Barion Pixel Mihez kezdj a kerti hulladékkal? (x) – Coloré

Mihez kezdj a kerti hulladékkal? (x)

2022. 02. 14.

A kerti munka elkerülhetetlen része a keletkező zöldhulladék. Akár gyümölcsfát nyesünk, akár sövényt vágunk, jelentős mennyiségű ágnyesedékkel kell számolni. Ha pedig ki kell vágni egy elöregedett fát, rengeteg ág és gally fog keletkezni. Égetni ma már sok helyen tilos – és nem is túl környezetbarát – , a zöldhulladék elszállítása pedig költséges lehet. Szerencsére van egy sokkal kézenfekvőbb és környezetkímélőbb megoldás is. Mi az? Cikkünkből megtudod!

Az ágaprítók, ágdarálók és az ezen két funkciót kombináló gépek feladata, hogy felaprítsák a kertben keletkezett zöldhulladékot. Ezzel egyfelől csökkentik a zöldhulladék térfogatát, másfelől egy remek, környezetbarát alapanyagot hoznak létre. Az aprított vagy darált ágakat, gallyakat felhasználhatod komposztálásra és mulcsolásra is. Miért jobb ez, mint az égetés?

Régen szinte mindenki elégette a kertben keletkezett zöldhulladékot, ha nem volt fatüzelésű kályhája, ahol gyújtósként használhatta volna a kiszárított gallyakat. Az égetés nagyon egyszerű megoldás, azonban cseppet sem környezetbarát, és további komoly problémákat is felvet. Kezdjük azzal, hogy a települések jelentős részén tilos, mert nyáron könnyen okozhat tüzeket az egyre gyakoribb száraz időszakokban. Ezen túl a légkörbe kerülő füst sokféle káros anyagot tartalmaz, emellett kellemetlen szaggal is jár. Gyakran előfordul, hogy az égetés során keletkező orrfacsaró füstöt átfújja a szél a szomszéd kertjébe vagy teraszára, kellemetlen perceket szerezve neki. A komposztálás és a mulcsolás tehát sok szempontból előnyösebb, mint az égetés.

Komposztálás: műtrágya helyett

A komposztálás azt jelenti, hogy a keletkezett zöldhulladékot – illetve a konyhai hulladék egy részét, pl. a meghámozott zöldségek héját – egy komposzttárolóban összegyűjtjük, ahol az természetes úton lebomlik. Ezt az úgynevezett lebontó organizmusok: baktériumok, gombák és rovarok végzik, amelyek a számukra kinyerhető táplálék után egy homogenizált, tápanyagokban gazdag végterméket hagynak hátra. Ez a komposzt a különféle műtrágyák remek alternatívája, a talajba beforgatva ásványi anyagokkal táplálja növényeinket fenntartható, környezetbarát módon.

Agaprito Fenntarthatosag
Forrás: Freepik

Mulcsolás: egy kényelmes és hatékony kertészeti technika

A mulcsolás azt jelenti, hogy a talajt aprított növényi részekkel fedjük le. Ez több célt is szolgál. Először is nem kell gazolni: mivel a talajtakarás miatt a csírázó gazok nem jutnak fényhez, nem tudnak kifejlődni, neked pedig nem kell gazolni. A technika további előnye, hogy védi a talajt a talajmenti fagyoktól, illetve folyamatos táplálékutánpótlást biztosít növényeid számára. A mulcsolással lényegében a tápanyagok természetes körforgását segítjük elő, a komposztáláshoz hasonlóan egy abszolút környezetbarát módszer.

Szempontok a megfelelő ágaprító/ágdaráló kiválasztásához

Milyen típusú gépet vegyél?

Az ágdarálók alapvetően nagyobb méretű ágak aprítására vannak tervezve. Az erősebb modellek akár 7 cm-es átmérőjű ágakkal is megbirkóznak. Az ágdarálók ezzel szemben inkább a zöld, leveles gallyak feldolgozására vannak kalibrálva. Szerencsére ma már kombinált modellek is kaphatók, amelyek a legtöbb helyzetben remek megoldást jelentenek.

Kerti hulladékhoz Zákány ágaprító
Forrás: Ztrust BA770 benzinmotoros ágaprítógép, Zákány Szerszámház

Melyik meghajtás a legjobb?

Erre nincs egyértelmű válasz. A benzines gépek általában nagyobb teljesítménnyel bírnak, és nem kell hozzájuk áramforrás. Az elektromos modellek ezzel szemben csendesebbek, így használatuk során kevésbé zavarjuk meg a szomszédság nyugalmát, de kerülgetnünk kell a kábelt, illetve a kisebb teljesítmény is jelenthet problémát.

Maróhengeres vagy forgókéses?

Az ágaprítók alapvetően ebbe a két nagy kategóriába sorolhatók. A maróhengeres vagy fogaskerekes modellek maguk húzzák be az ágakat, és nem igényelnek semmi előkészületet. Előnyük, hogy a nedvesebb gallyakkal is elbánnak. A forgókéses gépeknél le kell gallyazni az ágakat, és kézzel betolni őket a gépbe. A gallyazás után már gyorsabban lehet velük haladni, és apróbb darálék lesz a végeredmény, mint a maróhengeres modelleknél.

Ha gondolkozol rajta, hogy vásárolj-e egy ágaprítót vagy ágdarálót, érdemes felkeresned a Zákány Szerszámház weboldalát. Remek termékek közül válogathatsz, és szakértőink minden kérdésedre szívesen válaszolnak!

Borítókép forrása: Freepik