Barion Pixel Miért mosakodik annyit a macska? Nem úri passzióból teszi – Coloré

Miért mosakodik annyit a macska? Nem úri passzióból teszi

2022. 01. 06.

Aki egy (vagy több) cicával osztja meg életét, annak bizonyára ismerős a jelenet, amikor kedvence gondol egyet, és szapora tisztálkodásba kezd, amiből szinte képtelenség kizökkenti, ha egyszer belelendült.

A macskák teste ráadásul hihetetlenül hajlékony, így annak majdnem minden porcikáját könnyedén meg tudják tisztítani. (Finoman összehangolt mozdulataiknak köszönhetően még a hátuk közepét is.) Bár sokan úgy tartják, a macskák egész nap csak esznek és alszanak, megfigyeléseik során mostanra bebizonyosodott, hogy ébren töltött idejük egyharmadát, de néha akár felét is mosakodással töltik. De vajon miért ilyen fontos számukra a mosakodás? És mikortól számít kóros állapotnak?

A macskák és a mosakodás

A mosakodás a macskaféléknél nem pusztán az élet természetes velejárója, de létfontosságú is ahhoz, hogy a kölykökből életerős felnőttek legyenek. Tisztálkodási rituáléjukat már egészen kiskorukban elsajátítják a mamájuktól, aki egyébként a kicsik életének első pillanatától kezdve mosdatja őket. Egyrészt a tisztaságuk miatt, másrészt így ösztönzi a kölyköket a szopizásra, és meglepő módon a szobatisztaságra is. Az egy alomban született cicák körülbelül egy hónapos korukban már egymást is mosdatják, ami segíti őket a családon belüli társadalmi kötelékek kialakításában. Ez a tulajdonság felnőtt macskáknál is megmarad, csakhogy ők már azokat az élőlényeket nyalogatják, akikben megbíznak, így adott esetben a gazdájukat is.

Ezen a ponton érdemes szót ejteni a macskák nyelvéről is, amit befelé álló tüskék tarkítanak, és amelyeknek anyaga rugalmas keratin. A szakértők szerint ezért leginkább az emberi körömhöz hasonlítanak. A tüskék minden irányba képesek elmozdulni, ezáltal jobban követik a szőrcsomókat, és hibátlanul kifésülik azokat. Úgy, ahogy azt egy hagyományos fésűtől hiába várnánk.

Miért mosakodik a macska?

Helyénvaló azt feltételezni, hogy négylábú barátaink azért ápolják magukat, hogy tisztán és rendezetten tartsák bundájukat és bőrüket, csakhogy a mosakodás esetükben jóval többről szól a külcsínnél. A Harlingen Állatorvosi Klinika állatorvosai szerint a macskák bundájának nyalogatása egyben szőrük egészségének, szép fényének és vízállóságának záloga, de a mosakodás előnyei ezzel még nem érnek véget: mivel a macskafélék nem tudnak úgy izzadni, mint mi emberek, ezért ők szőrük nyalogatásával szabályozzák testhőmérsékletüket, a nyál elpárolgása pedig hűti őket a meleg időben. Ezen kívül a macskák a paraziták és allergének eltávolítása, valamint a szőrgombócok csökkentése és a vérkeringés javítása miatt is mosakodnak. Talán kevesen tudják, hogy a kijárós cicák mindemellett azért is mosakodnak gyakran, hogy a nyalogatás útján termelt illatanyagokkal elfedjék természetes szagukat, megtévesztve ezzel potenciális zsákmányaikat, mint például a rágcsálókat és kisebb madarakat.

Mikor kell aggódni?

A mosakodás a macskák természetes ‘szépségápolási rutinja’, időnként azonban viselkedésük aggodalomra adhat okot. Amennyiben azt látjuk, hogy a tisztálkodás már-már kényszeres a cicánál, esetleg gyakran rágja közben a bőrét és/vagy tépi a szőrét, akkor szinte biztosan valami mögöttes probléma áll a háttérben: allergia, szorongás (a macskák jellemzően így nyugtatják magukat, ha fenyegetve, stresszesnek érzik magukat), és sok más egyéb betegségre utalhat, ezért fontos a mielőbbi állatorvosi konzultáció. A túlzott tisztálkodás ezen kívül étel- vagy bolhaallergia jele is lehet. A VCA Állatkórház munkatársai szerint egyes macskáknál mindemellett gyakran tetten érhető az úgynevezett pszichogenikus alopecia (feline psychogenic alopecia), ami nem egy tünet, hanem egy öröklött genetikai tulajdonság. Ha cicánkat korábban már kezelték olyan egészségügyi problémával, ami szintén kiválthatja a gyakori tisztálkodást, akkor ezzel is érdemes felkeresni az állatorvost, és minden tőlünk telhetőt megtenni kedvencünk fizikai, illetve szellemi épségéért.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix