Barion Pixel (F)ess neki! – DIY lambéria festés lépésről lépésre – Coloré

(F)ess neki! – DIY lambéria festés lépésről lépésre

2021. 04. 24.

A 80′-as évek temérdek furcsasága és ízlésficama között is a legnagyobb merénylet a szem ellen, a padlótól a mennyezetig lambériázott belső terek. De ha egyszer már fent van, ne essünk neki meggondolatlanul feszítővassal – mert némi DIY attitűddel és pár vödör festékkel valódi cottage eleganciával ruházhatjuk fel régi, rusnya lambériánkat.

1. lépés: Lazúr vagy festék? Mi a különbség?

A kérdés valójában az, hogy szeretnénk-e látni a fa erezetét, vagy sem? Amennyiben igen, a lazúr lesz számunkra a jó választás. A festék ezzel szemben teljesen homogénen fedi a felületet. Bármelyik mellett is döntünk, lehetőleg vizes bázisú anyagot vásároljunk.

Lakberendezes Diy Lamberia Festes
Forrás: instagram/@provenanceinteriors

2. lépés: Csiszolás(?)

Az anno „szép” fényesre lakkozott lambéria lecsiszolása őrületesen nagy munka! Azonban elengedhetetlen abban az esetben, ha lazúrozni szeretnénk a felületet, mivel a lakk meggátolja a lazúr beszívódását a fába. De jó hír, hogy ha a festék mellett döntünk, ezt a lépést akár teljes egészében kihagyhatjuk és máris ecsetet ragadhatunk.

Lakberendezes Diy Lamberia Festes 2
Forrás: instagram/@ginger.l.jones

3. lépés: Kezdjük!

Akár csiszoltunk, akár nem, portalanítsuk a felületet. Ha a festés mellett döntöttünk, a szép végeredmény érdekében érdemes egy réteg vizes bázisú alapozóval kezelni a felületet, majd a száradás után két réteg festékkel lekenni a lambériát. Lazúrból használhatunk vékony- illetve vastaglazúrt, ezt vigyük fel 2-3 rétegben a lambériánkra.

Tipp: Mivel a festékben/lazúrban lévő víz kiszőrösítheti a fát, két réteg között érdemes finom szemcséjű csiszolópapírral átcsiszolni a felületet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix