Barion Pixel Tényleg tilos menstruáció alatt a hajfestés? – Coloré

Tényleg tilos menstruáció alatt a hajfestés?

2022. 01. 29.

Sokfelé hallhattuk már, hogy érdemes kerülni a hajfestést akkor, amikor éppen a ,,nehéz a napok” vannak. Az, hogy ez miért van így, és egyáltalán igaz-e, már nem szokott kiderülni, úgyhogy itt az ideje, hogy utánajárjunk: csupán városi legendáról van-e szó?

Mi történik a hajjal festéskor?

A hajfestés sokak számára ismerős folyamat. Vannak, akik korán elkezdik, mert jópofa újdonságot jelent egy teljesen más hajszín, vagy akár pár színes tincs. Mások csupán akkor ejtik meg első hajfestésüket, amikor már igencsak őszülnek. Egy idő után már rutinból járunk a fodrászhoz festetni, mégsem feltétlenül vagyunk tisztában azzal, hogy mi is történik a hajunkkal, ha új színt adunk neki.

Festéskor a hajszálak szerkezetének be kell fogadnia a festéket, így némiképp megbomlanak. Ez a bomlás és az ebből adódó roncsolódás mindenkinél másmilyen mértékű, hiszen az erősebb hajszálak jelentősen többet viselnek el, mint a gyengék. Hajkoronánk roncsolódása általában kezelhetetlenségében nyilvánul meg: a haj szerkezetének változása kócos és kifésülhetetlen hajat eredményez.

Szerencsére a folyamat megállítható, és lassanként vissza is fordítható. Ehhez a hajunk számára megfelelő sampont és balzsamot kell használnunk.

Hajfestés menstruációkor?
A világosabb színeknél nagyobb a kockázat/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Mi a helyzet a menstruációval?

A női ciklus rendkívül összetett és egyénenként változó. Vannak, akik már a menstruáció előtt egy-két héttel is érzik, hogy valami történni fog, míg másokat egyáltalán nem visel meg az a pár nap. Nem úgy a hormonháztartásunkat, hiszen kísérőjelenségek ide vagy oda, szervezetünk komoly munkát végez.

Mivel ciklusunk szinte minden porcikánkra kihat, így a hajunkra is. Hajszálaink a nehéz napokon sok esetben makacskodnak, így nehezebben kezelhetőek és fénytelenek. Akár a fejbőr is érzékenyebb lehet, emellett pedig hamarabb zsírosodásnak indulhat a hajunk. Ezek miatt előfordulhat, hogy a festék kevésbé fogja be a hajszálakat, így fennáll a veszélye, hogy nem olyan lesz a hajkoronánk, mint amilyennek elképzeltük.

Érdekesség, hogy a jelenség inkább világosabb árnyalatok esetében figyelhető meg, a sötétebb festékek a vérzés napjai alatt is kellően befogják a hajszálakat.

Ennek ellenére nincs rá garancia, hogy hajunk jól reagál a színezésre, legyen az akár világos akár sötét festék, úgyhogy ha nem szeretnénk kockáztatni, érdemes másik időpontot kérni a fodrásztól, hogy ne a nehéz napokon múljon a festés sikere.