Barion Pixel A delta variáns főbb tünetei a gyerekeknél – Coloré

A delta variáns főbb tünetei a gyerekeknél

2021. 09. 08.

Az mostanra az egész világ számára világossá vált, hogy a delta variáns számos dologban eltér a 2019-ben berobbant koronavírustól, így például a tünetek másként jelentkeznek a gyerekekben.

Ezt az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája és az amerikai betegségmegelőzési központja, a CDC is megerősítette.

A már ismert tünetek is maradtak

Mindazon országokban, ahol már felütötte fejét a delta variáns, az orvosok hasonló tüneteket tapasztalnak betegeiken, mint anno: láz, köhögés, orrdugulás, emésztési zavarok, szaglás- és ízvesztés. Gyermekek esetén különösen jellemző a láz és a köhögés, ám ez még nem jelenti azt, hogy más panaszok nem jelentkezhetnek.

A delta variáns előtti járványhullámból származó adatok alapján a gyerekek 16-40 százaléka tünetmentes, a szakértők ezért azt tanácsolják, hogy a felnőttek ugyanazokat a tüneteket figyeljék, amit a COVID-19 elterjedésekor. Anupama Kalaskar, a Minnesotai Gyermekkórház fertőző beteg osztályának főorvosa szerint a vírus klinikai megjelenésében nem történt változás a delta variánssal sem. Tény viszont, hogy minden eddiginél nagyobb arányban kerülnek kórházba a delta variánssal megfertőződött gyerek. Ez pedig egy újabb bizonyíték arra, hogy a delta variáns fertőzőbb a korábbi variánsokhoz képest.

Egyre több gyereket ápolnak kórházban

Mivel számos országban sokkal több gyerek kerül kórházba mint korábban, ott főként a gyerekek vírusaként emlegetik a delta variánst. Csak az USA-ban az új fertőzöttek 15 százaléka gyermek. Dr. James Schneider, a New York-i Cohen Gyermekgyógyászati Központ intenzív osztályának vezetője szerint alig pár hete még egyetlen gyermeket sem kezeltek kórházban koronavírussal, most meg minden napra jut egy-két új eset.

Delta Varians 4
Shutterstock/Puzzlepix

A szakemberek szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a delta variáns fertőzőképesebb, és elsősorban a gyermekeket támadja, mivel ők azok, akik egyelőre nem kaphattak oltást. Dr. Schneider hozzátette, hogy nem feltétlenül arról van szó, hogy a gyerekek betegebbek lesznek, csak sokkal többen elkapják a betegséget, mint korábban. Hozzátette: messzemenő következtetéseket ennek ellenére sem vonhatnak le, hiszen az orvosok is csak a jelen helyzetet látják, mivel soha nem volt még ilyen járvány a történelemben.

Dr. Audrey John, a Philadelphiai Gyermekkórház infektológusa rámutatott, hogy az előző hullámok alatt a gyerekek is nagyobb védelmet kaptak, hiszen az iskolák bezártak, a csoportos foglalkozások az online térbe kerültek, maszkot hordtak közösségben és távolságot tartottak. Ezen óvintézkedésekkel elérhették, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt kisebb eséllyel fertőződjenek meg. Most minden kinyitott, a gyerekek oltatlanok, mégis úgy fest a dolog, mintha a vezetők az ő biztonságukról és egészségükről megfeledkeztek volna.

Szükség van tesztre és maszkra

A szakemberek egyre több platformon hangot adnak követelésüknek, miszerint tegyék ismét kötelezővé a maszkhordást az iskolákban, ám ez még ennyi idő – és tragédia – után is sokakban ellenkezést vált ki. Pedig dr. Schneider szerint kritikus fontosságú volna, hogy a gyerekek újra maszkot hordjanak az iskolában, méghozzá oltástól függetlenül. A gyerekek tesztelése is létfontosságú lenne, ha bármilyen tünet (orrfolyás, nátha, köhögés vagy láz) jelentkezik náluk. Sok tünet nem különbözik egy klasszikus megfázástól vagy más légúti megbetegedéstől, épp ezért lenne nagyon lényeges, hogy már az első panaszoknál teszteljenek, és ha kell, maradjanak otthon.

Delta Varians 3
Shutterstock/Puzzlepix

A szövődményekről se feledkezzünk meg

Mivel a delta hulláma még korántsem csengett le, a szakértők egyelőre nem tudják, hogyan és merre változnak a postcovid tünetek: gyakrabban várhatóak-e hosszú távú maradványtünetek és a gyermekeknél fellépő egész szervezetet érintő gyulladásos kórkép (MIS-C). Ez utóbbi egy, néhány héttel a fertőzés után jelentkező súlyos betegség, lázzal, gyulladással és a szervműködési zavarokkal. A járvány berobbanása óta több mint négyezer esetet regisztráltak az Amerikai Egyesült Államokban.

Delta Varians 2
Shutterstock/Puzzlepix

A szakemberek tehát azt tanácsolják mindazon országoknak, ahol már tombol a delta, hogy amíg a kisgyermekek számára nem lesz elérhető védőoltás, addig mindenképp hordassanak velük maszkot, ha közösségbe mennek. Ahogy fogalmaztak, továbbra sem értik, miért és hogyan alakulnak ki a Covid–19 hosszú távú hatásai, és csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem jelentkezett egy olyan variáns, ami nem betegítette meg súlyosabban a gyerekeket vagy nem okozott nagyobb arányban postcovid szindrómát náluk. Azt pedig csak remélni tudják, hogy nem a delta variáns nyitja meg a sort.

Képek forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/csalad/gyerek/a-delta-varians-fobb-tunetei-a-gyerekeknel/