Niacinamid: csak a neve ijesztő, a hatása csodás

2021. 05. 03.

Az év slágere lehet hamarosan ez a hatóanyag, hiszen gyorsan és hatékonyan varázsolja ránctalanná és ragyogóvá a bőrt.

Nagyjából 2020 elején robbantak be a hámlasztók, például az AHA- és a BHA-savak a köztudatba, majd jött a ránctalanítási üstökös, a retinol. A C-vitamin szérumok már évek óta fénykorukat élik, és egyik anyag szépségipari felemelkedése sem véletlen, hiszen tényleg hiánypótlók lettek a krémek és szérumok összetevői között.

2021-re egy újabb tag csatlakozott a bőrápoló csodaszerek sorába, ez pedig a niacinamid. A nehezen kiejthető nevű anyag egy igazi nagyágyú, ugyanis több területen is kiemelkedően hatékony. A niacinamid, azaz közismert nevén B3-vitamin több területen is alkalmazható.

Bár csak néhány hónapja lettek rá igazán figyelmesek a szakértők, egyre elterjedtebb a használata, pláne szérumként vagy épp fátyolmaszk formájában. Hatásossága attól is függ, hogy milyen koncentrációban alkalmazod. A legjobb, ha minimum 4-5 százalékos hígításban kerül a szérumodba, krémedbe, ugyanis ennél kisebb koncentrációban teljesen másra alkalmazható, mint a 4 százalékos változat.

4%-os niacinamid vs. ráncok

A niacinamid remekül elősegíti a kollagén termelődését, ezáltal a bőröd rugalmasabb, feszesebb, fiatalosabb marad, sőt, vissza is tölti a bőrt, ha már elkezdett megereszkedni.

A kollagéntermelés beindulása után kisimultabb, feszesebb, élettel telibb lesz az arcbőr, sőt, a kollagéntermelés által hidratáltabbá is válik. Mivel sejtkommunikációs összetevőkkel is rendelkeznek a niacinamid szérumok, a sejtek ezek hatására megtanulják, mi is a helyes állapot, így a rendszeres alkalmazással hosszú távon is ránctalan és hidratált marad a bőr.

Sajnos a kollagént nehéz úgy bejuttatni a bőrbe, hogy teljesen be is épüljenek, és csak annyira kerülnek az arcbőrbe, hogy hidratálttá tegyék azt, a feszesedést csak úgy magától a kollagénes krém nem intézi el. Pont ehhez szükséges a niacinamid, azaz a B3 vitamin. Vedd rá a varázslatosan jól működő anyaggal a bőrödet a kollagén termelésére, amely által aztán könnyen be is épül, és már el is felejtheted a ráncokat.

Ha a retinolt rendszeresen alkalmazod, nyugodtan bevetheted mellé a niacinamidot, ugyanis a két anyag jól kijön egymással, ráadásul dupla dinamit, ha egyszerre ránctalanítasz velük.

Niacinamid
Kép forrása: Freepik

2%-os niacinamid vs. pigmentfoltok

A pigmentfoltok igazán bosszantóak, hiszen nem könnyű szabadulni tőlük. Bár a retinol és a C-vitamin is felveszik velük a kesztyűt, egyik sem annyira hatékony a hiperpigmentáció ellen, mint a niacinamid, amit 2-3 százalékos koncentrációban érdemes minden nap a foltos területre kenni, és látni fogod, milyen jól elbánik néhány hónap alatt a sötét foltokkal.

Pattanások ellen is bevetheted

Egyesek antibiotikumokkal próbálják a csúnya pattanásokat leküzdeni, pedig bőven elég lenne a természetes gyulladáscsökkentő anyag, a niacinamid is. A gyulladásokat csökkenti, a pórusok méretét is optimalizálja, és még a faggyútermelés mértékét is kissebb fokozatra állítja. Felesleges egyből gyógyszerekhez nyúlnod, próbáld meg inkább egészséges étkezéssel, és a niacinamid erős, de kíméletes hatásával megszűntetni a pattanások problémáját.

Ha azon aggódnál, hogy a pattanástalanító hatása miatt szárít, felejtsd el ezt a gondolatot, hiszen mivel kollagéntermelő összetevői vannak, esély sincs arra, hogy kiszárítsa a bőrödet.

Borítókép forrása: Freepik