Barion Pixel Okosodó háztartások és otthonok – Coloré

Okosodó háztartások és otthonok

2021. 09. 09.

Feladataink elvégzésében számos eszköz segítségünkre szolgál. Ezek közül némelyik olyan modern és fejlett, hogy okosnak titulálható.

Egyre gyakrabban láthatjuk, olvashatjuk az egyes technikai eszközökre vonatkozóan azt a jelzőt, hogy okos. A szót magát nem kell magyaráznunk, azonban, ha egy háztartásra vagy egy háztartási eszközre vonatkozik ez a kifejezés, már sokkal elgondolkodtatóbb, hogy miről is van szó. Mit tudnak az okos eszközök, amit a „butábbak” nem?

A technikai eszközök feltalálásának és megvalósításának legfőbb mozgatórugója az, hogy az emberi tevékenységet felgyorsítsák, kényelmesebbé tegyék. Az idő ugyanis pénz. Az okos eszközök nemcsak hatékonyak, de az otthonok is energiatakarékosabbá és kényelmesebbé válnak.

Nem egy fantáziavilágot vetít elénk az okos eszközökkel ellátott háztartás, egyre több termék okos változatával találkozhatunk. Az okostelefonok létjogosultsága már nem megkérdőjelezhető. Azt ma már nemcsak a modern technika világába beleszületett fiatalok tudják és szeretik használni, hanem lényegében az egész világ simogatja. Az sem kelt már feltűnést, ha valaki karján nem analóg óra ketyeg, hanem okosóra jelzi a telefonhívásokat, mutatja az időt, a pulzust és akkor is megdicsér, ha az éjszaka folyamán elegendőt aludtunk.

Az okos televízión már nemcsak a szolgáltató által kínált csatornák között lépkedhetünk, hanem kapcsolódhatunk az internethez, a Netflix a mozizás élményét kínálja, de akár zenét hallgathatunk, játszhatunk és applikációkat is tölthetünk le.

A konyhában feltűnhet akár az okos hűtő. Nagy segítség, ugyanis, ha a vásárlásaink során felmerül bennünk az a kérdés, hogy vajon van-e még elegendő vaj, tej, sajt, tojás a hűtőben, akkor a wifi és beépített kamera segítségével könnyedén ellenőrizhetjük. Ugyanakkor arról is tájékoztatást kapunk, hogy egyes alapanyagokból mekkora mennyiséggel rendelkezünk otthon.

Okos otthon
Kép forrása: shutterstock.com

Gyorsabb és könnyebb útja lehet a sütésnek, ha intelligens sütőt használunk. A sütővel összehangolt receptek közül kiválasztjuk a nekünk tetszőt, az alapanyagokat elkészítjük, de attól fogva minden mást a sütő végez el. Nekünk már csak a végeredményt kell élvezni. Sőt, sütés közben akár el is hagyhatjuk a konyhát vagy akár az otthonunkat is, mert hőálló kamera segítségével rápillanthatunk, hogy hol tart a folyamat. Akár azonnal tovább is küldhetjük az elkészült gasztrofotót.

Nehezen indul a reggel és csak egy csésze kávé tudná feldobni a napunkat? Igen, de az elkészítése is fáradtságosnak tűnik, ugye? Nem, ha okos kávéfőző szolgálja ki az igényeinket. Elég csak a telefonon utasítást adni és máris fő a fekete. Igaz, hogy még előző este fel kell készíteni a kávét, de az álmos reggeleken ez kincset érő.

Bekészítettük a mosást és a telefonról el is indíthatjuk, mert az okos mosógép teszi a dolgát. Még hasznos és fontos információkat is szolgáltathat arról, hogy mit csinál, hol tart.

A hideg téli napokon előre lehet gondoskodni az otthonunk felmelegítéséről az smart termosztát segítségével. A telefonról vezérelhető készüléknek köszönhetően kellemes meleg várhat odahaza, ha időben gondoskodunk arról.

A fogak karbantartása nemcsak esztétikai kérdés, hanem funkciójuk is nagyon fontos. A megfelelő szájhigiéniát segíti az okosfogkefe. Méri azt az időt, amit a fogmosásra fordítunk és azt is figyeli, hogy milyen munkát végzünk.

Okos otthon
Kép forrása: shutterstock.com

A pihenésünket okospárna segítheti. Az ergonomikus kialakítás mellett a párnában mozgásérzékelő, mikrofon és hangszórót is beépítettek. A halk zene és a LED-csík a kellemes ébredést szolgálja.

Az okos virágcserép használatával rájövünk, hogy többé nem kell senkit megkérnünk arra, hogy bejárjanak az otthonunkba virágot öntözni, mert az okos kütyü magától megteszi mindezt. Háziállataink esetében is megvalósulhat mindez az okos etetőtál és itató segítségével.

Tovább megyünk: már az öltözködésben is megjelentek az okosságok. Az okos zokni például GPS-szel felszerelt, így nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mennyi lépést tettünk meg, de arra is választ kaphatunk, hogy hol van az eltűnt párja.

Borítókép forrása: shutterstock.com

/otthon/haztartas/okosodo-haztartas-es-otthon/