Barion Pixel A kinti vagy a benti macskák boldogabbak? – Coloré

A kinti vagy a benti macskák boldogabbak?

2021. 10. 24.

Régóta tart a vita a macskatartók között arról, kint vagy bent van-e jobb helye az állatnak. Történelmi távlatúnak persze nem nevezhetjük, hiszen 1950-ig – a macskaalom felfedezéséig – fel sem merült a gondolat, hogy a cica ne mozduljon ki a lakásból.

A legtöbb gazdi Európában kiengedi a macskáját. Becslések szerint a cicák 10 százaléka az, aki soha nem merészkedik ki a lakásból. Az USA-ban ennél kicsit magasabb arányuk, de ott erre bátorítják a macskatulajdonosokat. Az üzenet mögött az a folyamat figyelhető meg, ahogyan a macskák „fogyóeszköznek számító” egérvadászból társállattá váltak. Szeretjük őket, gondoskodunk rólunk. Nem mindegy, áldozatául esnek-e valamilyen kint rájuk leselkedő veszélynek, legyen szó akár az autókról, akár a FIV-vírusról.

Érvek a benti macskatartás mellett

Az első érv tehát az állat biztonsága és egészsége. A bent tartott macskák átlagban valóban tovább élnek és egészségesebbek a kintieknél. Elkerülik a harcot a fajtársaikkal, ami időnként igencsak vérre menő lehet, és például kutyák áldozatául sem esnek. Sokszor nem is lehetséges, hogy a cica kimenjen – például ha egy panellakás sokadik emeletén él.

A második szempont a környékbeli állatpopuláció megóvása, hiszen a macskák nagy ragadozók – egyes számítások szerint egyetlen példány évente száznál is több állatot öl meg, madarakat, rágcsálókat, rovarokat. Állítólag 63 gerinces faj kihalásához járultak már hozzá.

Bent nagyobb biztonságban vannak a macskák, de gyakaran unatkoznak
A lakásban nagyobb biztonságban vannak a cicák, de vajon nem unatkoznak-e? / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Nyilvánvalóan nem szabad kiengedni a süket macskákat, mert nem hallják a figyelmeztető hangokat. A teljesen fehér macskák – akik sokszor süketek is – gyakrabban szenvednek bőrrákban, ha sokat tartózkodnak a napon. A kopasz macskák (szfinx) bőre sem bírja, ha ki van téve a napsütésnek vagy a hidegnek. A hosszú szűrű fajtáknak – perzsamacska, Maine Coon, norvég erdei macska – ilyen problémájuk nincs ugyan, de a bundájuk rendben tartása embert próbáló feladat.

A kinti cicák élete

A kijáró macskáknak meg kell küzdeniük a fent említett veszélyekkel. Ezek közül az egyik legnagyobbat a közúti balesetek jelentik. A jó hír az, hogy ha a cica túléli az első évét, akkor már nagy eséllyel megmarad. A közúti balesetek áldozatai elsősorban a fiatalabb egyedek közül kerülnek ki, akik még nem tudják felmérni a veszélyt.

A másik hátrány, hogy meg kell küzdeni a konkurens macskákkal, akikből városi környezetben nagyon sok lehet. Némelyik állat számára ez nagyon nagy stresszt jelent, ami abban is megnyilvánulhat, hogy a gazdájával szemben is agresszív.

Emellett persze számos előnye is van a kinti létnek. A kijáró cicák felfedezhetik környezetüket, és annyit mozoghatnak, amennyit csak akarnak. Vadásznak, másznak, őrzik a területüket, és általában jóval vékonyabbak és izmosabbak is, mint benti társaik.

Egy kinti cica sokkkal jobban tudja kontrollálni a saját életét
A kinti macskák fel tudják fedezni a környezetüket / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Úgy élhetnek, ahogyan egy „normális” macskának kell. Nem unatkpznak, és életük sok aspektusát kontroll alatt tarthatják. Lehetőségük van arra, hogy ösztönüknek megfelelően ragadozóként viselkedjenek – ez persze csak az ő szempontjukból előny. Azt is szabadon eldönthetik, hol végzik a dolgukat, és nyugodtan élesíthetik a karmukat a fatörzseken.

A vita nem dőlt el

Ahogy láttad, a benti és a kinti macskatartás mellett is súlyos érvek szólnak. Nincs is általában vett „helyes” válasz, a döntést mindig az adott állat és a környezet ismeretében kell meghozni. A lényeg az, hogy a lehető legjobb életet biztosítsuk házi kedvencünk számára.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix