Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

Tény és való, a jelenlegi árak mellett lassan a dió és a mák is luxusnak számít, de talán ebben az évszakban mégis több háztartásban megtalálható az év többi időszakához képest.

Ha a te konyhád is közéjük tartozik, jó hírünk van: ezen élelmiszerek a szépségápolásban is legalább olyan hasznosak, mint amilyen finomak – mondjuk egy jó desszertben.

Az őszi-téli hidegben a bőr hamarabb kiszárad, ez pedig egyenes út a ráncosodáshoz. Az alábbi mákkal, dióval készült házi arcpakolás szerencsére megakadályozza a finom vonalak elmélyülését azáltal, hogy halványítja őket. Az arcbőrt pedig bársonyosan puhává, élettel telivé varázsolja.

Ősszel és télen fokozottan ügyelj arcbőröd hidratálására

Bár a kemény fagyok még nem köszöntöttek be, sokaknak már ennyi is elég az epidermisz hidrolipid védőréteg sérüléséhez, amitől a hámréteg nem lesz kellően ellenálló a külső hatásokkal szemben. Könnyebben kiszárad, nem tartja meg a nedvességet, valamint a szélre is érzékenyebbé válik.

Az érett bőr fokozatosan veszít zsírrétegéből, mely nem csupán úgymond kipárnázza a hámréteget, de szabályozza a hőszigetelést és a nedvesség megtartását is. Negyven éves kor felett felett a bőr egyre nehezebben birkózik meg az időjárás viszontagságaival, emiatt szárazzá, rugalmatlanná válik az őszi-téli évszakban, és a rendszeres hidratálás mellett tápanyagokra és olajokra is szüksége van a regenerálódáshoz.

A mák és a dió egyaránt rendkívül értékes alapanyag, ugyanis mindkettő bőségesen tartalmaz esszenciális zsírsavakat, ennek megfelelően ellenállóbbá varázsolják a bőrt, és megakadályozzák a ráncok elmélyülését.

Tápláló házi arcpakolás dióval és mákkal

Amennyiben extrém érzékeny a bőröd, ezért inkább nem radíroznád, célszerű finom porrá őrölni a mákot és a diót. Így a bennük lévő olajok is hatékonyabbak lehetnek, hiszen könnyebben bejutnak és felszívódnak a bőrben. A dió például kiugróan magas omega-3 zsírsavtartalmával hozzájárul a bőr vízmegkötő képességének fenntartásához, emellett E- és B-vitaminban gazdag. Ha úgy tetszik, akár egy szépségkapszulának is tekintheted a dióbelet.

Dio
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az E-vitamin semlegesíti a sejtromboló hatású szabad gyököket, valamint segíti a sejtregenerálódást és a bőr megújulását. Talán eddig nem is tudtad, hogy a B-vitaminok fontos szerepet játszanak a hámréteg egészséges működésében azáltal, elősegítik a természetes sejtcserélődés folyamatát.

A mákszemek olaj- és tápanyagtartalma szintén figyelemre méltó. (A mákolaj gyakran találkozhatsz hidratáló krémek összetevőjeként.) A dióhoz hasonlóan a mák is kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, valamint E- és B-vitaminoknak. Sőt rengeteg cinket, vasat, kalciumot és magnéziumot is rejtenek a parányi mákszemek, míg ásványi anyagaik, antioxidánsaik és nyomelemeik védelmet biztosítanak arcbőrödnek a zord időjárással szemben. Nézzük, hogy készíthetjük el házilag a mákos-diós maszkot:

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál darált dióbél
  • 3 teáskanál finomra őrölt mák
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • ¼ evőkanál shea vaj

Víz felett, gőzzel olvaszd meg a shea vajat, majd miután kihűlt, keverd össze a natúr joghurttal. Keverd hozzá a finomra darált mákot és diót is. Ha túl sűrűnek találod, adhatsz hozzá még egy kis joghurtot, esetleg vizet. Ellenben ha túl híg, akkor sheavajjal visszasűrűsítheted.

Vidd fel az arcmaszkot megtisztított arcbőrre, és 10-15 percig hagyd hatni. A joghurt enyhén hámlasztó hatású, míg a mák és a dió értékes zsírokkal és vitaminokkal látja el a bőrt, amely ezáltal selymesen puha és rugalmas lesz. Alkalmazd hetente 1-2 alkalommal a tartósabb hatás érdekében!

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel