Barion Pixel Mit mondj, és mit ne egy kamasznak a nagy családi étkezéseken? – Coloré

Mit mondj, és mit ne egy kamasznak a nagy családi étkezéseken?

2022. 01. 10.

Tinédzsernek lenni alapból sem egyszerű, a koronavírus-járvány azonban csak tetézte a dolgot, és rengeteg olyan sebet ejtett a fiatal generációkon, amik csak hosszú idő elteltével gyógyíthatóak, már ha egyáltalán ez lehetséges. Hiszen az elvesztegetett idejüket már egész biztosan nem kapják vissza.

A közös, családi étkezések alkalmával (amikor a tágabb rokonság is jelen van), ezért mindenkinek kétszer is meg kellene gondolnia, hogy milyen kijelentések hagyják el a száját. A Parents magazin szerzője – egyébként maga is gyakorlott háromgyerekes anyuka -, Vanessa Kroll Bennett elmondja, hogy miket ne mondjunk soha egy kamasznak, és melyek azok a kijelentések, amik adott esetben még segíthetnek is nekik, és a beszélgetés után remélhetőleg jobban érzik majd magukat.

Hogyan készüljünk fel a családi étkezésre?

Segítsünk, hogy kényelmesen érezhessék magukat: a családi ünnepségeken többnyire mindannyian kiöltözünk, egy tinédzser számára azonban semmi sem rosszabb, mintha belekényszerítik őt valamibe – adott esetben egy olyan ruhába -, amit nem akar. Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk már az öltözéke miatt is feszengjen, erőltetés helyett segítsünk neki megtalálni azt az alkalmi ruhát, ami egyben kényelmes is számára, akár több nappal az esemény előtt.

Előzzük meg az étellel kapcsolatos problémákat: amennyiben tudjuk, hogy gyermekünk válogatós (és mi vagyunk a házigazdák), alapozzuk meg a jó hangulatot azzal, hogy elkészítjük az egyik kedvenc ételét. Ha pedig vendégségbe megyünk, akkor ezt akár el is csomagolhatjuk neki. Szinte minden családban akad olyan rokon, aki szívesen viccelődik mások étkezési szokásain, viszont erre idő előtt felkészíthetjük a gyereket: mondjuk el neki, hogy bár XY máshogy vélekedik a dolgainkról, ettől függetlenül ő azt ehet, amit akar, ha pedig bármi problémája van, akkor ne féljen elmondani nekünk.

Beszéljünk a rokonokkal is: ha egy rokonunk előszeretettel tesz megjegyzéseket a családtagokra, akkor célszerű még az összejövetelt megelőzően felhívnunk, és udvariasan megkérnünk, hogy ne kommentálják gyerekünk bőrét/testsúlyát/melleit/hangváltozásait, és a többi. Ha pedig azt gondoljuk, hogy lesznek majd olyan hozzátartozók akik szívesen beszélgetnének kettesben is a gyerekkel, csak épp nem tudják, miről, akkor röviden mesélhetünk nekik a tini érdeklődési köréről. (Arról egyébként korábban már írtunk, hogy hogyan szerelhetjük le tapintatosan a gyermekünk külsejére megjegyzést tevő rokonokat.)

Hogyan beszéljünk a kamaszokkal a családi étkezések alkalmával?

Előfordulhat, hogy szülőként bár szívesen moderálnánk a gyermekünk és a család többi tagja közti párbeszédet, mégsem tudjuk, milyen irányból közelítsük meg a dolgot. Csak nyugalom, ez teljesen rendben van, ráadásul a helyzet cseppet sem reménytelen. Az alábbi tanácsok sokat segíthetnek.

Mellőzzünk bizonyos témákat: ne kommentáljuk a kamasz evési szokásait vagy a megjelenését, ne hívjuk fel a figyelmet a testi változásokra, és ne feltételezzük, hogy a tinédzserek folyton csak álmodoznak.

Tegyünk fel nyílt kérdéseket: kérdezzük őket olyan dolgokról, amelyek érdekelhetik őket, anélkül, hogy közben görcsösen próbálunk menőnek tűnni a szemükben. A gyerekek ugyanis mérföldekről kiszimatolják a hiteltelenséget.

Ne feltételezzünk: ha egy mód van rá, kerüljük a témát a gyerekek COVID során szerzett tapasztalataikról, mert az, amit átéltek (és ami valószínűleg jelenleg is zajlik bennük), teljesen példátlan volt úgy társadalmilag, mint érzelmileg, egy esetleges hegyi beszéd pedig aligha segítene rajtuk.

Kozepkoru No Beszelgetni Probal Egy Tinedzser Lannyal
Bizonyos dolgokat sosem kellene mondani a kamaszoknak (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Keressünk kapcsolódási pontokat: az mindig jó témaindító, ha a különbözőségek helyett a hasonlóságainkra fókuszálunk a kamaszokkal, legyen szó filmről, könyvről, zenéről, videójátékokról vagy bármiről. A lényeg a természetesség.

Adjunk át az irányítást a tiniknek: mindenkinek jól esik, ha a kedvenc hobbijáról kérdezik, nincs ez másképp a tinédzserekkel sem. Így az is jó társalgási ötlet, ha szabadidős tevékenységeikről beszélgetünk velük, és hagyjuk, hogy minden, számukra fontos információt átadhassanak róla. Ez sokkal jobb, mintha mondjuk azzal indítunk, hogy milyen ijesztő híreket olvastunk ma reggel.

10 dolog, amit soha ne mondjunk egy kamasznak a családi ebédnél

„Olyan felnőttesen nézel ki!”
„Ne aggódj, idővel jobb lesz a bőröd!”
„Mióta hordasz melltartót?”
„Na és van barátod/barátnőd?”
„Nem kérjük, hogy csevegj velünk – a hangod valószínűleg úgyis elcsuklana közben!”
„A te korodban én is duci voltam.”
„Felszedhetnél magadra egy kis súlyt, olyan vagy, akár egy piszkafa!”
„Jaj szívem, ne edd azt meg, vegyél inkább több salátát!”
„Van egy nagyszerű személyi edzőm, megadom a számát!”
„Jól látom, az ott egy bajusz?”

És 10 dolog, amit igen

„Nézel mostanában valami jó sorozatot a Netflixen?”
„Beöltöztél Halloweenkor?” (Nyilván ez a kérdés az időpont aktualitásától függ)
Ha szereti a kamasz a focit: „hogy áll a kedvenc csapatod?”
„Nagyon klassz a cipőd, hol vetted?”
„Van kedvenc tantárgyad a suliban?”
„Lett esetleg új hobbid a karanténidőszak alatt?”
„Van kedvenc videójátékod?
„Általában milyen videókat nézel a TikTok-on?”
„Milyen zenéket hallgatsz?”
Ha mondjuk mostanában lett új kiskutyája/-macskája: „Na és, milyen az élet az új házi kedvenceddel?”

Összegezve tehát a kamaszok megjelenésére, étkezési szokásaikra vagy személyes életükre összpontosító érzéketlen megjegyzések elronthatják a közös családi időtöltést, ezért fontos, hogy a felnőttek tudják, hogyan folytathatnak egészséges beszélgetéseket a tinédzserekkel, melyekkel növelhetik önbizalmukat, és amelyek során azt érezhetik, támogatják őket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix