Barion Pixel Rizsvíz a tökéletes bőrért? Mutatjuk hogyan használd! – Coloré

Rizsvíz a tökéletes bőrért? Mutatjuk hogyan használd!

2021. 10. 13.

A rizsvízről – a rizsfőzés után megmaradt vízről – régóta azt gondolják, hogy elősegíti a haj- és bőrápolást, amelyet Japánban már ezer évvel ezelőtt alkalmaztak a feljegyzések szerint.

Manapság a rizsvíz egyre népszerűbb bőrápoló praktikaként is, mert megfigyelések szerint megnyugtatja és tonizálja a bőrt, sőt javíthatja a különböző bőrbetegségek állapotát. Ráadásul könnyen és olcsón elkészíthető otthon.

Rizsviz
Forrás: Unsplash

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a rizsbor (erjesztett rizsvíz) segíthet javítani a nap okozta bőrkárosodást: növeli a bőr kollagéntartalmát, ami rugalmassá teszi a bőrt és segít megelőzni a ráncosodást. A rizsbornak természetes fényvédő tulajdonságai is vannak. Más tanulmányok az erjesztett rizsvíz öregedésgátló előnyeiről számolnak be, erős antioxidáns tulajdonságai miatt.

A rizsvíz használata helyreállíthatja a repedezett kutikulát, legyen szó arcbőrről, körömágyról vagy a hajunkról. Tápláló összetevői regenerálják a hámsejteket. Sokan tapasztalták a használók közül, hogy a rizsvíz helyi alkalmazása megnyugtatja a bőrt, tompítja az olyan bőrproblémákat, mint például az ekcéma okozta foltok, aknék, pattanások.

Hogyan készítsünk rizsvizet?

A rizst alaposan megmossuk és leszűrjük. Használjunk körülbelül négyszer több vizet, mint amennyi rizst. Keverjük össze a rizst és a vizet, és lassan forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, kanállal nyomkodjuk át a rizsszemeket, hogy még inkább kioldódjanak a hasznos hatóanyagok belőle! Szűrjük át egy szitán és hagyjuk kihűlni! A rizsvizet légmentesen záródó edényben tároljuk hűtőben, legfeljebb egy hétig. Használat előtt felhígíthatjuk sima vízzel.

Az erjesztett rizsvíz, tehát rizsbor hasonlóan készül, de ilyenkor főzés után kint kell hagyni szobahőmérsékleten, míg picit meg nem erjed, savanykás illata lesz. Ekkor kell elhelyezni a hűtőben.

A rizsvíz töményebb formája kitűnő hajpakolásnak, áztathatjuk benne az ujjainkat, hígított formában pedig arcápolószer. Ha arcon alkalmazzuk, mindig csináljunk előtte egy kis felületen bőrpróbát!

Forrás: healthline.com