Okoseszközök otthonra, amik megkönnyíthetik a mindennapokat

2021. 03. 13.

A technológia egyre “okosabb és okosabb” lesz, mi pedig az okoseszközöknek köszönhetően egyre több mindent irányíthatunk és automatizálhatunk.

Időt, mentális energiát és sokszor pénzt is spórolhatunk a segítségükkel, csak jól kell tudni választani. Szerencsére a technológia fejlődésével ezek az eszközök egyre elérhetőbbek és olcsóbbak lesznek, sőt, egyre könnyebb lesz a kezelésük is. Nem kell feltétlenül tech-gurunak lenni ahhoz, hogy beüzemeljük őket, és sok fáradságtól megkímél minket egy-két ilyen okoskészülék hozzáadása az otthonunkhoz.

Hangszórók

amazon echo
Forrás: unsplash.com

A hangvezérelt okoshangszóró nemcsak a kedvenc dalainkat, műsorainkat és podcastjainkat tudja lejátszani – úgy működik, mint egy digitális asszisztens. Siri, Google Assistant vagy az Amazon Echo Alexája is képes arra, hogy feljegyzéseket készítsen, vezesse a bevásárlólistánkat, emlékeztetőket időzítsen be és akár más okoseszközöket is vezéreljen a lakásunkban.

Fények

lampa
Forrás: Youtube

A smart-villanykörtéket egyszerű telepíteni a már meglévő lámpáinkba, és amint kész vannak, könnyen irányíthatóak például a telefonunkról. Például beállíthatjuk rajta a naplemente idejét, és azt, hogy szeretnénk, ha felkapcsolódnának a lámpák sötétedéskor. Beállítható rajtuk a színek és a színhőmérséklet is, minden csak a személyes preferenciánkon múlik.

Termosztát

termosztat
Forrás: Youtube

Ha van digitális termosztát a lakásunkban, és kicsit értünk az elektronikai berendezésekhez, kicserélhetjük a meglévőt egy okoskeszközre. Ennek segítségével energiát (és pénzt) spórolhatunk, mert beállíthatjuk, hogy hány fok legyen, amikor otthon tartózkodunk, és mennyit csökkenjen a hőmérséklet, amikor távol vagyunk.

Ajtó- vagy kapucsengő

csengo
Forrás: Youtube

Az okoscsengők általában mozgásérzékelővel és kamerával felszereltek, így már akkor is láthatjuk, ki áll az ajtónk előtt, mielőtt egyáltalán bekopogott volna. Vannak olyanok is, melyek egy okostelefonos alkalmazással összekötve hangot is közvetítenek (mint egy lépcsőházi kaputelefon).

Zárak

okos zár
Forrás: unsplash.com

Többet nem kell a pótkulcs elrejtésén törni a fejünket, ha ilyen zárat szereltetünk fel. Ugyanis ha épp nem vagyunk otthon, de be szeretnénk engedni valakit, egy alkalmazás segítségével küldhetünk a számára egy elektronikus kulcsot, ami egy bizonyos időkorláton belül bejutást biztosít neki a lakásba.

Konnektorok, aljzatok

konnektor
Forrás: Youtube

Egyszerű és olcsó megoldást biztosítanak az okosdugók azoknak, akik szeretnének áramot megtakarítani a háztartásukban. Akár a karácsonyfa fényeiről, akár a kávéfőzőről van szó, időzítőre kapcsolhatjuk őket egy app segítségével.

Biztonsági kamerák

kamera
Forrás: Youtube

A Wifivel működtethető beltéri kamerák hasznosak, ha épp nem tartózkodsz otthon, de akkor is, ha csak egy másik helyiségbe mennél át. Szemmel tarthatod, hogy mi történik a nappalidban – az irodából, vagy csak akkor, ha épp a kádban relaxálsz.

Forrás: https://www.onegoodthingbyjillee.com/smart-devices-for-your-home/