Barion Pixel Szarkaláb, barázda, redő: mit tegyünk a ráncok ellen? – Coloré

Szarkaláb, barázda, redő: mit tegyünk a ráncok ellen?

2021. 07. 05.

A kánikula berobbanásával egyre több időt töltünk a szabadban. A sok hunyorgás, illetve a bőrünket folyamatosan próbára tevő elemek gyorsíthatják minden nő rémálmát, a ráncosodás folyamatát.

Néhány éve szárnyra keltek a hírek egy ázsiai nőről, aki azért nem nevet immár 40 éve, hogy ne legyenek ráncai. Erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen valóban olyan sima a bőre, mint egy húszévesé, ugyanakkor más kérdés, mennyire leli – ő és környezete – örömét a konstans pókerarcban. 

Hogyan keletkeznek a ráncok?

A bőröregedés egy természetes, ám rendkívül összetett folyamat. Alapvetően genetikánk határozza meg bőrünk minőségét, így például, hogy száraz, vagy olajos bőrrel áldott meg minket a sors. Befolyásoló tényező lehet még sejtjeink anyagcseréje is, ezt szaknyelven metabolizmusnak nevezik. Ez alatt olyan folyamatokat értünk, mint a sejtek tápanyag- és energiafelvevő, valamint -leadó képessége, vagy a sejtfal rugalmassága. Természetesen, mint minden egyéb esetben, hormonális változások, valamint a szervezetünkbe bevitt tápanyagok minősége is meghatározza, ki mennyire és hogyan ráncosodik.

Close,up,of,woman,eye,with,wrinkles
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Mindezen belső szervi tényezőkre rátevődnek a külső faktorok, mint a folyamatos UV sugárzás, vagy a levegő szennyezettsége. Ezek mind-mind óriási változásokat okozhatnak a bőrünk rétegeiben, és meghatározzák a ráncosodás mértékét. 

Az öregedés egyik természetes velejárója, hogy a felső hámréteg, vagyis epidermis leépül. Az idő előrehaladtával csökken a szervezetünk kollagéntermelése is. E két folyamatnak a következtében alakulnak ki a ráncok. A műveletet sajnos felgyorsíthatjuk azzal, ha megfelelő UV védelem nélkül megyünk ki a napra, sokat dohányozunk, vagy kevés folyadékot fogyasztunk. 

Mit tehetünk a ráncok ellen?

fényvédelem fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nyaralás alatt nem elegendő napi egyszer felvinni a gondosan kiválasztott fényvédő krémet, érdemes azt többször magunkra kenni. Mielőtt felvinnéd az arcodra, győződj meg annak tisztaságáról és hidratáltságáról!

„Használj” antioxidánsokat! Ezek nagy része (úgy, mint vitaminok, flavonoidok) csak növényi táplálék útján kerül be a szervezetedbe, viszont manapság már rengeteg olyan szérum létezik, amivel az arcot külsőleg kezelve némileg megelőzhető a ráncosodás. 

Skincare,routine,step,for,healthy,skin, ,woman,hands,holding
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Hasonló hatással bír a retinoid is. A bőrápolás Szent Grálja nem csak megelőző, hanem „tűzoltó” hatással is bír, vagyis, ha már észleled magadon a makacs szarkalábak jelenlétét, mindenképp érdemes retinoid tartalmú termékeket keresned. 

niacinamid, vagy más néven B3-vitamin egy vízben oldódó vitamin fajta, ami összehúzza a pórusokat, lágyítja a ráncokat, valamint megerősíti a bőr elvékonyodott rétegeit, azaz az epidermist. 

A niacinamid és a retinoid alkalmazhatóak együttesen is. A kettő együtt ugyanis olyan szuper duót alkot, mint Bud Spencer és Terence Hill, és hozzájuk hasonlóan egészen biztosan ellátják a kéretlen ráncok baját. 

Ha minden kötél szakad, és nem bírsz a rakoncátlan redőkkel, érdemes kozmetikusodhoz fordulni. A bőrhámlasztó kezelések lényegében ugyanazt a munkát végzik, mint a fentebb felsorolt anyagok, mindössze egy erőteljes, külső löketet adnak a bőrnek. Hasonlóan működnek a lézeres terápiák is!

Ha szeretnéd megőrizni bőröd fiatalos jellegét, érdemes tehát ezeket az anti-aging anyagokat beszerezned, annak érdekében, hogy idősebb korban is önfeledten grimaszolhass a világra! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix