Ezt biztosan rosszul tudtad a műanyagokról

Vannak, akik gyűlölik a műanyagokat, mások pedig azt mondják, nagyon megkönnyítik az életünket, és kár lenne lemondani róluk. Az biztos, hogy sok mindenről kell beszélnünk velük kapcsolatban: mikor éri meg például a szelektív gyűjtés? És mit tudnak a bioműanyagok?

Fontos a műanyagok szelektív gyűjtése és újrafeldolgozása, de a műanyagszennyezés problémáját önmagában nem tudja megoldani. Jelenleg csak a műanyagok 9-10 százalékát dolgozzák fel újra – mi úgy tehetünk környezetünkért, ha ezeket a feldolgozott műanyagokat keressük üzletekben.

Jó tudni, hogy a műanyag átlagban 4-5-ször dolgozható fel újra, és akkor is csak úgy, hogy a megfelelő tulajdonságú anyagokat olvasztják fel együtt.

A legfontosabb az, hogy a műanyagtermelést és -felhasználást csökkentsük környezettudatos tervezéssel, fogyasztással, és az egyszer használatos műanyagok visszaszorításával. 

„Úgyis összeöntik, a saját szememmel láttam” 

Sok helyen valóban alapból egy zsákba gyűjtik a szelektálható hulladékokat, de ebben az esetben a különböző anyagokat különválogatják. Vannak olyan területek is, ahol olyan kukásautó gyűjti be a különböző frakciókat, amelyik két külön belső rekesszel rendelkezik. Ha mégis úgy tapasztaljuk, hogy ez a probléma felmerül, jelezzük a szolgáltató felé. 

Szedjünk szemetet, de…

Egyre gyakrabban találkozunk olyan magánszemélyekkel és civil szervezetekkel, amelyek aktív szemétszedésbe kezdtek. Azonban érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ezzel akár táptalajt is biztosíthatunk az illegális hulladéklerakásra. Gondolhatja azt az illegális szemetelőnk, hogy ha eltakarítják utána, amit ő odavitt, akkor nyert ügye van. Megúszta ingyen, és még dolgoznak is helyette.

Fontos, hogy a megtisztított területet rendszeresen ellenőrizzük, és amennyiben van rá mód, jogi szankciók is születhessenek a szemetelővel szemben. Az ilyen szemétszedési akciók alkalmával szemléletformálást is végezhetünk, ha éppen egy iskolai vagy céges csoport jelentkezik önkéntes munkára, így sokat tanulhatnak a műanyagok fajtáiról és azok környezetre gyakorolt hatásairól.

szemétszedés
A szemétszedés kétélű feggyver / Shutterstock / PuzzlePix

Biológiailag lebomló műanyag: nem valódi alternatíva

A biológiai úton lebomló műanyagokból készült termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban megfelelő helyen kell kezelni őket. Sajnos általában a tipikusan egyszer használatos műanyagtermékek alternatívájaként jelennek meg, azaz az erőforrás- és területhasználat nem csökken. Megfelelő hulladékkezelésük, azaz ipari komposztálásuk sem megoldott egyelőre, ezért nem jelentenek valóban környezetbarát megoldást a műanyagszennyezés problémájára.

Különös figyelmet kell fordítani arra is, hogy a biológiailag lebomló műanyagok ne keveredjenek más műanyagokkal, ugyanis rontják a műanyag-újrafeldolgozás minőségét, ami többletmunkát és költséget jelent a hulladékgazdálkodók számára.

biológiailag lebomló műanyag zacskó
Még nem kiforrott a technológia / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A műanyag nem ördögtől való

Nem az a célunk, hogy a műanyagot minél rosszabb színben tüntessük fel. Sok minőségi, időtálló termék is készül belőle, de erőteljesen növekszik az egyszer használatos műanyagok mennyisége. Nekünk, fogyasztóknak meg kell tanulnunk mértékletesnek lenni, gondolkodni és tervezni. A gyártóknak pedig hozzánk kell alkalmazkodniuk, hiszen a mi igényeinket szeretnék kiszolgálni. 

A műanyaggal kapcsolatos tényekről és tévhitekről bővebben a Humusz.hu cikkében olvashatsz.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!