Barion Pixel Hogyan védekezzünk a covid ellen? 7 tipp, ami az egész családnak segíthet – Coloré

Hogyan védekezzünk a covid ellen? 7 tipp, ami az egész családnak segíthet

2022. 02. 26.

„Hogyan védekezzünk a covid ellen?” Ezt a kérdést bizonyára millióan feltették az elmúltak években, szülőként pedig még a gyermekünk egészségéért is aggódhatunk.

A koronavírus-járvány az egész világot letarolta: több, mint 405 millióan megbetegedtek, és legalább 5,7 millióan belehaltak a fertőzésbe. Pontos adatokat persze nehéz mondani, de csak az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 77 millió esetet regisztráltak, és 914.346 halálesetet. Éppen ezért mindannyiunknak érdemes megtudnunk, hogy hogyan védekezzünk a covid ellen.

Ismerjük fel a vírus tüneteit a gyermekeknél

A covid-19 egy új vírus, és még mindig nem ismerjük teljesen, hogy milyen hatással van a gyermekekre. Tudjuk, hogy bármilyen életkorú emberek megfertőződhetnek a vírussal, de eddig aránylag kevés megbetegedést jelentettek a gyermekek körében. A vírus halálos is lehet, de a súlyosabb állapot eddig elsősorban az előrehaladott állapotú krónikus betegségekben szenvedő, idős emberek esetében fordult elő.

Gyanú esetén mindenképp forduljunk orvoshoz, először hívjuk fel háziorvosunkat, tájékoztassuk őt a tünetekről és arról, hogy hogy jártunk-e olyan országban, ahol nagymértékű a fertőzés. Ne feledjük, hogy a koronavírus tünetei, például a köhögés vagy láz, nagyon hasonlóak lehetnek az influenza vagy a megfázás tüneteihez. Ha gyermekünk megbetegszik, ne engedjük közösségbe. Magyarázzuk el neki az életkorának megfelelően, egyszerű szavakkal, hogy mi történik, és nyugtassuk meg, hogy biztonságban van.

hogyan védekezzünk Covid ellen
A covid tünetei nagyon hasonlítanak az influenza tüneteire (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Hogyan védekezzünk a covid ellen?

Az alábbi egyszerű módszerekkel a családunk egészére vonatkozóan csökkenthetjük a megfertőződés esélyét.

Tartsunk megfelelő távolságot

A koronavírus olyan légúti betegség, mint a megfázás vagy az influenza, magyarán cseppfertőzéssel terjed. A köhögés, tüsszögés, beszéd vagy kilégzés során felszabaduló cseppek akár 1,8 méter távolságra is eljuthatnak, és megfertőzhetik az embereket a szemükbe, orrukba vagy szájukba kerülve. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a cseppfertőzéssel terjedő vírus már önmagában is elég ijesztő, de különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a covid-19 akár tünetmentes is lehet, így a fertőzöttek a tudtukon kívül is továbbadhatják másoknak. Ezért fontos, hogy mindig tartsuk be az aktuális járványügyi intézkedéseket, tartsunk legalább 1,5 méteres távolságot, és lehetőség szerint kerüljük a forgalmas helyeket, ahol nagyobb a fertőzés valószínűsége.

Legyünk elővigyázatosak a közterületeken

Ha nyilvános helyen tartózkodunk, minden szükséges óvintézkedést meg kell tennünk, különösen, ha nem vagyunk beoltva. Például letörölhetjük a bevásárlókosár fogantyúját fertőtlenítő kendővel, és lehetőség szerint kerüljük az eladókkal való közvetlen érintkezést is.

Viseljünk maszkot

Magyarországon 2021. novemberétől a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében visszatért a már megszokott maszkviselés a zárt helységekben. A maszkviselés ugyanakkor erősen ajánlott a nyílt tereken is, ha gyenge az immunrendszerünk, ha életkorunk vagy alapbetegségünk miatt fokozottan fennáll a megbetegedés kockázata, vagy ha egy háztartásban élünk egy beteg vagy súlyosan veszélyeztetett személlyel.

Fertőtlenítsük otthonunkat és használati tárgyainkat

Az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet, a CDC, az UCLA és a Princeton Egyetem kutatóinak 2020. márciusi tanulmánya arról számol be, hogy meddig marad életben a koronavírus az egyes felületeken: kiderült, hogy a levegőben három, a rézen négy, a kartonon 24 óráig, míg a rozsdamentes acélon és műanyagon akár két-három napig is. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsük a lakás kulcsfontosságú dolgait – például a konyhapultot, miután rájuk helyeztük a szatyrokat –, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzés esélyét. A kritikus tárgyak közé tartoznak még a kilincsek, fogantyúk és villanykapcsolók, a mobiltelefonok kijelzői, a laptop billentyűi, de az a legcélszerűbb, ha hetente egy-két alkalommal a lakás minden pontját alaposan kitakarítjuk.

Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy ne fogdossa az arcát

Dr. Miryam Wahrman, biológiaprofesszor, a William Paterson Egyetem mikrobiológiai kutatólaboratóriumának igazgatója szerint, ha fertőző baktériumok kerülnek a gyermek orrába vagy szájába, akkor azok akár súlyosan is megbetegíthetik a fiatal szervezetet. Ezért tanítsuk meg gyermekünknek, hogy ne tapogassa az arcát napközben, különösen nyilvános helyeken és a tömegközlekedésen, ahol jó eséllyel mindent végigtapogat.

Vedekezes A Covid Ellen Alkoholos Fertotlenitovel
A covid-fertőzés ellen a legjobb módszer a megfelelő kézhigiénia gyakorlása (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Bizonyosodjunk meg róla, hogy gyermekünk is gyakran kezet mos

A Covid ellen a legjobb módszer a megfelelő kézhigiénia gyakorlása, ezért tanítsuk meg gyermekünknek, hogyan gyakran mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig. Győződjünk meg róla, hogy evés előtt, amikor visszatér a mosdóból, vagy mielőtt megérintené a szemét, az orrát és a száját, előtte mindenképp mosson kezet. Dr. Wahrman szerint emellett legalább 60 százalékos, alkoholos kézfertőtlenítőt is használhat.

Legyünk óvatosak utazás közben

Ez az időszak sajnos nem a legalkalmasabb a hosszú, örömteli utazásokra, ezért mindig mérlegeljünk, mielőtt útra kelnénk. Amennyiben mégis el kell indulnunk, mindenképp viseljünk maszkot a közlekedési eszközökön – bár ez kötelező is -, kerüljük a betegnek látszó utasokat, gyakran mossunk kezet, és használat előtt fertőtlenítsük a közösségi tárgyakat, például a visszacsukható étkezőtálcákat.

Oltassuk be magunkat

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon a forgalomban lévő vakcinatípusok mennyire hatékonyak az új variáns ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik igazgatója, Michael Ryan szerint biztosak lehetünk afelől, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron-variáns esetében is. Hozzátette: eddig semmi sem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrika egyes részein például kifejezetten enyhébb tünetekről számoltak be.

Az oltóanyagok rendkívül hatékonyak, illetve mostanra bebizonyították erejüket az eddigi összes variánssal szemben, ami a súlyos megbetegedést és kórházba kerülést illeti, így semmi okunk azt feltételezni, hogy ez az omikronnál másképp működne – tette hozzá a szakember. Egy másik közleményben dél-afrikai kutatók arról írnak, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina részleges védelmet nyújt az omikron-variánssal szemben, ami emlékeztető oltásokkal erősíthető.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix