Barion Pixel A gyerekek jelenthetik a megoldást Covid ellen – Meglepő tanulmány született – Coloré

A gyerekek jelenthetik a megoldást Covid ellen – Meglepő tanulmány született

2024. 04. 16.

Kutatók azt találták, hogy a gyerekek orrsejtjei segíthetnek a Covid elleni küzdelemben.

A Covid gyerekeket és felnőtteket egyaránt fertőz a mai napig, bár a hullám közel sem annyira veszélyes, mint néhány évvel ezelőtt – köszönhetően annak, hogy sokan éltek az oltás adta lehetőséggel.

Legújabb kutatások azt mutatták ki, hogy a gyerekek koruknál fogva védettebbek lehetnek a vírus ellen, ugyanis az orrukban olyan sejtek vannak, amelyek képesek felvenni a küzdelmet a koronavírussal.

Gyerekek és a covid – Orrban az igazság?

A londoni kutatók tanulmányukban az orrot vizsgálták, hiszen a Covid ezen keresztül jut be a szervezetbe. Megállapították, hogy a felnőttek orrsejtjei öregebbek lévén a fertőzés utáni első napokban százszor több vírust tartalmaznak, mint a gyerekek esetében, és ez magyarázza, hogy a koronavírus miért sújtotta jobban a felnőtt lakosságot, mint a gyerekeket.

A kutatás elvégzéséhez három különböző korcsoportban vizsgálódtak: tizenkét év alattiak, harminc és ötven közöttiek, valamint hetven év felettiek orrnyálkahártyájából vett sejteket elemeztek, majd ezeket a sejteket megfertőzték koronavírussal.

Három nap elteltével a gyerekekből vett sejtek láthatóan reagáltak a vírus ellen, és csökkentették a kórokozók jelenlétét, ám a felnőtteknél és az időseknél több károsodás volt tapasztalható a sejtekben.

A gyerekek orrából vett sejtek eredményesebben vették fel a harcot a Coviddal, mint a felnőttek esetében / Kép forrása: Pixabay
A gyerekek orrából vett sejtek eredményesebben vették fel a harcot a Coviddal, mint a felnőttek esetében / Kép forrása: Pixabay

A kutatás nemcsak magára a koronavírussal való küzdelemre ad újabb választ, hanem arra is, hogy az életkor előrehaladtával változik az orrunkban lévő sejtek minősége, így a következőkben azt szeretnék vizsgálni, hogy influenzára és egyszerű megfázásra hogyan reagálnak ezek a sejtek.

Az eredmények tekintetében a felnőtt- és időskori vírusos megbetegedések kezelésében komoly előrelépés várható!

Forrás: Social Care Today.

Nyitókép forrása: Getty Images