Használj fahamut a háztartásban, és csillogni fog az otthonod!

2021. 09. 17.

Lassan beizzíthatjuk a fatüzelésű kandallónkat vagy kályhánkat, mely nemcsak meleget ad a csípős őszi napokon, hanem egy univerzális tisztítószert, fahamut is.

Nem mindegy, miből keletkezik a hamu!

Ahhoz, hogy valóban jó társunk legyen a hamu otthonunk fényesre suvickolásában, tudnunk kell róla egyet s mást. Például, hogy a legjobb tisztítóhatással a száraz, keményfából keletkező fahamu rendelkezik. Soha ne használjunk fel olyan fát, mely előzetesen valamilyen vegyszerrel kezelve volt, és a szép színesre festett, ámde megunt lambériánk sem alkalmas fahamu előállítására. Nemcsak a tűz látványának örülhetnek azok, akiknek otthonában akad egy fatüzelésű kandalló vagy kályha, hanem mert így lényegében ingyen jutnak egy igazán univerzális, és nem utolsósorban környezetbarát tisztítószerhez.

Mi mindenre jó a háztartásban?

Még mielőtt nekilátnák a nagytakarításnak, érdemes a fahamut egy szitán, vagy egyszerű konyhai szűrőn átszitálni. Így könnyedén különválaszthatjuk a számunkra hasznos, finom port a kis fadaraboktól, melyek alattomos módon képesek összekaristolni kedvenc tárgyainkat, vagy az üvegfelületeket – merthogy mindezek újjávarázsolására és tisztán tartására bevethetjük a fahamut.

  • Ne is vigyük túl messzire a kandallónktól csodaszerünket, hiszen az ajtóüvegre égett kormot egy szempillantás alatt letakaríthatjuk vele. Használjunk hozzá meleg vizet, majd dolgunk végeztével még egyszer mossuk át tiszta vízzel.
  • Ugyanígy akár házunk ablakainál is bevethetjük, melyek még csillogóbbak lesznek, ha ecettel is áttöröljük őket.
  • A konyhánkban szintúgy remekül hasznát vesszük: az edényeket, üvegpoharakat, evőeszközöket, zománcozott edényeket dörzsöljük át vele, majd bő vízzel öblítsük le őket.
Otthon Haztartas Fahamu Hamulug 1
Forrá: Shutterstock/PuzzlePix

Miért és hogyan készítsünk hamulúgot?

Akár hisszük, akár nem, a fahamuval makulátlanul tisztára moshatjuk a ruháinkat is – ehhez azonban először hamulúgot kell készítenünk. Fogjunk egy tiszta edényt, szórjunk az aljára fahamut, öntsük fel háromszoros mennyiségű forró vízzel, majd hagyjuk állni két-három napig. Ezzel lényegében el is készült a hamulúg, és már csak annyi a dolgunk, hogy a tetején lebegő darabokat egy szűrővel leszedjük, a tiszta oldatot pedig egy merőkanállal lemerjük a leülepedett hamuról.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix