Barion Pixel Az igazi Drakula véres könnyeket hullatott – Ritka betegsége volt az uralkodónak – Coloré

Az igazi Drakula véres könnyeket hullatott – Ritka betegsége volt az uralkodónak

2023. 08. 15.

A szakértők arra jöttek rá, hogy Drakula, a kitalált vámpír ihletője olyan betegségben szenvedett, amelytől vért könnyezett.

Drakula történetét számos alkalommal feldolgozták a filmvásznon akár film, akár rajzfilm formájában. Ugyan a vámpír természetesen kitalált, széles körben úgy vélik, hogy egy a karakter egy valós történelmi személyiségen alapszik. Ez nem más, mint a román uralkodó, III. Vlad, azaz másnéven Karóbahúzó Vlad, aki a 15. században többek közt rendkívüli kegyetlenkedése miatt tett szert hírnévre.

A kérdés, hogy van-e köze a kitalált vámpírhoz a kutatókat sem hagyta nyugodni, ezért tanulmányt készítettek arról, hogy vajon van-e valós alapja annak, hogy ő volt Drakula ihletője.

Drakula, mint III. Vlad?

A cataniai egyetem szakértői szerint III. Vladnak egy ritka betegsége volt, ami miatt vérkönnyeket sírt. Azt feltételezik, hogy élete vége felé egy haemolacria nevű kóros állapotban szenvedett, azaz vérrel kevert könnyeket hullatott.

Drakula, avagy III. Vlad egy betegség miatt könnyezett vért / Kép forrása: Wikipédia
Drakula, avagy III. Vlad egy betegség miatt könnyezett vért / Kép forrása: Wikipédia

Ahhoz, hogy ez kiderüljön, a tudósok biomolekulákra tettek szert a hírhedt hadvezér által írt levelekből. Ezek nagyrészt vér, verejték, ujjlenyomat, valamint nyál voltak. A levél 1475. augusztus 4-én íródott, az aláírás szerint pedig Vlad Drakula írta. A dokumentumon található fehérjék elemzése utalt a haemolacria jelenlétére. A tünetei között szerepelnek a vörös árnyalatú könnyek, ám sok esetben maga a haemolacria is tünet. Okozhatja kötőhártya-gyulladás, sérülés, de akár a könnyeket termelő területen növekvő daganat is. Ezeken felül akár rendkívüli stressz vagy pszichés zavarok is okozhatják, de nők esetében a változókori hormonváltozás is kiválthatja.

A kinyert váladékokból azt is megállapították, hogy a levél írásakor, azaz halála előtt nagyjából másfél évvel, légúti és bőrgyulladással is küzdhetett.

A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy az utóbbi évszázadokban sokan megérinthették a levelet, mégis valószínűnek tartják, hogy III. Vladhoz tartoznak a minták.

Forrás: Daily Mail.

Nyitókép forrása: Getty Images