat rákos elváltozás, ami nem feltétlenül daganat formájában jelentkezik. A limfóma a macskáknál előforduló leggyakoribb rákos betegség, ami egyaránt kialakulhat a bélrendszerben, a szájban, a nyirokrendszerben és sok más helyen. A rák legtöbb formája általános rossz közérzetet, letargiát, fájdalmat, izomsorvadást, étvágycsökkenést és általános súlycsökkenést okoz.

Stressz

A macskák roppant érzékenyen reagálnak az otthonukban bekövetkező legapróbb változásokra is. Gyakran kiválóan leplezik a stressz külső jeleit, a későbbiekben viszont gazdáik komolyabb tüneteket is tapasztalhatnak. Bármilyen környezeti tényező szorongáshoz és stresszhez vezethet a cicáknál, a csökkent étvágy pedig a stressz gyakori jele, ami aztán fogyáshoz vezet.

A fentieken kívül ugyanakkor számos egyéb egészségügyi probléma is fogyáshoz vezethet a macskáknál. Ahogy pedig már említettük, a betegségek jelei nem feltétlenül egyértelműek,illetve sok betegségnek hasonlóak a tünetei, ezért a pontos diagnózis felállításához állatorvosi kivizsgálás szükséges.

A fogyás lehetséges kezelési módjai

A macskák súlycsökkenésének kezelése az azt kiváltó októl függ. Ha azt észleljük, hogy kedvencünk fogyni kezd, az első lépés az időpont egyeztetése az állatorvossal, aki először külső vizsgálatot végez, majd ezután laboratóriumi vizsgálatokra és/vagy röntgenre küldheti a cicát a probléma meghatározásához. A leletek alapján gyógyszeres kezelést, étrendváltoztatást, műtétet vagy egyéb kezelést javasolhat.

Amennyiben az állatorvos nem talál súlyos egészségügyi problémát, akkor a fogyást valószínűleg a helytelen táplálkozás, vagy valamilyen ismeretlen állapot okozhatja. Ilyenkor kérjük ki az állatorvos véleményét a macska etetésével és a környezeti változtatásokkal kapcsolatban. Miután meghatároztuk a stresszforrást, kezdjük azzal, hogy csökkentjük a kedvencünket érő stresszt.

A szakember emellett új, megfelelő tápanyag- és kalóriatartalmú étrendet javasolhat, ami potenciálisan elősegítheti a macska egészséges súlygyarapodását. Ha a fogyás az elvégzett változtatások ellenére is folytatódik, mindenképpen keressük fel újból az állatorvost, aki segít a továbbiakban.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix