Barion Pixel Ezt a 4 dolgot mindenki megtehetné az illegális hulladékégetés ellen – Coloré

Ezt a 4 dolgot mindenki megtehetné az illegális hulladékégetés ellen

2022. 02. 24.

Az illegális hulladékégetés állandó probléma életünkben, noha a szokásos esti sétánk alkalmával bizonyára nem gondolkodunk olyasmin, hogy vajon a minket körülvevő levegő tényleg olyan tiszta-e, mint gondolnánk? Sajnos nem, sőt, esetenként kifejezetten veszélyes az egészségre.

Magyarországon az egészségügyi kockázatok között a nyolcadik helyen szerepel a légszennyezettség, szorosan a dohányzás, a magas vérnyomás, az egészségtelen táplálkozás és az elhízás mögött. Szintén hazánkban nagyjából évi tízezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg és csak Budapesten évente sok száz idő előtti haláleset köthető kifejezetten a levegő szállópor-szennyezettségéhez.

Az illegális hulladékégetés egészségügyi kockázatai

A levegőben található PM10 (10 mikronnál kisebb „szálló por”) szintjének már a rövid távú megemelkedése is irritálja a nyálkahártyát, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatokat indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Megnő az asztma és a krónikus légcsőhurut-fellángolás, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A szálló poron kívül a levegővel belélegzett nitrogén-dioxid fokozza mindezen betegségek kialakulásának kockázatát. Nemzetközi szakértői tanulmányok kimutatták, hogy a szennyezett levegő bizonyíthatóan és jelentősen hozzájárul a levegőben terjedő vírusok (mint az influenza vagy a COVID-19) terjedéséhez. Az újfajta vírusok felbukkanása a következő évtizedekben is valószínűsíthető, ezért is kiemelten fontos a légszennyezettség csökkentése.

Illegális Hulladékégetés A Kertben
Az illegális hulladékégetésbe a zöld hulladékok elégetése is beletartozik, ami bár tiltott, mégis sokan csinálják (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Magyarországon tilos a hulladékok háztartási égetése és alkalmanként 300 ezer forintos bírságot ír elő a törvény a tilalom megszegőinek. Ennek ellenére általánosan elterjedt jelenség, hogy műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap, vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék kerül a tűzre. Ezek égetése során a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe. Ezek az anyagok erősen rákkeltőek, sőt a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják.

Mit tehetünk mi magunk az illegális hulladékégetés ellen?

Mindenekelőtt ne égessünk semmilyen hulladékot, sem otthon a kályhában sem a kertben vagy a szabadban! Az avar és egyéb kerti zöld hulladék kitűnően komposztálható a kertünk egy arra alkalmas szegletében. A zöld hulladékból így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket.

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója a lakosságtól, a FŐKERT Kertészeti Divíziója pedig a parkokban összegyűjtött zöld hulladékot komposztálja. Ezen túlmenően a Fővárosi Önkormányzattal közös projekt keretében közösségi komposztálókat is nyitottak, hogy azok is élni tudjanak ezzel a zöld, környezettudatos megoldással, akiknek erre otthon nincs lehetőségük. Ezek listája sok egyéb hasznos érdekességgel együtt elérhető a BP Fatár applikációban. Fontos, hogy kerti zöld hulladékunkat soha ne égessük el, helyette komposztáljunk, vagy zöld hulladékként szállíttassuk el a Budapesti Közművekkel, hogy környezetbarát módon hasznosulhasson.

A Fővárosban a Budapesti Közművek számos környezetbarát megoldást kínál arra, hogy felelősen szabaduljunk meg a háztartásban keletkező hulladékoktól, elég csak a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre vagy a közel kétszáz szelektív hulladékgyűjtő szigetre gondolni. Ezen felül 17 hulladékudvar áll nyitva a lakosság előtt, amelyek a hulladékok széles körét díjmentesen veszik át a fővárosi lakosoktól: leadható többek között hungarocell, akkumulátor, elektromos és elektronikai hulladék, fáradt- és étolaj, festék és egyéb veszélyes hulladékok, valamint egyes hulladékudvarokban lomhulladék, építési-bontási törmelék, gumiabroncs is. Továbbá a számunkra már feleslegessé vált, de mások számára még használható tárgyak is leadhatóak a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központban.

Illegális Hulladékégetés Helyett Komposztálás
Illegális hulladékégetés helyett a zöld hulladékból kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot is nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket (Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Ha a környezetünkben hulladékégetést tapasztalunk, elsőként mondjuk el a hulladékot égetőnek, hogy ezzel veszélyezteti magát, családját, szomszédait, és súlyosan szennyezi egész Budapest levegőjét. Magyarázzuk el neki a fenti lehetőségeket. Érdemes összefogni másokkal – szomszédokkal, barátokkal, ismerősökkel, helyi civil közösségekkel – és a közösség erejével fellépni a szennyezés ellen. Írhatunk a kerületi újságnak is, vagy beszélhetünk önkormányzati, országgyűlési képviselőinkkel, felhívhatjuk a figyelmüket a problémára és megoldásokat javasolhatunk. Ha nem járunk sikerrel, a hatóságoktól is kérhetünk segítséget. Közérdekű panaszbejelentést lehet tenni a Kormányhivatal kerületi / járási hivatalánál Súlyos helyzetben fordulhatunk akár a rendőrséghez is, akik kötelesek eljárni az ügyben. Amennyiben pedig arról szeretnénk többet tudni, hogy mit tesz a Fővárosi Önkormányzat, illetve a civilek az illegális hulladékégetés problémájának megoldásáért, akkor látogassunk el a Humusz Szövetség weboldalára.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix