Barion Pixel A hatodik gyermekbetegség félelmetesebb, mint gondolnánk – Coloré

A hatodik gyermekbetegség félelmetesebb, mint gondolnánk

2024. 01. 05.

A gyermekbetegségeken minden picikének át kell esnie azért, hogy megkapja a kellő immunitást és a betegséget okozó vírus ellen örök védettséget szerezzen. A hatodik gyermekbetegséget lepkehimlő vagy három napos láz néven is emlegetik és nem is akármiért.

Ha gyermekbetegségre gondolunk azonnal a bárány vagy rózsahimlő, jut az eszünkbe. Ám az öt legismertebb és leggyakrabban előforduló gyermekbetegségen túl létezik egy hatodik is, amit csak három napos lázként szokás emlegetni.

Elnevezése magában hordozza az egyik fő tünetet is, a legalább három, de néha nyolc-tíz napig is tartó, kitartóan magas és szinte megszűntethetetlen 39-41 fok közötti lázat. A roseola infantum azaz a három napos láz másik ismert neve a lepkehimlő, ugyanis a már említett napokig tartó extrém magas láz teljes megszűnése után, apró piros pöttyök lepik el a gyermek testét, ami két – három nap után nyomtalanul eltűnik.

A tünetek között szerepelhet még orrfolyás, köhögés, étvágytalanság, hasmenés és hányás is, de az ajkak és a szemek duzzanata is gyakori. Mindezek mellett a kiszáradás is fenyegethet ezekben a kritikus napokban, ezért fontos, hogy a babát minél gyakrabban kínáljuk meg vízzel anyatejjel vagy tápszerrel.

Worried Mother Measuring Baby's Temperature In Bedroom.
A kép illusztráció / forrás: Getty Images

A gyermekbetegség okozója

A három napos láz okozója két típusú herpeszvírus és cseppfertőzéssel terjed, főként azok a betegek fertőznek, akik még nem mutatnak semmilyen tünetet. Lappangása hosszú ideig tart, akár két vagy három hét is lehet. Már az egészen apró kisbabáknál is gyakran előfordul a megfertőződés, a legtöbb esetben a picikék fél és két év között kapják el a leggyakrabban.

A hatodik gyermekbetegség a legtöbb orvos szerint enyhe lefolyású és szövődmény mentes, ám ezt a friss édesanyák biztos, hogy nem támasztják alá, ugyanis a baba több napig tartó extrém magas láza a szülőket is borzasztóan megviseli, mi több néha súlyos lázgyörcs is kialakulhat a bébinél, aminek a csillapítása már orvosi segítséget is igényelhet.

Mother Taking Care Of Baby With Chicken Pox
A kép illusztráció / forrás: Getty Images

A betegség kezelése

A betegségre a legtöbb gyermekorvos nem ír fel gyógyszeres kezelést, viszont a láz csillapítása nagyon fontos úgy ahogy az is, hogy mindenképpen forduljunk szakemberhez ha a kisbabánál magas láz jelentkezik. Érdemes akár többféle hatóanyagot is kipróbálni, hogy egyértelmű legyen, melyik az, ami leginkább hatásos a bébi számára. A bokára és homlokra rakott hidegvizes borogatás esetleg a hűtőfürdő is sokat segíthet a magas láz csökkentésében. Azonban a legtöbb esetben a lázat szinte lehetetlen teljesen megszűntetni, napokig 37 és 38 Celsius fok között stagnál a legalacsonyabb testhőmérséklet is. A jó hír viszont az, hogy a láz elvágólag magától teljesen nyomtalanul elmúlik.

A lázat követő kiütésekkel már semmi dolgunk nincs, hiszen szerencsére nem viszketnek és maximum két-három nap alatt nyomtalanul eltűnnek. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ne áztassuk a baba bőrét, hosszú fürdőzés helyett ilyenkor érdemes inkább a zuhanyozást választani.

Nyitókép forrása: Getty Images