Barion Pixel A hulladékmentes háztartás első lépései – Coloré

A hulladékmentes háztartás első lépései

2021. 11. 12.

Cselekedni szeretnél annak érdekében, hogy a világ még egy ideig élhető hely maradjon? A hulladékmentesítés az egyik lépés.

Ha befogadjuk azokat az információkat, amelyeket a média ont a környezetünk pusztulásával kapcsolatban, akkor elfog a félelem. Mennyi szemetet termelünk? Milyen jövő elé nézünk? Mi vár gyermekeinkre? Azonnal a szelektív hulladékgyűjtés, a vízkészlettel való spórolás, a vegyszerek mellőzése, a káros gázok kibocsátásának minimalizálása jut eszünkbe. Egy nagy és egyéni projektbe vágunk, ha úgy döntünk, hogy a hulladékmentes háztartás eszményét igyekszünk megvalósítani.

Hulladékmentes háztartás
Kép forrása: Pexels

Az elhatározás

Teljesen egyértelmű, hogy mit jelent a hulladékmentes kifejezés, de a megvalósítás amiatt nehezebb, hogy a környező világ ehhez még egyáltalán nem vagy alig alkalmazkodott. Hiába halljuk egyre többet, hogy „zero waste”, ha a termékek legtöbbje csomagolással együtt szerezhető be. Érezhetjük úgy, hogy porszemek vagyunk a gépezetben, de az ilyen egyéni akciók és felfogások azok, amelyek másokra is hatással lehetnek és ez a nézet terjedésnek indul. Egyértelmű, hogy cselekednünk kell. Természetesen akkor érvényesül hatékonyan a hulladékcsökkentés, ha ez rendszerszintűvé válik, mégis nagy felelősségünk van ebben nekünk, egyszeri fogyasztóknak is.   

Újragondolás és vásárlás

Ahogy mondani szokták: minden fejben dől el. Így annak elhatározása is, hogy háztartásunkat hulladékmentessé tegyük. Ahogy a főzés is a vásárlással kezdődik, úgy a hulladék csökkentésére is igaz ez. A zero waste életmód azonban átgondolásra, átszervezésre késztet. Az áruházak polcain lévő termékek zöme csomagolással együtt kerülhet a kosarunkba, ezért az elvünk már megdőlne. Tehát első körben a bevásárlási szokásainkon kell változtatnunk. Amit lehetséges, azt a ház körül is meg lehet termelni, ezzel kikerülünk minden értékesítőt és a saját termékeinket fogyaszthatjuk. Ez nem mindenki számára megvalósítható, de még a legkisebb településeken is van piac, ahol házi árukészletből válogathatunk, természetesen a hulladékmentesség jegyében. Egy fonott kosár, vászonszatyor nemcsak természetes, de jól meg lehet pakolni friss és egészséges alapanyagokkal. Eleinte mehet ez nehezebben, hiszen, ha sosem voltunk piacra járók, akkor mindent fel kell térképezni, meg kell ismerni. A húsételek alapanyagát a hentesbolt választékából vásároljuk meg.

Nem szerezhetünk be mindent a piacról, ezért, ha mégis boltba kell betérnünk, akkor is alkalmazzuk a hulladékcsökkentés elvét. Ez azt jelenti, hogy amit csak lehetséges, csomagolás nélkül kérjünk. Vigyünk magunkkal vászontasakokat, esetleg műanyag edényeket, amelybe a termékek kimérhetők.

Vászonszatyor
Kép forrása: Pexels

Az otthon tisztán tartása során hozzászoktunk a készen kapható, flakonos kiszerelésű vegyszerek használatára. Semmilyen formában nem jó ez a környezetünknek, de még a bőrünknek, egészségünknek sem. Viszont a konyhánkban számos olyan filléres alapanyag megtalálható, amelyből természetes tisztítószer is kihozható, de akár a fűtési időszakból megmaradt fahamu is felhasználható. A kozmetikai termékek java a lefolyóba kerül, amellyel szennyezzük a vizeinket, de még a műanyag hulladék is csak gyűlik. Az otthonunkban található élelmiszerek is válhatnak a bőrünket ragyogóvá, frissé tehető szerré, úgymint a rizs, a dió és a mák.

A szépségben a nehézség

Maga az elgondolás, hogy hulladékmentessé válunk, hatalmas és nemes döntés magunk és a természet érdekében is, de egyben ez a szépség adja a nehézséget is. Felfoghatjuk egy önismereti tréningnek, hiszen egészen meg kell változtatni a korábbi szemléletünket, tevékenységünket. Ha hulladékmentessé szeretnénk válni, akkor nem ér beszaladni a boltba egy csokoládéért vagy jégkrémért, amely csomagolásban lapul. Ez csak egyetlen egy példa a nagyon sok közül és kínzó lemondással járhat (főleg a legelején). Tényleges átformálást kell végrehajtani szokásaink és döntéseink terén. Meg kell tanulnunk NEMet mondani. A hulladékmentességgel ugyanis az is társul, hogy nem adunk ki pénzt felesleges árura, amely aztán nem sokkal később a szemetesben landol. Tehát a nem szót többféle módon érvényesíteni kell zero waste életmódunk során.

Borítókép forrása: Pexels

/otthon/haztartas/a-hulladekmentes-haztartas-elso-lepesei/