Tudománnyal a hajhullás ellen?

A hajszálak elvesztése bizonyos évszakokban teljesen természetes folyamatként jelentkeznek, hiszen a hajunk is megújul így ősszel és tavasszal kevéssé kell aggódni a fésű sörtéi közt fennakadó hajszálak miatt.

Probléma akkor van, ha több hullik, mint amennyi kinő. Számszerűsítve egy 60-100 szál hajat jelent naponta. De mit mond a tudomány a hajhullásról?

Ami a hajhullás illeti, két típusát különböztetjük meg a diffúz és a foltos hajhullást. A diffúz hajhullás hátterében vas- vagy cinkhiány, alultápláltság, krónikus betegségek állhatnak, de tumoros betegségek kemoterápiája és sugárkezelés is okozhatják. Szintén a kiváltó okok közé sorolható a szülést követő időszak, illetve bizonyos fogamzásgátló módszerek is okozhatják. A diffúz hajhullás során nem foltokban, hanem mindenhonnan azonos mennyiségű haj hullik ki.

Ennek ellentétje a foltos hajhullás, amit akár egy rossz fog is okozhat, ezt a típusú hajhullást gócfertőzések okozzák leggyakrabban, de a pajzsmirigy– és autoimmun betegségek, vérbaj is okozhatják. A hajhullás ezen típusánál, akár tenyérnyi méretű foltok is kihullhatnak.

Tudomány a hajhullás mögött

A Columbia egyetem kutatói azonosították azokat az immunsejteket, amelyek felelősek a hajhullásért, és hajhagymákkal kapcsolatos bőrbetegségekért. Végre van bevált gyógymód azoknak, akik eddig a hajnövesztőkkel próbálkoztak.

Ez nagy áttörés, hiszen eddig az ilyesfajta problémákra nem nagyon volt hatásos gyógymód. A szerencsésebbek, akiknél beváltak a különböző készítmények, azok tapasztalhattak némi javulást, egyéb esetben maradt a hajbeültetés.

A készítmény abban tért el a szokásos gyógymódoktól, hogy megakadályozza a hajhagymák pusztulását, ezáltal a hajhullást, illetve elősegíti azok természetes regenerációját. A legnagyszerűbb mégis az az egészben, hogy a bőrbetegségben szenvedőknek is visszanöveszti a haját, szinte maradéktalanul.

Az orvosok bizakodóak az eredményeket illetően, hiszen a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a szert használó autoimmun foltos hajhullásban szenvedők haját is visszanövesztette, a kúrát követő öt hónap után. Ez a fajta betegség egyébként igen gyakori, nőket férfiakat egyaránt megtámadhat, bármilyen életszakaszban.

Kép forrása: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ősvilági Pompeji, makierdő, bobpálya és csillagpark – 4 fantasztikus hazai úti cél