Barion Pixel Mit tehetünk, ha tartós covid-19 tüneteink vannak? – Coloré

Mit tehetünk, ha tartós covid-19 tüneteink vannak?

2024. 01. 28.

Nem ritka, hogy az emberek jóval hónapokkal később a covid-19 fertőzöttség után is szenvedek bizonyos tünetektől.

A poszt-covid tünetek fogalma nem ismeretlen, ám mára, hogy több év eltelt a járvány csúcsa óta, még mindig vannak emberek, akik tartós problémákkal szembesülnek. A Yale Long COVID elnevezésű programjának célja a tartós covid-19 tünetekkel küzdő betegek kezelése, akik krónikus fáradtság, az agyködöt és a légszomjat tapasztalnak.

Fáradtság, fájdalmak, mellkasi diszkomfort érzés, légszomj, köhögés, fókusz vesztés, akut gyulladások, makacs újrafertőződés. A Long COVID súlyos esetei akár a fontos szerveinket is érinthetik. A képalkotó vizsgálatok sokszor nem mutatják ki a tünetek eredetét, az orvosok csak tapogatóznak. És még mindig nem tudjuk, hogy miért csak bizonyos esetekben alakul ki ez az állapot, vagy miért sújt olyanokat, akik csak enyhe fertőzésből lábaltak ki.

covid-19
Forrás: Getty Images

Nincs egyetlen tabletta vagy stratégia, amely mindenkinek segít. Egyénre szabott gondozás szükséges minden esetben. Minden korosztályban láttam Long COVID-ot, köztük rengeteg 20-30 évesnél, akiknek nem volt alapbetegségük.

– nyilatkozta Lindsay McAlpine neurológus, a Yale NeuroCovid klinika igazgatója, poszt covid specialista.

Az új központosított programban a betegeket kiértékelik, és szükség esetén kardiológusokhoz, neurológusokhoz, pulmonológusokhoz, reumatológusokhoz és egyéb szakorvosokhoz irányítják, akik tapasztalattal rendelkeznek a betegségek kezelésében.

covid-19
Forrás: Getty Images

Csak az adott szervrendszerre szakosodott orvosok képesek kezelni a meglévő tünetek alapján, az, hogy valami a covid-19 következtében alakult ki, nem változtat a kezelés módján.

A Yale kutatás szakemberei még mindig hangsúlyozzák a vakcinák fontosságát, mely hozzájárul a vírus gyengüléséhez, még akkor is, ha mutálódik. Emellett az életmódra való odafigyelés, az immunerősítés, és a megelőzés (például maszk használat) nagyon fontosak.

Forrás: CDC
Borítókép forrása: Getty Images
/egeszseg/test-es-lelek/poszt-covid-19-tunetek/