Barion Pixel Belefulladunk az egyszer használatos műanyag csomagolásba? – Coloré

Belefulladunk az egyszer használatos műanyag csomagolásba?

2022. 02. 17.

Az egyszer használatos műanyag csomagolás napjainkban is nagyon népszerű, tovább súlyosbítva ezzel a globális műanyagszennyezés problémáját. Egy új tanulmány szerzői három olyan iparágat is megneveztek, amelyek könnyen kivezethetnék az eldobható műanyag csomagolást.

A koronavírus-járvány életünk számos aspektusát megváltoztatta, akárcsak bizonyos iparágak működését, melyek közül többet fellendített a pandémia: az ételek házhoz szállítása, az e-kereskedelem és a tisztítószerek eladása népszerűbb lett, mint valaha, csakhogy ezek sajnos szinte kizárólag egyszer használatos műanyag csomagolást használnak, ami növeli Földünk amúgy sem csekély műanyag szennyezettségét.

A Rethink Plastic és a Break Free From Plastic közös tanulmánya azonban arról ír, hogy az említett területeken könnyen megoldható lenne a körforgásos gazdaság irányába tett lépés, vagyis az újrahasználat megvalósítása. Napjaink egyik legégetőbb problémája az eldobható műanyagok okozta globális szintű szennyezés, és bár egyre több szó esik a témáról a közbeszédben, ennek ellenére az egyszer használatos csomagolások továbbra is rendkívül népszerűek.

A legfrissebb adatok szerint 177 kilogrammal Európában 2019-ben rekordszintet ért el az egy főre jutó csomagolási hulladék mennyisége. A nagyvállalatok elsősorban az újrahasznosítás arányának növekedésével oldanák meg a helyzetet, azonban egyre több kutatás arra figyelmeztet, hogy egyrészt az újrahasznosítási ígéretek mögött a valóság teljesen más képet fest, másrészt olyan mennyiségben gyártunk és fogyasztunk, hogy nincs olyan hulladékgazdálkodási rendszer, ami ezt megfelelően kezelni tudná. Valódi megoldást a hulladékcsökkentés, illetve az újrahasználat nyújthat.

Egyszer Használatos Műanyag Csomagolás Helyett újrahasználás
Az egyszer használatos műanyag csomagolás helyett az újrahasználatra kell törekednünk, mert csak így mérsékelhetjük a műanyagszennyezést (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ezt a témát dolgozza fel a Rethink Plastic és a Break Free From Plastic értekezése, a konkluzió pedig az, hogy növelnünk kell az újrahasználható csomagolások használatát. A tanulmány célja, hogy bemutassa az újrahasználati rendszerek létrejöttének lehetőségeit, amelyek csökkenthetnék a csomagolások környezetre gyakorolt hatását.

3 iparág, ami kivezethetné az egyszer használatos műanyagot

  • Elvitelre szánt ételtárolók és poharak
  • E-kereskedelmi ruházati cikkek és kiegészítők csomagolása
  • A nagy üzletekben árult háztartási tisztítószerek csomagolásai

Elsősorban azért ezeket választották, mert az újrahasználat megvalósításának a lehetősége ezekben az ágazatokban a legnagyobb.

Egyszer használatos elviteles dobozok és poharak: egészségkárosító eszközök

A pandémia felbukkanása óta negyven százalékkal nőtt az elviteles csomagolóanyagok használata, mivel a korlátozó intézkedések bevezetése miatt többen házhoz rendelték az ételt, és – higiéniai okok miatt – a saját ételtároló használata is visszaszorult. Az élelmiszer- és italcsomagolások, mint például a PET, a PP, az alumínium vagy a viaszos alapú papír azonban környezetünk mellett az egészségünkre is káros anyagokat tartalmazhatnak. Az összehasonlító elemzés szerint a többször használható ételtárolók, illetve poharak környezeti lábnyoma 13-szor, illetve négyszer kisebb, mint egyszer használatos társaiké.

Tovább nőtt a divatágazat az e-kereskedelemben, de a csomagolás maradt

Szintén a világjárvány hatására nőtt az online kereskedelem népszerűsége: becslések szerint Európában 2019 és 2020 között 31 százalékkal. A tanulmány során készített életciklus-elemzés szerint egy újrahasználható csomagolásokkal dolgozó rendszernek azonban közel háromszor kisebb környezeti hatása van az e-kereskedelmi divat szektorban, mint az egyszer használatos csomagolásokat alkalmazó rendszernek.

Csomagolásmentes üzlet
Egyre népszerűbbek a csomagolásmentes üzletek, és segítségükkel könnyebben kiváltható az egyszer használatos műanyag csomagolás (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Komoly hatást érhetnénk el a háztartási tisztítószerek csomagolásának újratöltésével

A háztartási tisztítószerek csomagolása elsősorban műanyag flakon (HDPE és PET). A tanulmány készítői ide sorolják a mosószerek, felülettisztítók, mosogatószerek, valamint a fehérítők csomagolását is. Az újratölthető csomagolású tisztítószert és a tipikus egyszer használatos flakont összevetve a tanulmány szerint a többször használható csomagolási rendszernek közel 12-szer kisebb a környezeti hatása, mint az egyszer használatos rendszernek.

Az ember elsőre talán azt hinné, hogy jelenleg fényévekre vagyunk attól, hogy saját csomagolásban vásárolhassunk tisztítószereket, attól meg aztán főképp, hogy végleg búcsút inthessünk az egyszer használatos műanyag csomagolásnak. A helyzet azonban nem reménytelen, tekintve, hogy világszerte és hazánkban is egyre több vállalkozás vezet be újrahasználati rendszereket, melyek sikert aratnak a fogyasztók körében. Magyarországon is gombamód nyílnak a csomagolásmentes üzletek, ahol élelmiszerek mellett tisztálkodási- és tisztítószereket is tudunk saját csomagolásban vásárolni. Hogy mi egyebet tehetünk egy zöldebb jövőért, arról a Humusz Szövetség témáról készült cikkében olvashatsz.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix