Barion Pixel Omikron dilemma: véget vethet a világjárványnak, vagy csak most jön a java? – Coloré

Omikron dilemma: véget vethet a világjárványnak, vagy csak most jön a java?

2022. 01. 27.

Csaknem két éve küzd az emberiség a Coviddal, a koronavírus különböző változataival. A tavaly novemberben azonosított, újabb tünetekkel jelentkező omikron-variáns miatt a döntéshozók a harmadik oltás felvételére sürgetnek, egyúttal többen beharangozták a világjárvány végét. Az optimizmus ellenére a WHO óvatosságra int: a túlzott elbizakodottság beláthatatlan következményekkel járhat.

Közel két éve annak, hogy világunkat egy új, láthatatlan ellenfél rengette meg: a koronavírus-járvány, amely 2019 novemberében ütötte fel a fejét először a kínai Vuhanban. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, hiszen a kezdetek óta a vírusnak több, genetikailag módosult változatát ismerte meg az emberiség, így például az alfa, béta, gamma, delta, vagy a nemrégiben felbukkanó omikron-variánst. A Live Science tudósai szerint jellemző, hogy a szakemberek akkor adnak nevet a különböző változatoknak, ha egy genetikailag módosult formátum dominánssá válik egy adott régióban, vagy egyéb, aggasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Nincs ez másképp az omikron kapcsán sem.

Az omikron-variánst tavaly novemberben azonosították be Dél-Afrikában. Ahogy az már lenni szokott, az új változat hazánkban is felütötte a fejét néhány hónappal később, egészen pontosan idén januárban. Magyarországon először a Neumann Labs fedezte fel az omikront, a szakemberek pedig megállapították, hogy a vizsgált minták közel 80%-ában megtalálható a vírusvariáns, azaz az új variáció lényegében felváltotta a rettegett delta formátumot. 

koronavírus, járványkezelés
A delta-variánst 2022 januárjára felváltotta a Dél-Afrikában azonosított omikronKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A járvány terjedésének gyorsaságát ugyanakkor több okból kifolyólag is igen nehéz feltérképezni, többek között azért, mert a lakosság körében egyszerre van jelen az influenza, és a koronavírus, amelyeknek egyébként hasonlóak a tüneteik. A felderítést az sem könnyíti meg, hogy – a többi országtól eltérően – hazánkban igen magas a koronavírus-tesztek ára, így a tünetek észlelése ellenére a lakosság gyakran nem teszteltetni magát. A Gazdasági Versenyhivatal január 25-én több javaslattal is élt a probléma megoldásával kapcsolatban. Közleményükben kiemelték, hogy a járványhullámok alakulásával összefüggő időtartamra javasolják a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését, így segítve a tesztelések gyakoriságának növelését. Hazánkban jelenleg csaknem ötvenezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván a fővárosban és több mint százötvenezret vidéken. 

Újabb tünetetekkel támad

Míg a delta variáns általában szemgyulladás és emésztőrendszeri panaszok formájában jelentkezett, addig az omikron kezdetben általában torokfájással jár, de a brit statisztikai hivatal szerint a köhögés, a fáradtság és a fejfájás tünetei is éppoly gyakoriak. A gyakran észlelt tünetek között szerepel még az orrfolyás, a megváltozott szaglás és az étvágytalanság is, ezen felül pedig általános tünet lehet a fülfájdalom, utóbbi különösen az oltottak körében gyakori. Az omikron esetében egyedi tulajdonság, hogy rövidült a vírus lappangási ideje, hiszen akár 2-3 napon belül is jelentkezhetnek a tünetek, ha fertőzött emberrel érintkezünk, és elkapjuk a vírust. Ebből kifolyólag Magyarországon tízről hét napra csökkent a karanténkötelezettség, de öt nap után negatív teszttel is ki lehet jutni a karanténből. 

omikron-variáns, koronavírus-fertőzés
Az omikron-variáns általában torokfájás formájában jelentkezikKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Járványkezelés: harmadik és negyedik oltás

Hazánkban, és a világ számos egyéb pontján is arra biztatnak a döntéshozók, hogy érdemes harmadszorra is felvenni az oltást, míg másutt a már a negyedik oltásra buzdítják a lakosságot, hiszen ezzel redukálható a vírusfertőzés valószínűsége, megfertőződés esetén viszont minimális tünetekkel átvészelhető a probléma.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) múlt pénteken tette közzé azt a kutatását, amelyet tíz amerikai állam több mint 88 ezer kórházban ápolt személy bevonásával készítettek. A tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy bármely vakcina harmadik adagja több mint 90%-ban hatásos mind a delta, mind az omikron-variáns ellen. Ugyancsak pénteken tette közzé a CDC másik vizsgálatát is, amely huszonöt állam helyi egészségügyi részlegének bevonásával készült, s mely kapcsán megállapították, hogy a harmadszorra oltottak szignifikánsan kevésbé fertőződnek meg az omikronnal: az emlékeztető oltásban részesülő betegeknél átlagosan 149 eset fordult elő százezer emberre, szemben azokkal, akik csak két adagot kaptak, esetükben ez a szám 255 körül mozgott. 

oltás, koronavírus
A tudósok szerint a harmadik oltás jelenti a legnagyobb védelmet az omikron-variánssal szembenKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Az omikron jelentheti a pandémia végét?

Január közepén felreppentek olyan pozitív hangvételű hírek, amelyek szerint az omikron-variánssal végleg „kipöröghet” a világjárvány, és ezt felváltja az úgynevezett endémia. Míg a pandémia több országra, vagy akár egy egész kontinensre kiterjedő, kiszámíthatatlan hatású, gyors terjedésű járványt jelent, addig „kistestvére”, az endémia egy meghatározott területen, vagy populációban fellelhető, folyamatosan jelen lévő, lassú terjedésű járványos megbetegedést jelöl. Korábban hasonló véleményt fogalmazott meg Karikó Katalin is, aki szerint minél többen kapják el a vírust, de tünetmentesen, vagy enyhe megbetegedéssel átvészelik azt, akkor növekedni fog azok száma, akik antitestekkel rendelkeznek. Ez pedig a járvány lecsengéséhez vezethet, és a koronavírus olyan szezonális megbetegedéssé redukálódhat, mint a fentebb emlegetett influenza. 

A pozitív hangvételű hírekre reagált hétfőn a WHO jelenlegi főigazgatója, Tedrosz Adhanom Ghebreyesus, aki nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy veszélyes lehet azt feltételezni, hogy az omikron-változat jelenti a COVID-19 akut szakaszának végét. Ghebreyesus beszédében arra buzdította a nemzetállamokat, hogy koncentráljanak inkább a járvány leküzdésére és az oltások népszerűsítésére. „Globálisan ideálisak a feltételek ahhoz, hogy további változatok jelenjenek meg, így veszélyes azt feltételezni, hogy a végjátékban vagyunk” – mondta a főigazgató. 

who, Thedrosz Adhanom
Thedrosz Adhanom főigazgató óvatosságra inti a döntéshozókatKép forrása: Northfoto

Hasonlóan rossz végkimenetelre számítanak a Pfizer és BioNTech tudósai is, akik új, omikron-variánsra specializálódott vakcinák kifejlesztésén dolgoznak. A BioNTech vezérigazgatója, professzor Ugur Sahin szerint az adatok azt mutatják, hogy az oltás által kivédett fertőzések és az enyhe, vagy közepesen súlyos betegségek elleni védelem gyorsabban gyengül, mint a korábbi törzseknél, így mindenképp szükség van az omikron-specifikus védekezésre.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix