Barion Pixel Öko tisztítás hatékonyan és olcsón – Coloré

Öko tisztítás hatékonyan és olcsón

2021. 09. 14.

Tudatosabban szeretnéd a környezetet védeni? Ez már a vásárlással kezdődik! Akár magad is készíthetsz házi és természetes tisztítószereket.

Divatos szó az „öko”, de a divatozás mögött nagyon fontos szerep húzódik. Az ökológia, vagyis környezettanból eredő szó rövidebb formája azt jelzi, hogy környezettudatos szemlélet van érvényben, mindegy, hogy a tudományról, háztartásról vagy gazdálkodásról van szó.

A boltok polcain is egyre több termék öko termék közül válogathatunk, amely ebben az értelemben azt jelenti, hogy:

  • a termék nem tartalmaz mesterséges vagy szintetikus anyagokat,
  • csak növényi alapanyagot használnak fel,
  • újrahasznosítható, környezetbarát csomagolású,
  • a termék alapanyaga ökológiai gazdálkodásból származik.

Öko tisztítószereket nemcsak a boltból vásárolhatunk, hanem mi magunk is elkészíthetjük olyan természetes összetevőkből, amelyek eleve adottak a háztartásunkban – csak nem gondolunk azokra úgy, hogy másra is használhatók. A legjobb, hogy ezek a tényleg öko anyagok filléres darabok. Azt mindenki megtapasztalhatta, hogy a mosó- és tisztítószerek nem olcsók, és drágaságuk csak még elkeserítőbb, ha belegondolunk abba, hogy pénzt adunk ki a környezetszennyezésért. Arra buzdítunk mindenkit, hogy próbálja meg maga elkészíteni saját öko háztartás szereit.

Öko háztartás természetes alapanyagi lehetnek

Ecet: Ételízesítőként használjuk leginkább, ugyanakkor a szúnyogcsípés után jelentkező viszketés megszüntetésére is alkalmazott népi gyógymódot kínál. Az erős szagú ecettől nem kell tartani, mert bár szúrós szagot hagy maga után, de hamar elillan. Ami miatt a háztartásban is kedvelt lesz, hogy vízkőoldásban, szagtalanításban, hígítva öblítőként kiváló. A szennyes ruhákhoz adagolva a színek élénkítésben és színfogó hatásban is jeleskedik.

Szódabikarbóna: sütemények készítésekor kerülhet kezünk ügyébe, de már azt is tudjuk, hogy a gyomorsav okozta kellemetlenség megszüntetésében is segít. Sőt a háztartásunkban remekül alkalmazható zsíroldásra, szagtalanításra, vízkő eltávolítására. Szemcsés anyaga miatt úgy funkcionál, mint más hasonló állagú súrolószerek, így akként is bátran használhatjuk.

Oko Tisztitas (2)
Kép forrása: Pixabay

Alkohol: a gyógyszertárból beszerezhető tiszta alkohol hígítva remek fertőtlenítő, amelyet bárhol alkalmazhatunk.

Citromsav: a citromlevek előállítására használt anyag általában kukoricakeményítőből, kukoricacsírából, más, cukortartalmú növényi anyagból készül, emiatt a természetre nincs káros hatással. Gyengébb sav, mint az ecet, és bár nem szagtalan, de jeleskedik a vízkőoldásban. Az eltömődött kávéfőző hatékony tisztítószere, ugyanakkor öblítőként is adagolható a mosógépbe.

Mosószóda: a boltokban is kapható, jóval olcsóbb és természetes nátrium-karbonát a szennyes ruhák tisztítására nagyon jó, de vízlágyító hatása miatt a zsíros szennyeződésekkel is remekül elbánik.

Illóolaj: nemcsak a levegő minőségét javítja, hanem antibakteriális hatását is ki lehet élvezni.

Hogyan készítsünk általános tisztítószert?

Csak néhány olcsó összetevő szükséges és a vegyszermentes öko tisztítás is megvalósul. A többfunkciós tisztítószer elkészítéséhez használjunk:

  • 2 evőkanálnyi szódabikarbónát,
  • fél csészényi ecetet és
  • 10 csepp tetszőleges illóolajat.

Az alkotóelemeket töltsük egy szórófejes palackba, rázzuk össze alaposan. Engedjük fel csapvízzel, így is rázzuk össze jól és máris takaríthatjuk vele az otthonunk bármelyik pontját.

Borítókép forrása: Shutterstock