Környezetkímélő tisztítószerek, amik ráadásul fillérekbe kerülnek

2021. 04. 12.

Ki gondolná, hogy a leghatékonyabb univerzális mosószerek óvják a környezetet, és párszáz forintból kitakaríthatjuk velük a lakást?!

Nagymamáink számára még nem volt a boltokban a vegyszerek tárháza, alig pár tisztítószer létezett és azok is általában valamilyen egyszerű, természetes szerek voltak, mint a hypo (hypoklóros sav), a citromlé, az ecet vagy a háziszappan.

termeszetes tisztitoszerek 1
Forrás: unsplash.com

Bár a világ nagyot változott azóta, ezek az alapvető tisztítók ugyanúgy elérhetőek és a hatásuk is bámulatos. Egyszerű mivoltuk miatt nem terhelik a környezetet, ránk sincsenek káros hatással, kiadósak, ezért csomagolásuk sem szennyezi annyira a természetet, illetve tökéletes tisztítást biztosítanak.

Ecet

Az ecetsav kapható 10%-os és 20%-os formában is, kiváló ízesítője ételeinknek, például a salátáknak vagy a bablevesnek. Ám az ecet ennél jóval többet tud! Baktériumölő hatása van, fertőtlenít és tisztít. Alkalmazhatjuk a felmosó vízhez adva, tisztíthatunk vele ablakot, bármilyen üvegfelületet (mint például az akváriumot), fém eszközöket. A mosogatáshoz adva remekül oldja a makacs zsírt. Az ecet és só tömény elegye egy spriccflaskába téve pedig a leghatásosabb gyomirtó!

Szódabikarbóna

A lúgos, fehér por nemcsak akkor jön jól, ha elrontottuk a gyomrunk. A fillérekbe kerülő anyag ugyanis remekül tisztít és fehérít. Adagolható a mosópor mellé, de egy szivacs segítségével például remekül oldja a fehér cipők szennyeződéseit, súrolóporként bevethetjük a tűzhelyen vagy edényeknél. Ha ecettel elegyítjük (vigyázzunk, mert gázképző) a legkíméletlenebb, de környezetbarát vízkőoldót, zsíroldót kapjuk.

Mosószappan

A háztartási szappan is univerzális, Ezért mindenféle tisztításra alkalmas. Moshatunk vele, foltokat távolíthatunk el, oldja a zsíros szennyeződéseket, lereszelve adhatjuk a mosógép dobjába is. Pár száz forintba kerül és még lágyítja is a textíliákat. Alapanyaga a nátrium-hirdoxid, illetve tartalmaz növényi olajakat, desztillált vizet és valamilyen növényi illóolajat is általában.