Barion Pixel Ovulációs fájdalom két menstruáció között: komoly tüneteket is jelezhet – Coloré

Ovulációs fájdalom két menstruáció között: komoly tüneteket is jelezhet

2022. 01. 23.

Az ovulációs fájdalom a nők mintegy húsz százalékát érinti a felmérések szerint, és bár a jelenség pontos okai egyelőre tisztázatlanok, valószínűleg a kilökődés előtti tüszőnövekedés, vagy a megrepedt tüszőből származó vér vagy folyadék kiszabadulása irritálja a kismedence szöveteit.

Az érintettek ilyenkor enyhe, tompa kellemetlenséget vagy akár éles, komoly fájdalmat is érezhetnek. Az alábbiakban a a Parents cikke alapján részletesen elmondjuk, miért nem szabad figyelmen kívül hagyni a tüneteket.

Mit jelent az ovulációs fájdalom?

Ovuláció, azaz peteérés során a megérett petesejt kiszabadul a petefészekből, és a petevezetékbe jut. Ha ekkor találkozik a hímivarsejttel, megtörténik a fogamzás, amennyiben pedig nem, akkor a petesejt két-három nap alatt elpusztul, az előkészített nyálkahártya pedig leválik, és a hüvelyen keresztül – menstruáció formájában – távozik a szervezetből.

Rashmi Kudesia endokrinológus, termékenységi specialista szerint a peteérés nem feltétlenül jár tünetekkel, sokaknál azonban mégis rendszeresen jelentkezik az úgynevezett középidős fájdalom (más néven mittelschmerz-szindróma), ami vérzéssel, de akár más tünetekkel is járhat. Az ovulációs fájdalom pontos okai jelenleg ismeretlenek, de feltehetően a kilökődés előtti tüszőnövekedés, vagy a megrepedt tüszőből származó vér vagy folyadék kiszabadulása irritálja a kismedence szöveteit. Valaki ebből semmit sem érez, míg mások enyhe, tompa kellemetlenségről, de akár éles, komoly fájdalomról is beszámolhatnak.

A fájdalom időtartama szintén egyénenként változhat, így egyeseknél mindössze néhány percig tart, míg mások napokig szenvednek miatta. Bizonyos nőknél minden ciklusban jelentkezik, megint másoknál csak alkalomszerűen. Az ovulációs fájdalom okára nőgyógyászati kivizsgáláson derülhet fény, de emellett szükség lehet további vizsgálatokra, például vérvételre, hüvelyi vagy hasi ultrahangra is. Minden a fájdalom mértékétől függ. Illetve sokat segíthetünk azzal, ha dokumentáljuk a fájdalom jelentkezésének időpontját, hogy meddig tart, kísérik-e más tünetek is, valamint mitől múlik el. Mindezeket összevetve az orvos felállítja a pontos diagnózist, és szükség esetén elkezdődhet a kezelés.

Milyen betegségek állhatnak az ovulációs fájdalom mögött?

Ciszták: a nőgyógyászati ciszták egy része gyakran fájdalommentes – például a PCOS -, a petefészekciszták esetén azonban fájdalom, görcs, puffadás is előfordulhat. Vagy ott van az úgynevezett csokoládéciszta, vagyis a petefészken elhelyezkedő endometriózis, amely szintén súlyos tünetekkel és következményekkel jár. A pontos diagnózishoz az orvos ultrahangos, CT-s vagy MRI-vizsgálatot is elrendelhet.

Fiatal No Nogyogyasznal Ovulacios Fajdalom Miatt
Az ovulációs fájdalom pontos diagnóziásnak felállítása nőgyógyász feladata (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Endometriózis: az endometriózis egy rendkívül fájdalmas állapot, amely során a méhnyálka kijut a méh üregéből, gyulladást okozva az érintett területeken. Az ennek nyomán kialakuló későbbi hegszövet vagy endometrikus összenövés különösen fájdalmas lehet a menstruáció időszakában, de azon túl is okozhat alhasi fájdalmat.

Fertőzés vagy nemi betegség: amennyiben a fájdalmat olyan tünetek kísérik, mint a folyás, csípő, égő vizelet, esetleg láz, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert egy kezeletlen nemi betegség, de akár egy húgyúti fertőzés is súlyos szövődményeket okozhat.

Méhen kívüli terhesség: ha valakinél egyoldali medencefájdalom jelentkezik, akkor az méhen kívüli terhesség jele is lehet, amely mielőbbi kivizsgálást és ellátást igényel.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix