Barion Pixel Millióból egy, de lehet te leszel a következő? Itt a világ 5 legritkább betegsége – Coloré

Millióból egy, de lehet te leszel a következő? Itt a világ 5 legritkább betegsége

2024. 04. 13.

Az egészség kincs, de igazi értékére egy-egy betegség feltűnésekor döbbenhetünk rá. A világ legritkább betegségei annyira nem szokványosak, hogy felismerni, diagnosztizálni is nehezebb.

Mindenkinek a saját baja a legnagyobb. Ám, ha körbenézünk a világban, rájövünk, hogy az egészség valóban kincs, míg mások az életben maradásért küzdenek nap, mint nap vagy hatalmas kihívásokkal, fájdalommal harcolnak meg. Ebben a cikkben a legritkább betegségekről lesz szó.

De mitől ritka egy betegség? A definíció szerint az a ritka betegség, amelynek előfordulási gyakorisága küszöb alatti értéket mutat. Számokban mérve ez azt jelenti, hogy 10 ezer lakos közül 10 embernél kevesebbet érint.

Legritkább betegség
Kép forrása: Pexels

A legritkább betegségek

1. A törpenövésnek több formája van, de ezek közül a legritkább az a fajta, amelyben az amerikai Laden Johnson szenvedett. A fiú alig volt magasabb, mint egy 3 éves gyermek és persze ehhez a testmérethez kellett igazítani öltözékeit is. A DNS-ligáz IV hiányával született fiú ennek köszönhetően kisnövésű volt és immunrendszere is nagyon gyenge volt. Emiatt 2017-ben csontvelő átültetésen esett át. Sajnos az operáció után több szövődmény lépett fel, amellyel a fiú szervezete nem tudta felvenni a harcot és 2019 szeptemberében, 9 évesen elhunyt. Annyira ritka betegségről van szó, hogy Ladenen kívül is csak 27 beteg volt ismert.