Barion Pixel Ezt biztosan rosszul tudtad a fogyásról – Coloré

Ezt biztosan rosszul tudtad a fogyásról

2021. 06. 07.

Egy az egyben nem igaz, hogy mindenkinek az a legjobb, ha többször, kis adag ételt fogyaszt. A táplálkozás, fogyás témakörét rengeteg tévhit övezi, nem csoda, ha valaki nem tud eligazodni az egymásnak ellentmondó információk között. Mi segítünk!

„Ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel, akkor biztosan fogyni fogsz” – hangzik az egyik leggyakoribb tanács. A kalóriabevitel valóban fontos szempont, de nem az egyetlen – figyelmeztet a healthline.com egészségügyi ismeretterjesztő portál cikke.

Több dolog akadályozhatja a fogyást még akkor is, ha valaki kevés kalóriát vesz magához. Például a pajzsmirigy alulműködése, a hormonális egyensúly felborulása, bizonyos gyógyszerek szedése és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a genetika. Igen, vannak olyanok, akik a legjobb igyekezetük ellenére is nehezebben fogynak, mint a többiek.

Collage,with,photos,of,overweight,woman,before,and,after,weight
Nem mindenki számára egyszerű a fogyásFotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A fentebb idézett kijelentéssel még egy probléma van, mégpedig az, hogy nem veszi figyelembe az étrend minőségét. Természetesen nem csak az alapján értékelünk egy tápanyagot, hogy mennyi kalóriát tartalmaz.

Egészségünk szempontjából semmiképpen nem előnyös, ha például a kalóriaszegény tojásfehérjét fogyasztjuk a tojás helyett. Hosszabb távon pedig az elsődleges cél nyilván az egészség megőrzése.

Többször kell kis adagokat fogyasztani

„Gyakran, naponta ötször vagy akár többször kell kis adagokat fogyasztani egyszeri-kétszeri, a gyomrot megterhelő étkezés helyett.” Ez szintén gyakran hallott tanács, de valójában az ezzel kapcsolatos kutatások nem tudták megnyugtatóan alátámasztani ezt az állítást.

Pontosan ugyanaz a hatása annak, ha hat étkezés alatt viszel be 400 kalóriát, mintha három étkezés alatt vinnél be 800-at. Ha érdekel a téma és beszélsz angolul, ITT és ITT megtalálod az erre vonatkozó kutatásokat.

Contrasting,large,and,tiny,food,portions,of,spaghetti
Nem igaz, hogy egy nap többször kell kis adagokat fogyasztani Fotó forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Válaszd azt a megoldást, ami neked jobban megfelel, és akkor valószínűleg véghez tudod vinni a fogyáshoz szükséges életmódváltást.

Az az egészséges, aki vékony

Az elhízás valóban számos komoly egészségügyi problémát okoz, például 2-es típusú cukorbetegséget. Jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a depresszió kockázatát, és bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozható.

Ebből mégsem következik az, hogy csak az lehet egészséges, aki sovány. Valójában az a fontos, hogy egészséges testsúlyod és testzsírszázalékod legyen. Változatos, egészséges étrendet kell összeállítanod, ami biztosítja, hogy minden szükséges tápanyag bejusson a szervezetedbe ÉS emellett (nagyon fontos!) aktív életmódot kell folytatnod.

Young,fitness,woman,hiker,legs,at,forest,trail
Az aktív életmód fontos, de választhatod a rendszeres sétát is, ha nem szeretsz futni Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Fogyni könnyű, csak akaraterő kell hozzá

Ne dőlj be azoknak az előtte-utána fotóknak, amiket a közösségi médiában lehet látni. Fogyni nehéz. Következetesség, kitartás és türelem kell hozzá, és ahogy feljebb is említettem, a genetika sokak dolgát megnehezíti. De jusson eszedbe, hogy nem vagy egyedül, sokan küzdenek ezzel a problémával.

Az egyetlen járható és hosszú távon is fenntartható út az életmódváltás, aminek több eleme van: táplálkozás, mozgás, folyadékbevitel, alvás és lehetőség szerint a stressz csökkentése.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

/egeszseg/gasztro/ezt-biztosan-rosszul-tudtad-a-fogyasrol/