Barion Pixel Pajzsmirigyteszt otthon: csak egy tükör és egy pohár víz kell hozzá – Coloré

Pajzsmirigyteszt otthon: csak egy tükör és egy pohár víz kell hozzá

2022. 01. 13.

Az elsősorban a nőket érintő pajzsmirigy-problémák mára népbetegségeknek számítanak. A szerv hormontermelése a szervezet valamennyi területére kihat, így például a pulzus, az idegrendszer, a menstruációs ciklus és az anyagcsere szabályozásában is részt vesz. Alul- vagy túlműködés esetén felborul a hormonháztartás, ám a betegek eltérő panaszokat tapasztalhatnak.

Pajzsmirigybetegséget jelez a szerv megnagyobbodása, amit szaknyelven strúmának vagy golyvának nevezünk, és ami gyakran a jódhiány tüneteként merül fel, mivel a szerv ilyenkor nagyobb felülettel, hatékonyabban veszi fel a szükséges mennyiséget.

5 lépéses otthoni pajzsmirigyteszt

Sok esetben a pajzsmirigy betegsége kitapintható, ha a problémát egy jól látható duzzanat jelzi, de gyakran a torokban fellépő gombócérzet is figyelmeztető jelnek számít. Létezik azonban egy ötpontos pajzsmirigyvizsgálat, ami már korán megmutatja a szervi elváltozást, ráadásul otthonunk kényelmében elvégezhető.

Nem kell mást tennünk, mint elsőként bekészíteni magunk mellé egy pohár vizet, a tükör elé állni, majd alaposan megtapogatni a nyak elülső, valamint a gége körüli területet. Itt található a pillangó alakú szerv, a pajzsmirigy. Most döntsük hátra a fejünket. Harmadik lépésben kortyoljunk egyet a vízből, és kissé hátradöntött fejjel nyeljük le. Nyelés közben vizsgáljuk meg a nyakunkat, pontosabban figyeljük, hogy előtűnik-e egy kiálló dudor a nyelőcső két oldalán. Ha szokatlan alakú vagy nagyságú duzzanatot tapasztalunk, akkor következő lépésként minél hamarabb keressünk fel egy szakorvost, aki laborvizsgálattal és ultrahanggal felállíthatja a pontos diagnózist. Amennyiben elbizonytalanodnánk, akár otthoni gyorsteszt is segíthet. Bár a pajzsmirigy rendellenes működését több laborérték jelzi, a TSH-szint normálértéken aluli vagy felüli eredménye a pajzsmirigybetegségek egyik legfontosabb jelzője.

Fiatal No Pajzsmirigyvizsgalaton
Ha a pajzsmirigy szokatlan alakú vagy nagyságú, akkor következő lépésként minél hamarabb keressünk fel egy szakorvost (Fotó:Shutterstock/Puzzlepix)

Mik a golyva tünetei?

Ritkán, de előfordul, hogy a golyva tünetmentes, azonban gyakoribb, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy szabad szemmel is jól látható, kitapintható. Sőt a szerv megnagyobbodás nem csupán a nyakon terjedhet, hanem lefelé, a szegycsont mögé is. A tünetek a megnagyobbodás mértékétől függően változhatnak: nyaki szorítás, gombócérzet, rekedt hang, nyelési nehézség és köhögés egyaránt jelentkezhet. Bizonyos esetekben a terület érzékennyé, fájdalmassá válhat, bár ez jellemzően inkább cisztás vagy gyulladásos elváltozásokra utal, de esetenként az autoimmun Basedow-kór kísérője is lehet. Amennyiben a golyva pajzsmirigy-túlműködést is okoz, akkor jelentkezhet fokozott étvágy melletti súlyvesztés, ingerlékenység, álmatlanság, csökkent tolerancia a melegre, hasmenés, szapora szívdobogásérzés. Ha pedig a golyva hátterében az imént említett autoimmun Graves-Basedow-kór áll, akkor a strúma mellett gyakori tünet a szemek kidülledése, a heves szívverés, a hasmenés, a remegés, a magas vérnyomás, a fogyás, valamint a túlzott izzadás is.

Milyen egyéb külső tünetek utalhatnak pajzsmirigybetegségre?

A nyaki tünetek mindössze a probléma egyik részét képezik, emellett ugyanis egy sor más panasz is felhívhatja a figyelmet a pajzsmirigy rendellenes működésére: a menstruációs ciklus zavara, a fáradékonyság, a túl alacsony vagy túl magas pulzus, valamint a fokozott ingerlékenység egyaránt utalhat erre. Ahogy már írtuk, a túlműködés jelei az indokolatlan fogyás, az izzadékonyság, a kidülledő szemek, a hajhullás és -töredezés, valamint a Basedow-kór gyakori velejárója a pigmenthiány, amely esetén a testünk szerte kisebb-nagyobb fehér foltok bukkannak fel. Míg a pajzsmirigy-alulműködésére a hirtelen súlygyarapodás, a bőrszárazság, a haj hullása, ritkuló szemöldök, a köröm töredezettsége, az arc, végtagok felpuffadása utalhat.

Ritka betegség a felnőttkori mixödéma

A felnőttkori mixödéma szintén a pajzsmirigybetegségek ritkább, de igen súlyos változata. Kialakulása elsősorban a menopauza utáni, az ötven év körüli nőknél jellemző. A betegség tüneteként a bőr, a szőrzet, a köröm és a fogak állapota megromlik, az arc felpüffed, az orr ellapul és az ajkak megvastagodnak. A haj törékennyé válik, és a fogak gyorsabban szuvasodnak. Egyes betegeknél teljesen eltűnik a testszőrzet, de a test egyéb részei is megváltozhatnak, így például kolbászujjak alakulnak ki. A testi és lelki funkciók egyaránt lelassulnak: gyakori a fáradtság és a memóriazavar, amihez egyéb pszichés zavarok (például depresszió) társulhatnak. A mixödéma a szívet is érintheti azáltal, hogy a pulzusszám hirtelen lecsökken. Emiatt a pajzsmirigy állapotára jellemző egyik vizsgálat, az Achilles-reflex vizsgálata (azaz reflexogram) is rossz eredményeket mutat. Laboratóriumi vizsgálatok ezen kívül kimutathatják a vér koleszterinszintjének emelkedését, az anyagcsere azonban többnyire lelassul a mixödémás betegeknél. A mixödéma nem gyógyítható, de célzott pajzsmirigygyógyszerekkel vagy szintetikus hormonok adagolásával enyhíthetők a tünetek. Hogy melyikre lesz szükség, arról szakorvos dönt, ami viszont biztos, hogy a gyógykezelés élethosszig tartó.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/egeszseg/test-es-lelek/pajzsmirigyteszt-otthon/