Helyesen értelmezed a macskád jelzéseit?

Rutinos macskagazdik egyetlen pillantás után meg tudják mondani, milyen lelkiállapotban van kedvencünk, de még őket is meglepheti egy-két dolog. A kezdők pedig könnyen belezavarodhatnak a sok kérdésbe: mi van, ha így áll a füle, a farka, ha tág vagy szűk a pupillája, miért harap, ha megsimogatom a hasát?

Sokan hiszik, hogy egy nehéz megállapítani, mit gondol, vagy mit érez egy macska. Valójában ez nem így van: bársonyostalpú barátaink nagyon is kommunikatívak. Sokat elárul róluk testbeszédük, nyávogásuk és dorombolásuk is.

Így köszönnek

A köszönésre a macskáknak több módszerük is van. Ha van cicád, biztosan ismered, amikor felemelt farokkal eléd fut – ez annyi, mintha barátságosan azt mondaná: Szia! A másik klasszikus üdvözlés, amikor a fejét, a testét, sőt esetleg a farkát is hozzád dörgöli. Emögött már kicsit más is van: a fejükön és a fülükön illatmirigyek vannak, amelyek segítségével egyrészt feltérképezi a rajtad lévő szagokat, másrészt elhelyezi rajtad a sajátját.

The,cat,rubs,against,the,feet,of,the,master,on
A macskák egyik klasszikus üdvözlése / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A simogatás kockázatai

A legtöbb macska imádja, ha megsimogatják – de nem bármikor, és nem bárhol, és ezt ki is fejezik. Veszélyes például a macska hasát megsimogatni. Ha a hasát mutatja feléd, az ugyan a bizalom egyértelmű jele, hiszen egy sebezhető részét tárja fel.

Ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik a környezetüket, ezért pillanatok alatt megváltozhat a hangulatuk. Így megtörténhet, hogy a meghitt simogatásból harapás majd elfutás lesz.

Kis gyakorlattal te is meg tudod mondani, milyen hangulatban van az állat. A laza izmok, az előremutató fül és a szűk pupillák nyugalomra utalnak.

A szem a macskáknál is a lélek tükre

Az állatok világában a becsukott szem a bizalom jele, azt jelzi, hogy nem kell ellenségtől tartani. Ha a cicád álmosan pillant rád, pillants rá vissza ugyanúgy. Ezzel el is mondtátok, hogy jól érzitek magatokat egymás társaságában. Még nagyobb kitüntetés, ha a cica meg is nyalogatja a kezedet vagy az arcodat.

Barni Negyzetes
Egy nyugadt macska: laza izmok, szűk pupillák, előre álló fül / Fotó: Vámos Éva

Amikor a macskák vadásznak vagy játszanak, hosszú ideig néznek mozdulatlanul egy irányba, és minden mozdulatra ugranak. Ha éppen a kezed vagy a lábujjad a célpont, akkor próbáld elterelni az állat figyelmét. Fájdalmasabb lenne, ha megvárnád a támadást…

Nem vitte el a cica a nyelvüket

Minden testbeszédnél többet mond, ha a lágyan doromboló cica összegömbölyödik az öledben. A dorombolás hamarabb is elkezdődhet, jelezve, hogy a macska igényli a kényeztetést. Tudtad, hogy a macskák fájdalmukban is dorombolhatnak, vagy így nyugtatják magukat akkor is, ha megsebesültek?

A cicák nyávogással is kommunikálnak velünk, sőt nagy eséllyel azt is megértik, amit mi mondunk nekik.

The,grey,cat,is,lying,on,the,sofa,and,says
A macskák sokat megértenek abból, amit mondunk nekik, és válaszolnak is / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A nevükön kívül több szót is megismernek, és észreveszik a hangsúly és a hangerő különbségeit. Ha hozzájuk fordulsz, beszélj nyugodt, gyengéd hangon. Igazítsd ehhez az arckifejezésed is, hogy ne zavard össze őket.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása