Barion Pixel Egy okosóra mentette meg a várandós édesanya és születendő babája életét – Coloré

Egy okosóra mentette meg a várandós édesanya és születendő babája életét

2023. 02. 13.

Sokszor hangsúlyozzuk az okoseszközök káros hatásait, de szerencsére még mindig túlsúlyban vannak az előnyeik. Így volt például akkor is, amikor egy várandós édesanya okosórája kezdett el látszólag ok nélkül jelezni.

Kaliforniában egy 39 éves várandós nő azután fordult orvoshoz, hogy okosórája, egy Apple Watch figyelmeztette: valami nincs rendben. A kora miatt veszélyeztetett terhes Jesse Kelly arról számolt be, hogy okoseszköze valószínűleg megmenthette az ő és születendő kislánya életét.

Az ágyban feküdtem, és nem éreztem jól magam. Nem tudtam, hogy a reggeli rosszullétem tér-e vissza, vagy a gyomorhurutot kaptam el a fiamtól.

mesélte a nő.
okosóra
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A harmadik trimeszterben járó kaliforniai anyuka azt mondja, nem végzett olyan tevékenységet, amely 120/perc fölé emelte volna a pulzusát. Okosórája azonban folyamatosan csipogott, és figyelmeztette, hogy veszélyesen magas a pulzusa. „Amikor első alkalommal bekapcsolt, furcsának tartottam” – mondta Kelly. „Majd másodszor talán tíz perccel később, harmadszor pedig talán fél órával később. Amikor harmadszorra elhallgatott, arra gondoltam, hogy valami történik.” Egyenesen a kórházba indult, és mire megérkezett, beindult a szülés, vérnyomása vészesen esett, és elkezdett vért veszteni az idő előtti placentaleválás miatt.

Három órával később szerencsésen életet adott egy egészséges kislánynak, aki a Shelby Marie nevet kapta. Kelly az őt ellátó nővéreken és orvosokon kívül pedig hálás az Apple Watchnak is, mely időben figyelmeztette őt. A nő így azt üzeni másoknak, hogy figyeljenek oda az okoseszközök jelzéseire, hiszen neki ténylegesen az életét mentette meg.

A pulzusszám mérésén kívül az Apple Watchhoz hasonló okosórák képesek a vér oxigénszintjének mérésére, az egyén által szedett gyógyszerek nyomon követésére, esés észlelésére és még sorolhatnánk. Persze nem szabad csak az okoseszközre hagyatkozni, ha az egészségünkről van szó, ne feledjük: a prevenció mindig jobb, mint az utólagos tűzoltás vagy intézkedés.

Forrás: CBS News
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix