Barion Pixel Okosórával a Parkinson-kór ellen – Akár hét évvel a tünetek előtt is jelezhet! – Coloré

Okosórával a Parkinson-kór ellen – Akár hét évvel a tünetek előtt is jelezhet!

2023. 07. 04.

Az okosórák már jelen vannak, ám mindig van hova fejlődni: az újabb darabok már képesek arra, hogy különböző betegségeinkre hívják fel a figyelmet, így a Parkinson-kórra is!

A mesterséges intelligencia az okosórák világához is eljutott, így akár a Parkinson-kór jelenlétét is megállapíthatja! Enélkül a funkció nélkül sem véletlen, hogy okosóráknak hívjuk őket, hiszen a pulzusunkat is figyeli, így ha bármi gond lenne, értesít bennünket arról, hogy a legjobban tesszük, ha orvoshoz fordulunk. Sportolás vagy séta közben kiváló segítség lehet, ráadásul alvásunk minőségét is méri, és szívverésünket is, így képet kaphatunk arról, hogy mi az oka annak, ha sokszor ébredünk fáradtan.

A Parkinson-kór és az okostelefon

Tudósok tanulmányt végeztek, melynek során az alanyoknak hét napon keresztül kellett viselniük az órákat. Ezután elemezték az okosórák által gyűjtött adatokat, amelyek a résztvevők mozgássebességét mérték. Az adatok értelmezése után kiderült, hogy a mesterséges intelligencia alkalmas arra, hogy megjósolja, hogy kinél fog kialakulni a Parkinson-kór az következő évek során.

Az okosórának hála rendkívül korai stádiumban kiszűrhető a betegség jelenléte, így akár hét évvel azelőtt is tudomást szerezhetünk róla, hogy tüneteket tapasztalnánk. A DRI és a Cardiffi Egyetem tudósai szerint a mesterséges intelligencia megfelelő használata segíthet abban, hogy az olyan tipikus tünetek előtt észlelje a kór jelenlétét, mint a remegés, a lassuló mozgás és a merevség. Ez azért fontos, mert mire bármely jelét érzékeljük a betegségnek, a sejtek többsége elhal, így már kevesebb esély van arra, hogy életünket ne befolyásolja az állapotunk.

Az emberi mozgás sebességét mérő okosóra adatait olyanokéval hasonlították össze, akiknél már diagnosztizálták a betegséget, és olyanokkal is, akiknél nincs jelen a kór. Természetesen azok sem maradtak ki, akiknél az okosóra problémát jelzett, majd minden esetben orvosilag is igazolhatóvá vált a kór jelenléte azoknál, akiknél lassabb mozgást érzékelt a szerkezet.

Okosórával akár hét évvel a tünetek megjelenése előtt kiszűrhető a Parkinson-kór / Kép forrása: Unsplash
Okosórával akár hét évvel a tünetek megjelenése előtt kiszűrhető a Parkinson-kór / Kép forrása: Unsplash

A dolog egyetlen hátránya, hogy más eszközzel nem lehet felmérni, hogy valóban jó adatokat mér-e az óra, ugyanis a mesterséges intelligencián kívül nincs arra mód, hogy a mozgás lassúságát ilyen részletességgel elemezzék.

Ahogy a szakértők fogalmaztak, a kinyert adatok nem helyettesítik a klinikai vizsgálatokat, de mindenképpen alkalmasak arra, hogy a diagnózis felállítása után a betegek hamarabb hozzájussanak a megfelelő kezelésekhez, miáltal teljesebb életet élhetnek a Parkinson-kór ellenére is.

Forrás: The Engineer.

Nyitókép forrása: Unsplash