Barion Pixel Nem csupán viszkető pöttyök, ez bizony bárányhimlő – Minden, amit tudod kell róla – Coloré

Nem csupán viszkető pöttyök, ez bizony bárányhimlő – Minden, amit tudod kell róla

2023. 11. 13.

Szerencsés korban élünk, ha azt vesszük figyelembe, hogy a fejlett orvostudománynak és technológiának köszönhetően egyre több betegségre találják meg a gyógymódot. Az egykori gyilkos kórok, mint a himlő, pestis, kolera, ma már mind gyógyíthatók, kivédhetők és nem okoznak járványt. A bárányhimlő ugyan nem halálos kór, de gyorsan terjedő vírus okozza.

A himlő egy évszázadokon átívelő történelmi háttérrel rendelkező súlyos betegség, mely az emberiséget már régóta fenyegeti. Nem egyszeri betegség volt, hanem évszázadokon át ismétlődött kisebb, nagyobb közösségekben és járvány formájában mutatkozott meg. Amellyel majdcsak mindannyian már gyermekkorban találkozunk, az a bárányhimlő, amely kevésbé halálos. Annyi biztos, hogy milliók haltak meg himlő miatt, de az orvostudománynak hála ezt megfékezték. A védőoltással sikerült legyőzni a gyilkos kórt.

Bárányhimlő
A védőoltások hatékonyságának köszönhetően 1980 óta eltűnt a himlő / Kép forrása: yangna / Getty Images

A bárányhimlő egyike a tipikusan gyermekkorban jelentkező fertőző betegségeknek. Nem különösebben halálos megbetegedés, ráadásul a legtöbben átesünk rajta még gyermekként. A bárányhimlő, vagy más néven kanyaró egy igen fertőző, vírusos eredetű megbetegedés. Ez azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy felnőttek is megfertőződjenek. Különösen akkor, ha gyermekként nem estek át ezen a betegségen. A betegséget a Varicella-zoster vírus okozza, amely az emberre veszélyes herpeszvírus. Ugyanez az övsömört is kiválthatja.

A bárányhimlő jellegzetességei

Kiütések és hólyagok: a bőrön megjelenő kiütések és hólyagok a legszembetűnőbb tünetei a megbetegedésnek. Kezdetben apró piros foltoknak tűnnek, majd néhány napon belül átalakulnak vízzel teli hólyagokká és ellenállhatatlan viszketéssel csábítanak a vakarásra.  

Láz és rossz közérzet: nem csupán a viszkető pöttyökkel, hólyagokkal kell megküzdeni, ugyanis a fertőzés tünete lehet a láz és az általános rossz közérzet, a fáradtság, a fejfájás és étvágytalanság is.

Fertőző: cseppfertőzéssel és a vírus által fertőzött tárgyak érintésével könnyen terjed. A betegség időszak a kiütések megjelenésével kezdődik és a kiütések begyógyulásáig tart.

Bárányhimlő
A hólyagok helyi kezelésével csökkenthető a viszketés mértéke / Kép forrása: Halfpoint / Getty Images

Gyógyulás: magától gyógyuló betegség, a tünetek idővel maguktól elmúlnak. A kiütések nem hagynak hegeket, ha meg tudjuk állni a vakarást (ez a legnagyobb kihívás gyermeknek és felnőttnek egyaránt). Hűsítő krémekkel csillapítható a viszketés.

Immunizáció: a védőoltás hatékonyan csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát, valamint enyhíti a tünetek súlyosságát is. A védőoltás a gyermekkori oltási program része, de felnőttek is kaphatnak oltást, különösen, ha nem voltak korábban bárányhimlőnek kitéve.

Az övsömör kialakulásának kockázata: a bárányhimlőt okozó vírus, a Varicella-zoster a szervezetben inaktívvá válhat, de később övsömör kialakulását okozhatja. Ez főleg az idősebb korosztálynál vagy az immunrendszer gyengülése esetén jelentkezhet.

A bárányhimlő általában nem veszélyes, de súlyos esetekben, különösen immunrendszeri problémákkal küzdő személyek esetében szövődmények alakulhatnak ki, ezért fontos az orvosi felügyelet és az esetleges szövődmények kezelése.

Nyitókép forrása: John Kevin / Getty Images