Barion Pixel Ha Jlo-nak bevált, te miért nem figyelsz rá? – Vízfogyasztás és szépség – Coloré

Ha Jlo-nak bevált, te miért nem figyelsz rá? – Vízfogyasztás és szépség

2021. 09. 20.

Régóta tartja magát a mondás: „a szépség belülről fakad”. A belső tulajdonságok fontossága mellett viszont a tanács szó szerint is értelmezhető, hiszen a bevitt tápanyagok az emésztést követően megmutatkoznak bőrünkön, hajunkon, körmeinken. A táplálkozás mellett mégannyira fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék, leginkább a víz bevitele.

A koronavírus-járványt követő időszakban az amerikai celebek körében trendivé vált a „one-gallon water bottle challenge”, vagyis csaknem négy liter víz elfogyasztásának reklámozása. Többek között Gwyneth Paltrow-t és Jennifer Lopezt is lencsevégre kapták már egy-egy üveg vízzel. A karantén alatt valószínűleg mindenkinek több ideje volt arra, hogy jobban odafigyeljen a vízfogyasztásra, egyúttal a celebek rájöttek, hogy a bőr ragyogását a legkönnyebben a bevitt folyadékkal, legfőképpen vízzel lehet elérni. 

Premium Exclusive Goop Girl Gwyneth Paltrow Innovates With Ear Cuffs
Paparazzi fotó Gwyneth Paltrowról és kulacsáról 2021 tavaszán Kép forrása: Northfoto

A bőr

Meglepő tény, hogy testünk legnagyobb szerve a bőr (mérete felnőtt embernél a két négyzetmétert is elérheti) hiszen fejünk búbjától a lábujjunkig beborít minket. A bőr szervezetünk elsődleges védelmi frontvonala a vírusok, baktériumok ellen, emellett fenntartja testünk természetes folyadékegyensúlyát is. Alapvetően három nagy rétegét különböztetjük meg: az epidermist, vagyis felületes réteget, a dermist, ami a bőr rugalmas, kollagén és elasztintartalmú, középső rétege, valamint a subcutist, amely nagyrészt zsírsejtekből, speciális kollagén rostokból és vérerekből áll. 

Az epidermis amellett, hogy ellátja a védelmi feladatokat, természetes hidratáló faktorokat is tartalmaz. Ezek az anyagok megkötik a vizet, és segítenek a bőr rugalmasságának, szilárdságának és hajlékonyságának megőrzésében. Az idő múlásával sejtjeink vízmegtartó képessége csökken, ezért a bőr megereszkedik, és megjelennek a ráncok. Ne ijedjünk meg: ha odafigyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, könnyedén trükközhetünk az idővel! 

Mielőtt fejvesztve rohannánk a konyhába egy pohár vízért, lássuk, melyek a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás legfontosabb, szépségre gyakorolt hatásai! 

Visszaadja a bőr ragyogását

A víz nem csak szomjoltóként, és hidratálóként elsőrangú választás, de általa könnyebben szabadulhatunk meg a kártékony toxinoktól is. A gyakori, természetes méregtelenítés következtében a bőr ragyogóbbá, frissebbé és sugárzóbbá válik.  

Felveszi a harcot az aknéval

Ugyan a vízfogyasztás önmagában nem elegendő ahhoz, ha valaki fel akarja venni a harcot az aknéval, ám a toxinok kimosása megakadályozhatja a bőrirritációk kialakulását. 

Lassítja az öregedést

Nem akarok senkit becsapni: azzal, hogy egy nap megiszunk négy liter vizet, valószínűleg semmi nem fog változni. Az viszont bizonyos, hogy ha hosszú távon figyelünk a folyadékbevitelre, a bőrünk egészen biztosan meghálálja azt, így a bőrsejtek vízmegkötő képességének kondicionálásával lelassíthatjuk az idő múlását. 

Jennifer Lopez Gets Prepped For "american Idol"
Jennifer Lopez az American Idol felvétele közben, 2021 tavaszán Kép forrása: Northfoto

Gyógyír a leégésre

Mivel a szeptember eddig igen kegyes volt hozzánk, továbbra is vigyáznunk kell a napsugárzás okozta leégésre. Az aloe verát  tartalmazó kenőcsök mellett ilyenkor érdemes ügyelni a megfelelő folyadékmennyiségre, hiszen a víz felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, és elősegíti a mihamarabbi bőrregenerációt. 

A bőrön túl

A bőrre gyakorolt pozitív hatásain kívül a víz ugyanolyan fontos például a haj és körmeink egészségének megőrzésében. Hajunk egynegyede vízből áll, tehát ha nem iszunk elegendő folyadékot, a testünk elsősorban más, fontosabb szervek számára közvetíti az éltető anyagot. Ez pedig hajhulláshoz, a szálak elvékonyodásához és töredezettségéhez vezethet. 

Az egészséges hajkorona mellett a víz az erős körmök zálogának is tekinthető. A töredezett köröm például a dehidratáltság egyik fontos fokmérője. A megfelelő mennyiségű folyadék miatt körmünk megerősödik, emellett gyorsabban is nő. 

Mennyi az annyi?

Ahány orvos, annyiféle válasz létezik azzal kapcsolatban, mennyi vizet szükséges innunk naponta. A fentebb említett napi négy liter víz viszont erős túlzásnak tűnik az alabamai bőrgyógyász, Dr. Corey L. Hartman szerint: 

„Igazság szerint a napi folyadékmennyiség rengeteg változótól – az adott személy nemétől, súlyától, magasságától – függ.” Dr. Hartman azon a véleményen van, hogy elegendő körülbelül napi 8 pohár víz annak érdekében, hogy a folyadékbevitel jótékony hatásai érvényesüljenek. Hasonlóan gondolkodik a szintén amerikai illetőségű dietetikus Amanda Foti is, aki szintén a napi 6-8 pohár vizet tartja irányadónak az Instyle által vele készített interjúban. 

Testünk ápolása ugyanolyan fontos belül, mint kívül. Némi odafigyeléssel könnyedén beépíthetjük a vízivást a napi teendőink közé, így megelőzve a ráncosodást, és elősegítve a bőrünk ragyogását, frissességét. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

/divat/szepseg/ha-jlo-nak-bevalt-te-miert-nem-figyelsz-ra-a-vizfogyasztas-szepsegre-gyakorolt-hatasai/